Ermeni lobileri ABD'yi ablukaya aldı
Abone olTürkiye'nin tavrı net, ABD ise Ermeni lobilerinin baskıları nedeniyle bunalmış durumda.
Washington'da Ermeni soykırım tasarısı
gerginliği sürüyor. Tasarıyı gündeme alacağı iddia edilen ABD
kongresi temsilciler meclisi kanadının salı günkü oturumunda oylama
olup olmayacağı henüz netlik kazanmadı. Ancak Ermeni diasporası,
Kongre üyelerine baskı kurmaya devam ediyor. Lobicilik uzmanı Doç.
Dr. Mustafa Akdağ ise Pelosi'nin diyasporaya diyet ödemek
istediğini söyleyerek Türkiye'nin yol haritasını
değerlendirdi!
Haberin yayılmasının ardından harekete geçen Türk-Amerikan
dernekleri de karşıt bir kampanyayla milletvekillerine faks ve
mesaj yollamaya başladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da
"Ümit ediyoruz böyle yanlış bir tavır ortaya
konulmaz" dedi.
1915 olaylarında Ermeni iddialarını destekleyen yasa tasarısı sürpriz şekilde Amerikan Temsilciler Meclisinin gündemine mi geliyor? Sorunun yanıtı hala net değil. Ancak Ankara alarmda. Ankara'da Washington ile temas sürüyor.
DAVUTOĞLU'NDAN SERT TEPKİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Amerikalı mevkidaşı Hillary Clinton'ı telefonla aradı, etkin müdahele istedi. Bakan konunun Meclis gündemine gelmesi halinde Türkiye'nin tepkisinin sert olacağını belirtti.
Cuma günü ANCA kaynaklı gelen bir haberde, "Ermeni soykırım tasarısı ABD Temsilciler Meclisi'nde 48 saat içinde oylamaya sunulacak" deniliyordu.
Görüşme önce "48 içinde olacak" denildi,
ardından da salı gününe kalacağı açıklandı. Ancak haber hala Kongre
çevrelerinden doğrulanabilmiş değil.
"PELOSİ DİASPOROYA DİYET BORCUNU ÖDEMEK İSTİYOR"
ABD'deki gelişmeleri değerlendiren Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akdağ, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin diyasporaya diyet borcunu ödemek için böyle bir tasarıyı görev süresi dolmadan gündeme getirmek istediğini söyledi. ABD'deki lobicilik faaliyetlerinin yoğun olduğunu ve Ermenilerin güçlü bir lobi faaliyeti yürüttüğünü söyleyen Akdağ yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"ABD’de de güçlü bir Ermeni lobisi var ve bu tür tasarı ve sorunların sürekli karşımıza çıkma olasılığı bulunuyor. Önemli olan sürekli uyanık olup karşı lobi çalışması yapabilmektir. Aynı zamanda Türkiye’nin gücünü, direncini ve tepkisini de ölçmek için bir girişim olarak görülebilir. Wikileaks belgeleri yüzünden ABD- Türkiye ilişkileri daha yeni düzelmiş görülürken yeniden böyle bir durumla karşı karşıya kalınması ABD’nin samimiyetini veya nerede yer aldığını göstermesi açısından anlamlıdır."
"TÜRKİYE GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMALIDIR"
Uluslararası arenada ülkelerin, lobicilik faaliyetleri aracılığıyla güç gösterdiğini söyleyen Akdağ, Türkiye'nin güçlü olmak ve söz sahibi olmak için lobi faaliyetlerini mutlaka önem vermesi gerektiğini kaydetti. Akdağ, Türkiye'nin yürüttüğü çalışmaları ise şu sözlerle değerlendirdi:
"Ülke olarak, güçlü olmak ve söz sahibi olmak istiyorsak lobi çalışmalarına ağırlık vererek gerekli tedbirleri almamız gerekir. Önceleri uygulanan bekle gör politikasından sıyrılan ve aktif bir dışişleri işleri daha da kolaylaştıracaktır. Tasarıyla ilgili hemen yapılan girişimler (-Türk-Amerikan dernekleri de karşıt bir kampanyayla milletvekillerine faks ve mesaj yollamaya başladı.-Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Amerikalı mevkidaşı Hillary Clinton'ı telefonla aradı, etkin müdahele istedi. Bakan konunun Meclis gündemine gelmesi halinde Türkiye'nin tepkisinin sert olacağını belirtti) konuya hazırlıklı olduğumuzun göstergesi gibi. Sonuç olarak Türkiyenin ve Türk yanlısı lobilerin aktif bir şekilde taleplerini iletmeleri ve kendilerini göstermeleri, Pelosi ve onun gibi düşünen vekilleri yeniden düşünmek durumunda bırakacaktır. "
ABD'DE SICAK GÜNLERİN ÖZETİ
Konuyu gündeme alma yetkisi olan ise tanıdık bir isim. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi. Pelosi, Ermeni diasporasının oyları ile başkan seçildi. Pelosi'nin birkaç gün sonra ise görev süresi dolacak.
Onun öncesinde de Pelosi, rafa kaldırılan Ermeni tasarısını yeniden gündeme getirmek için Demokrat liderlerle biraraya geldi.
Meclis salı gününe kadar çalışmalarına ara vermiş durumda. Salı günü Meclis yeniden işbaşı yapacak ve 24 Aralık'ta başlayacak Noel tatiline kadar da çalışacak.
TÜRK DERNEKLERİ HAREKETE GEÇTİ
Tasarının gündeme alınma ihtimaline karşı Temsilciler
Meclisi'ndeki Türk dostu vekiller ve Amerika'daki Türk dernekleri
de harekete geçti.
Beyaz Saray, Ulusal Güvenlik Konseyi, Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları nezdinde girişim başlatıldı.
Kongre'de Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti'den yaklaşık 30 milletvekili ile görüşüldü. Büyükelçilik yetkilileri gün boyu temas trafiği yaşadı.
Elçilik dışında da Türk dernekleri cuma sabahından itibaren Washington merkezli ATAA ve New York merkezli FTAA ortak bir duyuruyla girişimi kınadı.
Amerikan-Türk toplumu da eylemlerini çeşitli platformlarda sürdürüyor.