Erkenin sırrına patent alındı

Abone ol

Asrın buluşu olarak nitelendirilen Erke Dönergeci'ne patent alındı. Erke'nin ilginç tasarımı ise ilk kez ortaya çıktı.

Üst düzey emekli komutanların katıldığı gösterişli bir tören ve reklam kampanyasıyla tanıtılan, ancak geçen 1.5 yıl içerisinde bir daha haber alınamayan “asrın buluşu Erke Dönergeci” çalışmaları sessiz ama derinden devam ediyor. TPE’den (Türk Patent Enstitüsü) patent aldığı ortaya çıkan Erke Dönergeci, şimdi de uluslararası patentin peşinde.

Erke Dönergeci için 10 Ekim 2006 tarihinde yapılan patent başvurusu sonuçlandı. TPE’nin, Erke Dönergeci’ne verdiği patent 21 Mayıs 2008 tarihli ve 2008/5 sayılı TPE Resmi Patent Bülteni’nde yayımlandı. Erke Araştırmaları Mühendislik AŞ., buluşun uluslararası patentine sahip olmak amacıyla Türkiye’nin de üyesi olduğu İsviçre merkezli WIPO’ya (World Intellectual Property Organisation - Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı) başvurdu. Erke buluşu WIPO’nun 17 Nisan 2008 tarihli bülteninde de “Gyroscopic apparatus” (Denge çarkı cihazı) başlığı ve PCT/IB2006/054206 uluslararası başvuru numarasıyla yayımlandı.
 
Erke Dönergeci için patent alındı. Patent belgelerinde Erke Dönergeci ”F16B 1/00“ tasnif koduyla anılıyor

ERKE NASIL ÇALIŞIYOR?
Sır gibi saklanan Erke Dönergeci, patent belgesinde şöyle tanımlandı: “Bu buluş, erke üreten bir kuvvet makinesi ve bu makinenin çalışma yöntemi ile ilgilidir. Daha da özellikle bu buluş ilk hareket verildikten ve güç elde edildikten sonra hareketin devamı ve erke üretilmesi için sistemin dışından erke girişi gerekmeksizin çalıştırılabilen ve verimi 1’den büyük olan bir kuvvet makinesi ve bunun çalışma yöntemi ile ilgilidir. Halihazırda erke üreten sistemlerde, örneğin pistonlu buhar makinesi, buhar türbini, gaz türbini, su türbini, rüzgar türbini, benzin motoru, dizel motoru, elektrik motoru, nükleer santral, esas çalışma prensibi mevcut erkenin başka bir yapıdaki erkeye dönüştürülmesidir. Bu sistemlerin erke üretebilmesi için sisteme dışarıdan devamlı erke uygulanması gerekmektedir. Ayrıca, dönüşüm kayıplarından dolayı bu sistemlerin verimi de 1’den büyük olamaz.”

Erke Dönergeci’nde ise yükten dolayı gelen direnç makinenin bünyesinde elde edilen güç ile karşılanır. Erke üretme yöntemi ile çalışan makinelerde bir ilk hareket tertibatı vardır. Makine kendi kendine çalışmaya devam edecek hale gelinceye kadar bu tertibat vasıtasıyla makineye güç verilir. Makine çalışmaya başlayınca çıkışta sisteme verilen güçten daha fazla bir güç elde edilir.

DÖNDÜRMEK YETERLİ
Dönergec'in çalışması için kendi ekseni etrafında döndürülmesinin yeterli olduğu ve ayrıca bir enerji kullanımına gerek olmadığı da anlatılıyor: “İvmelendirme hareketinin devamlılığının sağlanabilmesi için dönergecin kendi ekseni etrafındaki dönüş hareketinin ve uygulanan momentin devamlılık arz etmesi gerekmektedir. İvmelendirme hareketinin gerçekleşmesi için dönergecin kendi eksenindeki dönüş hareketine verilmesi gereken erke miktarı dönergecin kendi eksenindeki dönüş hareketine karşı olan dirençleri yenecek kadardır. İvmelendirme hareketi neticesinde maddenin atalet özelliğinden dolayı maddesel noktaların içinde kuvvetler meydana gelir. Bu kuvvetlerin bütünü iç etki kuvvet alanını meydana getirir. Erke Dönergeci’nde herhangi bir yakıt kullanılarak güç üretilmediği için çevreye zarar verilmemektedir.”

ERKE'NİN İLK RESİMLERİ
Erke buluşunun temel özelliği, “ilk hareketi verdikten sonra sürekli enerji üretme yeteneğine sahip olması” olarak gösteriliyor. Diğer her türlü makineye enerji üretebilmesi için sürekli olarak dışarıdan enerji verilmesi gerekiyor. Erke Dönergeci ise ilk hareket verildikten ve güç elde edildikten sonra hareketin devamını sistemin dışından başka bir erke girişi gerekmeden kendisi sağlıyor.
 
Erke'nin patenti için yapılan
başvuru bir hayli ilginç. Başvuru
sırasında teslim edilen bu resim,
Erke'nin çalışma sistemini anlatıyor.

KOD ADI F16B
TPE’nin hazırladığı Patent belgelerinde Erke Dönergeci ”F16B 1/00“ tasnif koduyla anılıyor. Buluşun sahibi ”Mustafa Naci Öztürk“. Patent Başvurusunu yapan firmanın adı ”ERKE Erke Araştırmaları ve Mühendislik A.Ş.“ Buluş başlığı, ”Erke üreten bir kuvvet makinesi ve bunun çalışma yöntemi “. Başvuru Numarası 2006/05622. Evrak Numarası ”2006-G-171054”
Günün Önemli Haberleri