Erdoğan'ın projesine CHP sahip çıktı
Abone olCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın dershanelerin kaldırılması projesinin CHP'ye ait olduğunu öne sürdü
CHP'den yapılan yazılı açıklamada, kendilerinin seçim öncesi hazırlayıp kamuoyunun bilgisine sundukları, sınav sistemiyle dershanelerin kaldırılması önerisinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından AK Parti Projesi gibi kamuoyuna sunulduğu ileri sürüldü.
CHP Basın Birimi'nden, Başbakan Erdoğan'ın bugün gazetelere yansıyan dershanelere yönelik sözlerine ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.
"Başbakan Erdoğan'ın 'olmaz' dediği CHP projelerini daha sonra sahiplendiğinin" iddia edildiği açıklamada, "CHP'nin seçim öncesi hazırlayıp kamuoyunun bilgisine sunduğu, bedelli askerlik ve intibak yasası önerilerinden sonra sınav sistemiyle dershanelerin kaldırılması önerisi de Başbakan tarafından AKP projesi gibi kamuoyuna sunuldu. Hükümet, CHP'nin projelerini kaynak belirtmeden kendi projesiymiş gibi kullanırken, CHP bu projeleri açıkladığında görmezden gelen yazarların, çizerlerin, gazetecilerin 'CHP proje üretmiyor' demeye devam etmesi ise, hükümetin intihalci eğilimine medyanın göz yumması anlamına gelmektedir. Bu nedenle, 'CHP proje üretmiyor' diyen ve böylece CHP'ye haksızlık yapan medya mensuplarını da , vicdanları ve mesleki sorumluluklarıyla başbaşa kalarak kendi kendileriyle hesaplaşmaya ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.
CHP'NİN EĞİTİM RAPORU
CHP'nin seçim öncesi hazırladığı ve kamuoyuna açıkladığı Eğitim Raporunda yer alan "SBS sınavı ile dershanelerin kaldırılmasını" öngören bölümün de aktarıldığı açıklamada, rapordaki şu ifadeler yer aldı:
"Yeni oluşturulacak sistemde üniversiteye girişte üç ana unsur ön plana çıkacaktır. Öğrencinin ortaöğretimdeki performansının da değerlendirilmesi ve ortaöğretim sistemine verilen önemin üniversiteye yansıtılması, öğrencinin yetenek ve kavrama kapasitesini ölçen, açık uçlu sorular içeren, öğrencinin yıl içinde birden fazla girebileceği bir sınavın yapılması, üniversitelerin öğrenci seçiminde söz sahibi olması ve sınav sonucuna göre karar verebilmesi Dershanelerin öğrenci başarısına önemli katkı getirmediği çeşitli araştırmalarla doğrulanmıştır. Bu nedenle ülkemizde dershane gerçeğine ciddi bir çözüm getirmek ve dershaneleri eğitimin gündeminden çıkarmak gerekmektedir.
ÖSYS'de yapılacak çok yönlü iyileştirmeler ve yükseköğretim kapasitelerinin genişlemesiyle birlikte, yükseköğretime geçiş sürecinde öğrenciler, aileler, öğretmenler ve okul yöneticileri üzerindeki aşırı kaygı ve baskılardan kaynaklanan dershanelere yönelim azalacak, böylece daha güvenilir bir seçme süreci ve daha iyi işleyen bir ortaöğretim sistemi oluşacaktır. Diğer yandan dershanelerin öğretmenler için önemli bir istihdam alanı oluşturduğu bir gerçektir. Okul, eğitimin merkezi haline getirilirken, dershanelerde var olan öğrenim birikim ve deneyiminin en yararlı biçimde, israf edilmeksizin değerlendirilmesi hedeflenmektedir.
Dershanelerin özel okul statüsüne geçirilmesi ya da meslek okul ve kurslarına dönüştürülerek üniversiteye devam edemeyen gençler için ciddi bir seçenek oluşturması amacıyla gerekli çalışmaların yapılması, orta ve uzun vadede alınacak önlemlerdendir. Bu şekilde, bugün dershane sektörüne harcanmakta olan büyük miktarların boşa gitmemesi ve etkin şekilde değerlendirilmesi sağlanacaktır."