Ermeni lobisi onu istemiyor

Abone ol

Ermeni soykırımını kabul etmeyen müstakbel Erivan büyükelçisi ABD'de tartışma yarattı.

ABD'de Ermeni lobisine mensup Cumhuriyetçi senatör Norm Coleman, Başkan George W. Bush'un Erivan büyükelçiliğine aday gösterdiği Richard Hoagland için, ''Ermeni soykırımını inkar ettiği'' gerekçesiyle Senatoda ret oyu vereceğini açıkladı.

Coleman, sözde soykırımın ''tarihi bir gerçek'' olduğunu ileri sürerek, bunun Washington yönetimi ve Hoagland tarafından kabul edilmediği için Senatoda yapılacak oylamada yeni büyükelçi için ret oyu kullanacağını söyledi. Tartışma, geçen yüzyıl başındaki Ermeni olaylarını ''soykırım'' diye nitelendiren ABD'nin Erivan Büyükelçisi John Evans'in Mayısta Bush tarafından görevden alınmasıyla başladı.

Buna büyük tepki gösteren Ermeni lobisi, Bush'un Evans'in yerine aday gösterdiği Hoagland'a karşı kampanya başlattı. Başkan tarafından önerilen ABD büyükelçilerinin, anayasa uyarınca Senato tarafından onaylanması gerekiyor. Senato Dış İlişkiler Komitesinde 23 Haziranda ifade veren Hoagland'in dosyası, o zamandan bu yana komitede bekletiliyor. Komitede Hoagland için Salı günü yapılması öngörülen oylama, Ermeni yanlısı iki senatörün girişimiyle bir ay ertelenmişti.

18 üyeli Senato Dış İlişkiler Komitesinde toplam dokuz üye, Evans'in görevden alınmasına ilişkin kaygılarını dile getirmişti. Ancak bu dokuz senatör arasında şimdiye kadar sadece Coleman, Hoagland için ret oyu vereceğini açıkladı. Eski Erivan Büyükelçisi Evans, geçen yıl bir toplantıda Ermeni olaylarını ''soykırım'' olarak nitelendirmiş, ardından Dışişleri Bakanlığındaki üstlerinin baskısıyla iki defa düzeltme yayımlamak zorunda kalmıştı. Ancak Evans, ''ABD'nin resmi politikasını yansıtmayan davranışlarını'' sürdürmesi üzerine görevden alınmıştı.

Günün Önemli Haberleri