Erdoğan'ın o önerisine destek yağıyor
Abone olErdoğan’ın gündeme getirdiği icra yetkisi kullanan ‘Partili Cumhurbaşkanı’ büyük destek gördü.
Başbakan Erdoğan’ın gündeme getirdiği icra yetkisi kullanan ‘Partili Cumhurbaşkanı’ büyük destek gördü. Geçmiş Cumhurbaşkanları ile hükümet çekişmelerini hatırlatan uzmanlar, “Zaten yarı başkanlık mevcut” dediler.
- Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay: Partili cumhurbaşkanlığı Fransa ve Rusya’da uygulanıyor. Bugüne kadar cumhurbaşkanları hükümetler ile doğru düzgün geçinemedi. Muhalefet liderleri gibi hareket ettiler. Gül dönemine kadar sağlıklı bir cumhurbaşkanlığı yapılamadı.
- Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır: Türkiye’deki yönetim sistemlerinin tamamının değişmesi gerekiyor. Erdoğan’ın çıkışını doğru buluyorum, tartışılması gerekir. Abdullah Gül, AK Parti’nin içinden geliyor. Altmış yaşına gelmiş bir kişinin hiçbir parti ile ilişkisi olmaması beklenemez zaten. Bu siyasetin zihni dışındaki bir durum olur. O nedenle tartışılması gerekir. Dünyada da örnekleri vardır.
- Prof. Dr. İlter Turan: Cumhurbaşkanı seçimi halk tarafından yapılacak. Adaylar bir şey vaat edecekler. Bu, siyasetin doğasında var. Bir partiye aidiyet hissetmeden, nasıl bir şey vaat edecekler? Bu daha önce resmi yollar olmadan da yapılmaya çalışıldı. Celal Bayar, Demokrat Parti’yi cumhurbaşkanı iken parti başkanı gibi yönetmeye çalıştı. Özal döneminde yine bu denendi. Sezer, evet AKP ile çatışan görüntü izledi.
- Prof. Dr. Birol Akgün: Türkiye’de bu sistem adı konmadan 2007’deki cumhurbaşkanlığı seçimi düzenlemesi ile yapıldı. Türkiye’de yarı başkanlık sistemi var. Çünkü cumhurbaşkanını halk seçecek. Peki bu cumhurbaşkanının bir partiden olmasının ne sakıncası var. Türkiye sistemine göre faydası var, çünkü partisiz cumhurbaşkanları mevcut hükümet ile daha çok çatıştı.
-Prof. Dr. Mümtazer Türköne: Halkın seçtiği cumhurbaşkanı zaten parti rekabeti ile gelecek. Bugün sembolik görünen Bakanlar Kurulu’na başkanlık etme, dış politika gibi konularda çok daha etkili olacak. Dışişleri Bakanı müsteşarı gibi görev yapacak. Böyle bir durum da olunca partili cumhurbaşkanı olması düşünülebilir bir öneri.
- AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli: Tüm başkanlık modellerinde başkanların bir partisi vardır. Mesela Obama’nın bir partisi var. Şu anda Türkiye’de boşluk var. 2014’te halk tarafından seçilecek bir Cumhurbaşkanı var. Zaten başkanlık veya yarı başkanlık sistemine büyük bir adımla girmişiz ama diğer mekanizmalar oluşturulmamış. Sıkıntı orada.
- TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya: Başkanlık sistemlerinde, başkanın partili olması ve partisinden bağı koparmaması genel ilkedir. Tercihin başkanlık sistemi olması halinde, devlet başkanının partili olmasında mahsur yok.
- AK Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı: Önemli olan kişinin aidiyeti değil. Yaptığı uygulamaların objektifliğidir. İcraatlarının adil olması önemlidir. Biz zannediyoruz ki partili değilse objektiftir. Objektif olduğu düşünülen bir önceki Cumhurbaşkanı ne kadar tarafgir davranmıştır? Güçlü bir denetim olduktan sonra partili olmak sıkıntı olmaz.
Mevcut Anayasa’ya göre zaten Başkan gibi yetkiler var
Yasama ile ilgili olanlar
- Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü TBMM’de açılış konuşmasını yapmak, TBMM’yi gerektiğinde toplantıya çağırmak,
- Yasaları yayımlamak,
- Yasaları yeniden görüşülmek üzere TBMM’ye geri göndermek,
- Anayasa değişikliklerine ilişkin yasaları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunmak,
- Yasaların, kanun hükmündeki kararnamelerin, Meclis İçtüzüğü’nün, tümünün ya da belirli kurallarının Anayasa’ya aykırı oldukları gerekçesi ile iptal davası açmak,
- TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar vermek,
YÜRÜTME ALANINA İLİŞKİN
- Başbakanı atamak ve istifasını kabul etmek,
- Başbakanın önerisi üzerine Bakanları atamak ve görevlerine son vermek,
- Gerekli gördüğünde Bakanlar Kurulu’na Başkanlık etmek, toplantıya çağırmak,
- Yabancı devletlere temsilcileri göndermek, yabancı devlet temsilcilerini kabul etmek,
- Uluslararası antlaşmaları onaylamak ve yayımlamak,
- TBMM adına Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Başkomutanlığını temsil etmek,
- Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanılmasına karar vermek,
- Genelkurmay Başkanı’nı atamak,
- Milli Güvenlik Kurulu’nu toplantıya çağırmak, başkanlık etmek,
- Başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla sıkıyönetim ya da olağanüstü hal ilan etmek ve kanun hükmünde kararname çıkarmak,
- Kararnameleri imzalamak,
- Belirli kişilerin cezalarını hafifletmek ya da kaldırmak,
- Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) üyelerini ve Başkanını atamak,
- DDK’ya inceleme, araştırma ve denetleme yaptırmak,
- Yükseköğretim Kurulu üyelerini seçmek,
- Üniversite rektörlerini seçmek,
YARGI İLE İLGİLİ OLANLAR
- Anayasa Mahkemesi üyelerini, Danıştay üyelerinin dörtte birini, Yargıtay Başsavcısı ve Yargıtay Başsavcıvekilini, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyelerini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini seçmek.
- Cumhurbaşkanı, ayrıca Anayasada ve kanunlarda verilen seçme ve atama görevleri ile diğer görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır.