Erken seçimin bomba maliyeti Türkiye'ye faturası...
Abone olPartiler hükümetin kurulamaması üzerine yapılacak olan erken seçim için kollarını sıvadı. Olası bir erken seçimin Türkiye'ye faturası ise dudak uçuklattı.
ANKARA 'da partiler bir yandan
koalisyon hazırlıklarını sürdürürken diğer yandan muhtemel erken
seçime hazırlanmaya başladı. Kasım ayı gibi yapılması düşünülen
erken seçimin Hazine'ye maliyeti yaklaşık 760 milyon lira olduğu
belirtildi.
Koalisyon ve erken seçim senaryolarını değerlendiren Doç.Dr. Selçuk Şirin’in hesabına göre olası erken seçimin maliyeti 2 milyar lirayı geçiyor.
Hürriyet'in haberine göre, seçim harcamalarını parti harcamaları, devletin yaptığı seçim organizasyon harcamaları ve adayların yaptığı bireysel harcamalar olarak kabaca üç kalemde toplayan New York Üniversitesi'nde Davranışbilim-İstatistik ve Araştırma Yöntemleri üzerine ders veren Doç.Dr. Selçuk Şirin şunları söyledi:
HDP İLK KEZ YARDIM
ALACAK
"Siyasi Partiler Kanunu uyarınca, son milletvekili genel seçimlerine katılma hakkı tanınan ve genel barajı aşmış bulunan siyasi partilere o yılki genel bütçe gelirleri '(B) Cetveli' toplamının 5 binde 2'si oranında mali yardım sağlanıyor, bu oran genel seçim olursa 3 katına çıkıyor. 2015 yılı genel bütçe beklentisi yaklaşık 447 milyar TL. Biz de hesaplamayı bunun üzerinden yaptık. Bu hesaba göre barajı geçen partiler bu yardımı oyları oranında paylaşıyorlar. (Meclis'te temsil edilmeyen yüzde 5, partilere oyları oranında dağıtıldığında) AKP bu yardımın yüzde 43'ünü (154 milyon lira), CHP yüzde 26'sını (94 milyon lira), MHP yüzde 17'sini (62 milyon lira) ve HDP'de ilk kez yüzde 14'ünü hazine yardımı olarak alacak. Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) da 400 milyon lira ek ödenek sağlanacak. YSK bütçesi seçim olmayan yıllardaki YSK bütçesinden seçim olan yılları çıkarınca tahmini olarak hesap edilebilir. 2014 de iki seçim olduğu için bu rakam 600-700 bini bulmuş. Tabii bu yaptığımız hesaplamanın tahmini olduğunu belirtelim, rakamlar seçim kararı alındığında daha doğru hesaplanacaktır.
MALİYETLER ARTACAK
Öte yandan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfedarasyonu tarafından yapılan bir araştırmaya göre aday adayları ve adaylar bir seçim döneminde yaklaşık 1 Milyar 350 milyon lira harcıyor. Bu kalemlerin haricinde parti örgütlerinin, devlet kurumlarının ve adayların seçim sürecine ayırdıkları zamanda diğer asli işlerinden uzak kalma maliyeti ve bu süreçte kaybolan işgücünün maliyeti ise bu hesabın dışında. Bütün bu kabarık faturanın yanında ekonomik belirsizlikten kaynaklı kur ve faizlerdeki oynaklık bu maliyetleri kat be kat arttıracak nitelikte."
ÖNÜMÜZDEKİ 10 YIL KOALİSYON
Meclis'e 4 parti girdiği sürece koalisyonun neredeyse kaçınılmaz olduğunu savunan Şirin "Koalisyon olmasın demek Ak Parti'nin oylarını 44 puana çıkarması demek. Bu da 1.5 milyondan fazla ek seçmenin oylarını AK Parti'ye vermesi demek. MHP ve HDP'ye giden oylar geri gelir mi? Milliyetçi bir söylemle MHP'ye kayan oyların bir kısmını aldığını ya da çözüm sürecine ağırlık vererek HDP'li seçmenin bir kısmını ikna ettiğini düşünsek bile muhtemelen başka bir kanadından oy kaybedecek. Meclis'e 4 parti girdiği sürece şimdi olmasa da erken bir seçim sonrası koalisyonla yönetileceğimiz 10 yıla hazır olun" diyor.