Ergenekon davasında karar günü
Abone olTürkiye'nin gündemine damga vuran ve altı yıl önce Ümraniye'de bir gecekonduda bulunan el bombalarıyla başlayan Ergenekon soruşturmasında 275 sanığın yargılandığı davada bugün karar açıklanması bekleniyor.
Türkiye'nin gündemine damga vuran, 275 sanığın yargılandığı Ergenekon davasında bugün karar açıklanması bekleniyor.
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel 18 Mart'ta esas hakkındaki mütalaasını vermiş, ardından sanıkların "son sözleri" alınmaya başlanmıştı. Bu, sanıkların esas hakkındaki savunmaları anlamına geliyor.
Bundan altı yıl önce Ümraniye'de bir gecekonduda bulunan el
bombalarıyla başlayan Ergenekon soruşturmasında bugüne kadar
yüzlerce kişi gözaltına alındı, bazıları tutuklandı, bazıları ise
tutuksuz yargılandı.
Savcı aralarında eski Genelkurmay Başkanı, CHP milletvekilleri, akademisyen ve gazeteci olmak üzere 64 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası talep etti.
Bugün açıklanması beklenen karar öncesinde ise Silivri çevresinde, yapılması planlanan eylemlere karşı önlemler alındı. Başta Türkiye Gençlik Birliği (TGB) olmak üzere, bazı dernek ve partiler karar günü Silivri'de toplanma çağrısı yapmıştı.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu cuma günü bir açıklama yaparak, mahkeme salonunun bulunduğu Silivri'de hiçbir gösteriye izin vermeyeceklerini söylemişti. Mutlu ayrıca, duruşma salonuna sanık yakınları da dahil olmak üzere hiçbir izleyicinin alınmayacağını açıklamıştı.
Bu karara yönelik tepkiler sürerken cumartesi günü TGB, İşçi Partisi ve Ulusal Kanal'a yönelik operasyon düzenlendi. Aralarında TGB Genel Başkanı Çağdaş Cengiz'in de bulunduğu 13 kişi sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alındı.
Dava süreci
Toplumun farklı kesimlerinden pek çok isim, hatta daha önce birbirlerini tanımadıklarını söyleyen pek çok isim aynı örgütün üyesi veya yöneticisi olarak aynı davada yargılandı.
Türkiye’yi sarsan faili meçhul cinayetlerle Ergenekon arasında bir bağlantı olup olmadığı sık sık araştırıldı.
Savcılığın ve savunmanın talep ettiği ortak tanıklar bir yana, sadece savunmanın talep ettiği ve mahkeme tarafından tanık olarak dinlenmesine karar verilen tanık sayısı düşük seviyelerde kaldı.
Gizli tanıkların kim oldukları ve “gizli tanık” ifadelerinin davanın seyrini değiştirmesi sıkça eleştirildi. PKK itirafçısı Şemdin Sakık örneğinde olduğu gibi bazı gizli tanıkların kimliği tartışma yarattı. Şemdin Sakık kendi isteğiyle mahkemede kimliğini açıklamıştı.
Uzun tutukluluk süreleri, sağlıksız yaşam koşulları, cezaevindeki olumsuz şartlar kamuoyunda en çok eleştirilen noktalar oldu.