Ermeni patrikten barış çağrısı
Abone olPatrik Mesrob II, Türk ve Ermeniler'in artık dost olması gerektiğini söyledi
Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, “15. yüzyılda kurulmuş olan İstanbul Ermeni Patrikliği, kutsal makamınızla zaman zaman ruhani anlamda memnuniyet verici ve faydalı, zaman zaman ise oldukça üzücü ilişkiler içinde olmuştur” dedi.
Papa 16. Benediktus ile “Kelam Töreni” ayinini yöneten Mesrob II, ayin sırasında yaptığı konuşmaya Papa'ya Almanca “Hoş geldiniz” diyerek başladı, daha sonra konuşmasına Ermenice devam etti.
Mesrob II, Papa'ya hitaben, “Sizi 20. Dünya Gençlik Günü nedeniyle Köln'de ve daha sonra da Aziz Egidio Topluluğu tarafından düzenlenen 39. Dünya Barışı Günü'ndeki kısa görüşmemizden sonra bugün patrikliğimizin merkez kilisesinde ağırlamak bizler için gerçekten büyük bir ruhani sevinçtir” diye konuştu.
İstanbul'da artık var olmayan en eski Ermeni ibadethanesinin, Karagümrük'teki Aziz Nikolaus Kilisesi'nin, 10. yüzyılda Kırım'dan İstanbul'a göç eden Ermeniler ile Latin Katolik Cemaati tarafından ortak ibadethane olarak kullanıldığını ifade eden Mesrob II, buna benzer şekilde Aziz Cercis Kilisesi'nin de 14. yüzyılda Cenevizlilerin yoğun olduğu Galata semtinde faaliyet gösterdiğini söyledi.
Mesrob II, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra Batı Anadolu'daki Ermeni cemaatinden sorumlu olan Bursa Episkoposu Hovagin'i İstanbul'a davet ettiğini anlatarak, şunları kaydetti:
“Ve onu İstanbul Ermeni Patriği unvan ve ayrıcalıklarıyla donatmıştır. Böylece bu kentte özerk Ermeni patrikleri dizisini başlatmıştır. İstanbul Ermenileri Patrikleri kilisemizin kurucusu aydınlatıcı Aziz Krikor'un kutsal makamı olan Eçmiyatzin'in birinciliğini tanımışlardır. 84. patrik olarak bir zamanlar Trakya ve Anadolu'da var olan 45 Ermeni Episkoposlok bölgesinin merhum inananları için dualarınızı rica ediyoruz. Patrikliğimiz gerçekten de Osmanlı döneminde gelişmiş ve batı Ermeni kültürünün ve edebiyatının canlandırılmasında en önemli katalist olmuştur.”
"TÜRK VE ERMENİ HALKLARI ARASINDA BARIŞ ELZEMDİR"
Mesrob II, “Türk ve Ermeni halkları arasında Allah'ı hoşnut edecek ve barışçıl olan bir diyalog elzemdir ve en önemli beklentimizdir” dedi.
Patrik Mesrob II, konuşmasının ardından ziyaretin anısına İstanbul'daki Ermeni kuyumcuların bir ürünü olduğunu belirttiği el yapımı kaseyi Papa 16. Benediktus'a sundu. Papa da benzer bir kaseyi Mesrob II'ye hediye etti. Papa, hediyeyi kutusundan çıkarak havaya kaldırdı.
Papa 16. Benediktus, daha sonra Ermeni Patrikhanesi'nden ayrıldı.
-NOTLAR-
Patrikhane ve kilisenin bulunduğu Şarapnel Sokağın girişine büyük bir Türk bayrağı asılırken, çevredeki binalarda oturanlar balkon ve pencerelere çıkarak Papa'nın Patrikhane'ye gelişini merakla izledi.
3 ayrı kontrol noktasından geçirilen basın mensupları, sokağın girişine kadar alındı. Kilisedeki ayini sadece Anadolu Ajansı ve TRT'nin izlemesine izin verildi.
Patrikhane ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Türkeli Caddesinin yaklaşık 1 kilometrelik bölümü yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Sadece okuldan çıkan çocukların caddenin kapatılan bölümünü kullanmalarına izin verildi.
Kilisenin yakınlarındaki evlerde oturanlar, ya arka sokaklardan dolaşarak evlerine gitti ya da polis kontrolünde götürüldü. Bu nedenle polislerle vatandaşlar arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Güvenlik önlemleri çerçevesinde kiliseye çok yakın olan bazı dükkanların müşteri almaları engellendi.