Eritre: Etiyopya ile savaşmayacağız

Abone ol

Etiyopya'nın sınır ötesi baskınına Eritre komşusuyla savaşa girmeyeceğini söyleyerek yanıt verince bölgede yeni bir gerginlik kaygısı azaldı.

Eritre Etiyopya'nın Perşembe günü düzenlediği sınır ötesi askeri harekattan sonra, komşusuyla savaşmayacağını açıklayınca bölgede iki eski hasım ülke arasında yeni bir gerginliğin tırmanabileceği kaygıları da yatıştı.

Eritre Enformasyon Bakanı Ali Abdu BBC'ye yaptığı açıklamada, "Hemen saldırganlığa başvuranlar, insan hayatının manasını bilmeyenlerdir" diye konuştu.

Bakan Eritre'nin sorunun çözümünü "gerekli diplomatik kanallara başvurarak" arayacağını söyledi. Ve Eritre'nin, topraklarında Etiyopyalı isyancıları barındırdığı suçlamalarını "gülünç" diye niteledi.

Etiyopya Eritre'yi haftalardır Ocak ayında ülkesinin kuzeyindeki Afar bölgesinde beş batılı turistin öldürüldüğü baskınları düzenleyen isyancı grupları desteklemekle suçluyordu.

Sonunda Perşembe günü Etiyopya, Eritre topraklarına girerek, Etiyopya'da faaliyet gösteren isyancıların eğitim gördüğünü söylediği üç askeri üsse baskın düzenlediğini bildirmişti.

İtidal çağrısı

Etiyopya ve Eritre arasında 1998 ile 2000 yılları arasında sınır savaşı yaşanmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri her iki ülkeye de itidal çağrısı yaparak yeni askeri adımlar atmaktan kaçınmalarını istemişti.

Fakat, Eritre Enformasyon Bakanı Ali Abdu ABD'yi Etiyopya'nın baskınlarının arkasında olmakla suçladı.

Ali Abdu BBC Dünya Servisinin "Focus for Afrika" adlı programına verdiği mülakatta "Sadece bu saldırı değil, ABD bölgemizde istikrarı bozucu faaliyetleri kışkırtıyor ve tırmandırıyor" dedi.

ABD'nin yakın müttefiki Etiyopya'nın El Kaide bağlantılı Eş Şahab grubuna karşı çatışmalara katılmak üzere Somali'de de askeri birlikleri var.

Birleşmiş Milletler ise Eş Şahab'a destek sağladığı gerekçesiyle Eritre'ye yaptırım koymuştu. Eritre bu suçlamayı yalanlıyor.

Eritre dışişleri bakanlığı'ndan yapılan bir açıklamada sınır ötesi baskının "Etiyopya'nın yasadışı bir şekilde Eritre topraklarını işgal ettiğinin üzerini örtmek amacıyla ve Etiyopya'nın iç siyasi sorunlarının da etkisiyle" yapıldığı kaydedildi.

Eritre Etiyopya'yı sınır savaşının başladığı Badme köyünden, 2002 yılında La Hey'deki Sınır Komisyonunun burayı Eritre'ye veren kararına rağmen, hala çekilmemekle suçluyor.

Perşembe günü Etiyopya tarafından yapılan açıklamada, Eritre sınırının 18 kilometre içindeki üç kampa yapılan baskınlarda ölenler olduğu bir kısım isyancının da yakalandığı belirtilmişti.

Etiyopya hükümet sözcüsü Şimeles Kemal birliklerin görevlerini başarıyla tamamlayarak üslerine döndüğünü söyledi.

Eritre 1952 de Etiyopya tarafından ilhak edilmiş ama 30 yıllık gerilla savaşı ardından 1993 yılında bağımsızlığını kazanmıştı.

Günün Önemli Haberleri