Eroğlu'ndan müzakere açıklaması
Abone olEroğlu: KKTC vatandaşlarının pazarlık konusu yapılması söz konusu değil
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu,
KKTC vatandaşlarının müzakere masasında pazarlık konusu
yapılmasının sözkonusu olamayacağını vurguladı. Eroğlu,
vatandaşların endişe etmemesi gerektiğini, çünkü Kıbrıs
müzakerelerinde Kıbrıs Türk halkının haklarını sonuna kadar
savunduklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanlığından verilen bilgiye göre Gazimağusa'da Antalyalılar Mahallesi ile Anadolu Mahallesi'ndeki vatandaşlarla bir araya gelen Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son aşama hakkında bölge halkını bilgilendirerek görüşlerini aldı.
Devam eden müzakerelerde bir anlaşmanın yollarının arandığını ifade eden Eroğlu, şu an gündemdeki konunun "vatandaşlık" olduğunu hatırlatarak, "Yaptığımız icraatlar vardır. Bir çözüme kadar bu icraatlar da devam edecek ve kalkınmamızı sürdüreceğiz. KKTC'nin geleceğini planlarken, eğer bir anlaşma olacaksa, şartlarımızı karşı tarafa iletiyoruz" dedi.
Müzakerelerde, özellikle vatandaşlık konusunda uyuşmazlık
olduğunu söyleyen Eroğlu, vatandaşlık konusunun herkesi
ilgilendirdiğini belirtti.
Müzakere masasında, KKTC devletinin vermiş olduğu vatandaşlıkları güvence altına alacak bir tutum içerisinde olduklarını belirten Eroğlu, ''Tüm vatandaşlarımızın kurulacak yeni ortaklıkta vatandaş olmasını istiyoruz. Tabi ki eğer bir çözüm bulunursa yeni devletin kendi Anayasası, muhaceret ve vatandaşlık yasası olacaktır ve çözümden sonra başvuranların vatandaş olup olamayacakları bu kurallara göre belirlenecektir.'' dedi.
Mülkiyet konusunda Rum tarafının ortaya koyduğu ''ilgili mal
hakkında, eski mal sahibinin karar vermesi'' şeklindeki yaklaşımın
gerçekçi bir yaklaşım olmadığını ifade eden Eroğlu, bunu artık
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin de (AİHM) doğru bulmadığını
kaydetti.
Eroğlu, şöyle konuştu:
''Mahkemeye göre malların şimdiki sahibi ile evleri arasında göz ardı edilemeyecek duygusal bir bağ gelişmiştir. Bu sorunu çözerken bu güçlü duygusal bağ faktörü esas alınmalıdır. Biz mülkiyette takas, tazminat ve sınırlı bir iade ile çözüm bulunmasını öngörüyoruz. Tabi iade söz konusu olduğunda toplumun huzurunu bozmayacak şekilde az sayıda insanın yeniden yerleştirilmesi bizim vazgeçemeyeceğimiz bir prensiptir. 37 yıldan beridir bir konutta oturan insanı yerinden etmek yeni problemler yaratacaktır. Biz bir sorunu çözeceğiz diye yeni problemler yaratmak istemiyoruz. Bu mümkün değildir. 1974'e ve öncesine dönmek mümkün değildir. Biz 'Türk Silahlı Kuvvetleri'nin garantisi olmazsa olmaz' dediğimizde karşı taraf bundan rahatsız oluyor. Ama Türk Silahlı Kuvvetleri'nin garantisi ve müdahale hakkı Kıbrıs Türk halkı için tabii ki olmazsa olmazdır.''
MÜZAKERE BAŞLIKLARINDAKİ SON DURUM
Vatandaşlık konusunun Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığı altında olduğunu belirten Eroğlu, müzakerelerde ele alınan başlıklarla ilgili şu bilgileri verdi:
''Avrupa Birliğ (AB) başlığında özellikle çözümün birincil hukuk olması konusunda Rum tarafı sıkıntı çıkarmaktadır. Ekonomi başlığında sanırım anlaşabiliriz. Mülkiyet konusunda anlaşamıyoruz. Çünkü biz mülkiyet konusunun kısmi iade, takas ve tazminatlarla çözülmesi gerektiğini söylüyoruz. Rumlar da bunu kabul ediyor, ama onlara göre bu konudaki kararı ilk mal sahibi verecek diyorlar.''
Müzakerelerde, Rum tarafının ayak sürümesi nedeniyle başarılı bir sonuca ulaşmanın bugün için mümkün olamadığını ifade eden Eroğlu, müzakerelerin sonsuza kadar süremeyeceğini de dile getirdi.