ERKEKLERDE PROSTAT TEHLİKESİ

Abone ol

Prof. Dr. Recep Büyükalpelli, "Prostat kanseri, ürolojide en sık karşılaşılan kanser tipidir. Erkeklerde kansere bağlı ölüm nedenleri sıral...

Prof. Dr. Recep Büyükalpelli, "Prostat kanseri, ürolojide en sık karşılaşılan kanser tipidir. Erkeklerde kansere bağlı ölüm nedenleri sıralamasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada bulunmaktadır" dedi.
Prostat kanseri ile ilgili açıklamalarda bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Büyükalpelli, hastalığın bir yaşlılık hastalığı olduğunu ve 40 yaş altında çok nadir görüldüğünü söyledi. Prostat kanserinin ürolojide en sık görülen hastalıklardan olduğunu söyleyen Prof. Dr. Büyükalpelli, "Prostat kanseri ürolojide en sık karşılaşılan kanser tipidir. Erkeklerde kansere bağlı ölüm nedenleri sıralamasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada bulunmaktadır. Prostat kanseri bir yaşlılık hastalığıdır ve 40 yaş altında oldukça nadirdir. İlerleyen yaş ile birlikte görülme sıklığı da artmaktadır. Ortalama yaşam süresinin uzaması, tanı yöntemlerinin gelişmesi ve erkeklerin prostat konusunda bilgi ve duyarlılığının artması sonucunda prostat kanseri görülme sıklığı artmıştır" diye konuştu.

"BESLENME ALIŞKANLIKLARININ ETKİLEDİĞİ DÜŞÜNÜLMEKTEDİR"
Prostat kanserinin nedenlerinden bahseden Prof. Dr. Recep Büyükalpelli, "Beslenme alışkanlıklarının prostat kanseri gelişimini etkilediği düşünülmektedir. Kırmızı et ve çok yağlı gıdaların tüketildiği toplumlarda prostat kanserine çok sık rastlanması, buna karşılık balık ve sebze ağırlıklı beslenme alışkanlığı olan toplumlarda çok nadir görülmesi bu görüşü desteklemektedir. Prostat kanseri erken dönemlerinde herhangi bir belirtiye yol açmamaktadır. İlerlemiş prostat kanseri, idrar kesesi çıkımını daraltarak sık tuvalete gitmek ve zor idrar yapmak gibi işeme ile ilgili yakınmalar ile kendini göstermektedir. Bazen idrarda kan görülmektedir" şeklinde konuştu.
Hastalığa erken teşhis konulması için yılda bir kez muayene yapılması gerektiğini söyleyen OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Büyükalpelli, "Kesin tedavinin mümkün olduğu, ancak herhangi bir belirtinin ortaya çıkmadığı, erken dönemde tanı koyabilmek için yılda bir kez prostata yönelik kan tahlili ve parmakla prostat muayenesi yapılmalıdır. Bu tarama işlemine 50 yaşından itibaren, akrabalarında prostat kanseri olanlarda ise 40 yaşından itibaren başlanması önerilmektedir" ifadelerini kullandı.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri