Ergenekonda 17 günlük tatil bitti

Abone ol

Ergenekon yarın davanın en ünlü isimlerini ağırlayacak. Yarın çok sürpriz tahliyeler yaşanabilir.

Yargılamanın başında 18'i tutuklu, biri aranan ve diğerleri de tutuksuz olan 56 sanıklı ikinci "Ergenekon" davasının ilk duruşması, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında oluşturulan salonda 20 Temmuzda yapıldı.

Bu duruşmada, sanıklardan Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu sanık ile Hurşit Tolon, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ve Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün eşi Ferda Paksüt ile diğer 30 tutuksuz sanığın kimlik tespiti tamamlandı.

Mahkeme heyeti, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in, Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un tahliye edilmelerinin ardından geçen süre dikkate alınarak Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmeleri ve sağlık durumlarıyla ilgili rapor alınması, ayrıca tutuksuz sanıklar ATO Başkanı Sinan Aygün ve avukat Levent Temiz hakkında tutuklama kararı çıkarılması yönündeki taleplerini reddettiğine ilişkin kararını, 6 Ağustosta yapılan 2. duruşmada açıkladı.

Mahkeme, aynı duruşmada, ikinci "Ergenekon"davası ile iddianamesi 5 Ağustosta kabul edilen 35'i tutuklu 52 sanıklı üçüncü"Ergenekon" davalarının birleştirilmesini kararlaştırarak, duruşmayı 7 Eylüle bıraktı. Bu tarihte yapılan duruşmada, gazeteci Tuncay Özkan, Mustafa Balbay, İbrahim Şahin, eski Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in de aralarında bulunduğu 31 tutuklu sanık ile duruşmada hazır bulunan tutuksuz sanıklar emekli orgeneraller Tuncer Kılınç ve Kemal Yavuz ile eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, gazeteci-yazar Prof. Dr. Yalçın Küçük, Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay ile eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran'ın da kimlik tespiti yapıldı.

Her iki iddianame, savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından dönüşümlü olarak okunan davanın 4'üncü duruşmasında ise Silivri'deki yoğun yağış ve sel nedeniyle duruşma salonunun bulunduğu bina su aldı, kafeteryadaki tavanın bir kısmında çökme yaşandı.

Mahkeme heyeti, binanın bir bölümünün sular altında kaldığı, bu şekilde sağlıklı duruşma yapılamayacağı gerekçesiyle duruşmayı 14 Eylül tarihine erteledi.

Davanın 13. duruşmasında ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ikincisi bin 909, üçüncüsü bin 454 sayfa olmak üzere toplam 3 bin 363 sayfa olan 2 iddianamenin özetlenerek okunması tamamlandı.

İddianamelerin okunması, 12 duruşma boyunca yaklaşık 49 saati buldu. Davanın 18. duruşmasında da salonun asma tavanından bazı parçaların mahkeme heyetinin üzerine düşmesi üzerine oturum ertelendi. Yaklaşık 5 ayda 28 duruşma yapan mahkeme heyeti, bu süre içerisinde tutuklu sanıklardan emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Mustafa Balbay, Birol Başaran ve Tuncay Özkan'ın savunmalarını aldı.

Tahliyeler

Davanın 20. duruşmasında ilk tahliye kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Teğmen Onur Özdemir, Jandarma Astsubaylar İlhan Bulayır ve Murat Eke, polis memurları Kemalettin Balcı ile Bülent Güngördü'yü serbest bıraktı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Birol Başaran, Süleyman Solmaz ve Teğmen Melih Yüksel'in de 28'inci duruşmada tahliyelerini kararlaştırırken, heyet başkanı Köksal Şengün ise Mustafa Balbay, Tuncay Özkan ve Mustafa Özbek'in de aralarında bulunduğu 8 sanığın tahliye edilmesi yönünde oy kullandı.

Sanıklar Arif Doğan, Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran, Prof. Dr. Erol Manisalı ve Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın sağlık konusundaki mazeretlerini kabul eden mahkeme heyeti, bu kişilere iyileşinceye dek duruşmalara gelmemeleri konusunda izin verdi.

İÜ Kardiyoloji Entitüsü'nden gelen yazıda Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın tedavisinin devam ettiği, duruşmaya katılmasının mümkün olmadığı, savunmasının kısa süreli olarak hastanede alınabileceğinin belirtilmesi üzerine mahkeme, aynı kuruma yazı yazarak, sanığın sorgu ve savunmasının tespitinin saatlerce sürebileceği hatta bir günü bile alabileceğini dikkate alarak, Haberal'ın sağlık durumunun uzun sürebilecek sorgu ve savunmaya elverişli olup olmadığı ve mevcut sağlık durumunun da bildirilmesine karar verdi.

Bazı tutuklu sanıklar ve avukatlarının, "Ergenekon" soruşturmasını yürüten savcılar ile davayı yürüten İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün ve üye hakim Hasan Hüseyin Özese'nin katıldığı bir iftar yemeğindeki fotoğrafların basına yansıması üzerine "tarafsızlıklarına gölge düştüğü" iddiasıyla yaptıkları reddi hakim talepleri ise mahkemece kabul edilmedi.

Dosyaya gelen evrak

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığından mahkemeye gönderilen yazıda, davanın tutuklu sanıklarından Albay Cengiz Köylü'nün, "İP/Karargah Evleri" konulu belgenin içeriği ve sızdırılmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada, "şüpheli" olarak yer aldığı bildirildi. MİT Müsteşarlığından gelen iki ayrı yazıda ise "İP/Karargah Evleri'ne ilişkin konuların, muhtelif ham bilgilerin ön incelemesi sonucunda hazırlandığı belirtilerek, muvazzaf asker şahıslar hakkında önemli iddiaları da içeren bilgilerin, teyidi beklenmeksizin 'haftalık arz' çerçevesinde 29 Mart 2007 tarihinde Genelkurmay Başkanı'na, hassasiyeti nedeniyle de 30 Mart 2007 tarihinde Başbakan'a MİT Müsteşarı tarafından elden verildiği" belirtildi.

Adli Tıp Kurumunca hazırlanan raporda, İbrahim Şahin'in cezaevi koşullarında hayati tehlike oluşturacak tıbbi bulgularının olmadığının bildirilmesi üzerine mahkeme heyeti, Şahin'in Adli Tıp Kurumu'na sevk edilerek, mevcut hastalığının suç tarihinde ve halen TCK'nın 32. maddesi kapsamında cezai ehliyetini etkileyip etkilemediği hususunda ön rapor alınmasına karar verdi.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından mahkemeye gönderilen yazıda da 7 Ocak 2009 tarihinde evi aranan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu hakkındaki "gizli soruşturma"nın devam ettiği bildirildi.

Mahkeme heyeti, Savcı Pekgüzel'in Meclis'in muhtelif komisyonlarında görevli olduklarını ve gözlemci sıfatıyla duruşmada bulunduklarını beyan eden CHP'li milletvekilleri hakkında ilgili kanuna göre gereğinin yapılması için duruşma tutanaklarının Meclis Başkanlığı'na gönderilmesi yönündeki talebini ise kabul etmedi. Mahkeme, eski kuvvet komutanları emekli Orgeneraller Aytaç Yalman, İbrahim Fırtına ve emekli Oramiral Özden Örnek'in "Ergenekon" soruşturması kapsamında alınan ifadelerinin de savcılıktan istenilmesine karar verdi.

Günün Önemli Haberleri