Ergen dehşeti! Yüzlerce liseli kenti birbirine kattı!
Abone olHayırsever iş adamı İzzet Baysal'ın adını taşıyan iki okulun öğrencileri arasında çıkan kavga Bolu'ya kabus gibi bir gün yaşattı...
Bolu’da, iki lise arasında oynanan
futbol karşılaşmasının ardından kavga çıkarken, tekbirler getirip
kavga ettikleri öğrencilerin okuluna giden yaklaşık 300 öğrenciyi
polis güçlükle durdurdu.
Karaçayır Mahallesi’nde bulunan sahada İzzet Baysal Teknik ve
Endüstri Meslek Lisesi ile Mimar İzzet Baysal Teknik ve Endüstri
Meslek Lisesi arasında oynanan maçta kavga çıktı. İki okulun
öğrencileri maç sonrası birbirlerine saldırdılar.
Polis ekiplerinin müdahalesinin ardından kaçmaya başlayan yaklaşık
300 öğrenci hep bir ağızdan "Ya Allah bismillah Allahu ekber" diye
bağırıp tekbir getirerek, İzzet Baysal Caddesi’ne çıktı.
Kentin en işlek caddesini birbirine katan öğrenciler önlerini
kesen polis ekiplerinden de koşarak kaçmaya çalıştılar.
Yürümelerini engellemek isteyen polis ekiplerine bağıran öğrenciler
kavga ettikleri öğrencilerin eğitim gördüğü Mimar İzzet Baysal
Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ne gitmek için yürüyüşe devam
ettiler. İzzet Baysal Caddesi’nde bir süre yürümeye devam eden
öğrenciler polis engeliyle karşılaşınca geri döndüler.
Kendilerini görüntüleyen basın mensuplarına küfürler edip,
hakaretler savuran öğrenciler tekrar İzzet Baysal Caddesi’nden
yürüyerek Tabaklar Mahallesi’nde bulunan okullarına doğru
yürüdüler.
İZZET BAYSAL GÖRSEYDİ KAHROLURDU!
2000 yılında aramızdan ayrılan hayırsever iş adamı İzzet Baysal, hayatı boyunca eğitime büyük önem verdi. Çok sayıda okulun kurulmasını sağlayan Baysal onlarca okula da maddi destek sağladı. Ancak Baysal, bugün kendi adını taşıyan iki okulun öğrencilerinin yaptıklarını görseydi üzüntüden kahrolurdu.
İZZET BAYSAL
KİMDİR
1907 yılında Bolu’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Bolu’da, yüksek öğrenimini İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde Mimar olarak tamamladı.
İş hayatına devlet memuru olarak başlayan Baysal, 1949 yılında Temper Döküm Fabrikası’nı kurarak sanayiciliğe başladı. Türkiye’de döküm sanayisinin gelişmesinde öncü rolü oynadı. Yıllarca İstanbul’da en fazla gelir vergisi veren ilk on kişi arasında yer aldı.
"En büyük eserimdir" dediği İzzet Baysal Vakfı’nı, vergisi ödenmiş kazançlarından tahsis ederek 1987 yılında kurdu.
İzzet Baysal Vakfı, 2013 yılına kadar 130 tesis meydana getirmiştir. İzzet Baysal’ın yaptırdığı hayırlar, köy sağlık evlerinden tam teşekküllü hastanelere, camilerden huzurevlerine, kreşlerden üniversiteye kadar uzanır.
1994 yılında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından "TC Devlet Üstün Hizmet Madalyası" ile onurlandırılmıştır. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, ODTÜ, Mimar Sinan Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve anadolu üniversitesi senatoları "Eğitimde Onursal Doktora" payesi vermiştir. TBMM 2006 Yılında İzzet Baysal Vakfına TBMM Üstün Hizmet Ödülü vermiştir.
1990 yılından bu yana, her 11 Mayıs’ta Valilik, Belediye ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin ortak girişimleriyle "İzzet Baysal Şükran Günleri Bilim, Kültür, Sanat ve Turizm Festivali" olarak 3 gün süre ile düzenlenmiş,13 Mayıs 2012 tarihinde Bolu Ticaret ve Sanayi odasında yapılan toplantıda alınan karar gereği ve Bolu Valiliğinin 24.01.2013 tarihli yazıları gereği 2013 yılından itibaren bu kutlamalar Bolu Kent Konseyi tarafından organize edilecek, Valilik, Belediye ve Üniversite ile diğer kurum ve kuruluşlar gerekli desteği sağlayacaklardır.
Bolulular, İzzet Baysal’a "Bolu’nun Babası" unvanını vermiştir. Şehrin en işlek caddesine "İzzet Baysal Caddesi" ayrıca Bolu ve Gerede’de birer mahalleye "İzzet Baysal Mahallesi" ismi verilmiştir. Kentin en merkezi yerine ve Üniversite kampüsüne sağlığında heykeli dikilmiştir.
İzzet Baysal’a, hayatı boyunca yaptığı hayırlardan hangisinin daha anlamlı ve değerli olduğu sorulduğunda; "Halkımızın ve gençlerimizin bakışlarında hissettiğim sevgi, bunların hepsine bedeldir." cevabını vermiş ve çok sevdiği gençlere şöyle seslenmiştir: “Sevgili gençler; size sunabildiğim bu imkanları dürüst ve gayretli çalışmaya, tasarruflu davranmaya ve sebatkar olabilmeye borçluyum. Sizin de aynı ilkelerle benzer imkanlara erişebileceğinizden eminim.”, “Sevgili gençler! içinizden nice Baysal’lar çıkacağına yürekten inanıyor ve sizleri seviyorum.”, Bolululara ise; Bolulular, bu vakıf sizindir ona sahip çıkınız.” demiştir.
İzzet Baysal, 5 Mart 2000 tarihinde İstanbul’da hayata gözlerini kapatmıştır. Muazzam bir katılımla, kendi isteği ve Bakanlar Kurulu kararı ile kampüsteki anıtmezarına defnedilmiştir.