Erkeklerin kabusu olan hastalıklar

Abone ol

Erkeklerde sık görülen hastalıkları Üroloji Uzmanı Op. Dr. Kadir Önem’le mercek altına aldık...

Güçlüyüm, kuvvetliyim, hiç hastalanmam demeyin, erkeklerde sık görülen hastalıkları , belirtilerini ve tedavi yöntemlerini Üroloji Uzmanı Op.Dr.Kadir Önem'le mercek altına aldık.

VARİKOSEL
Yapılan araştırmalar Türkiye'deki erkeklerin yüzde 15'inde varikosel saptandığını gösteriyor.Bu hastalık,kısırlık sorunu ile doktora başvuranların ise yaklaşık yüzde 25'inde görülüyor.Tedavi edilmediğinde kısırlığa neden olan varikoselde, testislerdeki sıcaklık artışı ve toplardamardaki kanın geri dönmesi sperm sayısını etkiliyor.Bu durum sperm üretimini bozarak döllenme imkanını azaltıyor.20 – 30 yaşlarında ve genellikle bekarlarda görülen varikosel, ağrı ve görünüm bozukluğuyla fark ediliyor.

BELİRTİLER
Varikosel, yumurtadan bacağa doğru yayılan ağrı ve sıcak ortamda torbada belirginleşen kıvrımlı damar yapısıyla ortaya çıkıyor.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Uzmanların mikro cerrahi yöntemiyle ameliyat edilerek tedavi edilmesini önerdiği varikosel hastalarının büyük çoğunluğunda olumlu sonuç elde ediliyor.

HİDROSEL
Testisi saran kılıfta sıvı toplanmasıyla oluşan hidrosel, normal olarak kılıfta sadece testisi kayganlaştırması için gerçek sıvının artmasıyla fark ediliyor.Vücudun çok fazla sıvı üretmesi veya yeterince sıvıyı emmemesi bu belirtilerin sebepleri arasında yer alıyor.

BELİRTİLER
Her yaş grubundan erkeklerde görülebilecek olan hidrosel, yumuşak ve genellikle ağrısız şişkinlikle fark ediliyor.Kitleler tek veya her iki testiste de görülebiliyor.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Oluşan sıvı bir iğneyle çekilerek rahatsızlık giderilse de, bu yeniden birikme riskini ortadan kaldırmıyor.Hidroselde en iyi sonuç alınan tedavi yöntemi ise ameliyat oluyor.

PROSTAT KANSERİ
Prostat kanseri en çok 50 yaşın üzerindeki erkeklerde görülüyor.Bu hastalıkta tümörün çıkış yeri çoğunlukla prostat bezinin arka bölümüdür.Tümör, başlangıç evresinde hiç belirti vermezken ve muayene ile hissedilmeyebilirken daha sonra sert ve düzensiz şişlikler halinde bütün prostata ve prostatın çevresindeki yapılara yayılıyor.

BELİRTİLER
Yavaş ilerlemesi nedeniyle spesifik belirtiler göstermeyebiliyor.Hastalığın ileri evrelerinde ise idrar kesesi çıkışında tıkanma, kanlı idrar gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor.Yapılan muayenede prostatın taş gibi sert ve yüzeyinin pürüzlü oluşu ya da üzerinde nodüller bulunması kötü huylu prostat tümörünü düşündürebiliyor.Prostat kanseri,bölgesel ve uzak lenf bezlerine, kemiklere ve diğer organlara da sıçrayabiliyor.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Prostat ya bütünüyle çıkarılıyor ya da kanserli bölgeye ışın tedavi uygulanıyor.Prostatın tamamen çıkarılmasına bağlı yan etkilerin başında ise cinsel iktidarsızlık ve idrar kaçırma geliyor.Köklü cerrahi girişim ve ışın tedavisine yanıt vermeyen tümörlerde uzun süreli hormon tedavisi ya da testislerin çıkarılmasıyla hastalık kontrol altına alınabiliyor. Bu tedavilerle kontrol altına alınamayan hastalıklarda ise kemoterapi uygulanıyor.

TESTİS KANSERİ
Testis kanseri,çoğunlukla sperm üreten hücrelerde başlıyor.Kanser,ilk olarak testiste bezelye büyüklüğünde sert bir yumru olarak dikkat çekiyor ve genellikle dokunulduğu zaman ağrı yapmıyor. Birçok erkek tümörü kendisi keşfediyor ve tümör genellikle sadece tek testisi etkiliyor.

BELİRTİLER
Testiste ağrısız elle hissedilen kitle ve şişme ile farkına varılıyor.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Bu hastalığın tedavisi için hasta testisin ameliyatla alınması gerekiyor.Ancak bu erkeklik işlevlerinin yerine gelemeyeceği anlamına gelmiyor.Çünkü kalan testis vücudun normal cinsel ve hormon üretme işlevlerini yerine getirebiliyor. Kanserli hücrelerin vücudun diğer kısımlarına yayılmasını önlemek ya da yayılmışsa tedavi için radyoterapi veya kemoterapi yapılıyor. Her iki testiste tümör olan hastalarda veya tek testisi olupta tümörü olan hastalarda testisin cerrahi, olarak alınmasından önce sperm dondurulma işlemi yapılıyor.

Günün Önemli Haberleri