Erdoğanın kızdığı tablo işte bu!
Abone olİsrail işgalindeki Filistin'de şiddetten kaçan çocuklar, yaşıtlarının aksine silahla oynuyor. İşte Erdoğan'ı da üzen o rapor;
İsrail işgali nedeniyle vatanlarını terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin barındığı Lübnan'daki mülteci kamplarında erkek çocukların temel eğlence aracı, oyuncak silahlar.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Lübnan'daki 12 resmi ve 19 resmi gayriresmi mülteci kampında 400 bini aşkın Filistinli hayata tutunmaya çalışıyor.
Bu Filistinlilerin yarıya yakınını 18 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor. Aynı verilere göre, kamplarda, 6 yaşından küçük 35,5 bin, 6-15 yaş aralığında 85 bin çocuk yaşıyor. "Çocuk" ve "genç" olarak nitelendirilebilecek 16-20 yaş aralığında ise 83 bin kişi bulunuyor.
Filistinli çocuğun çilesi, henüz dünyaya gözünü açmadan, anne karnında başlıyor. Filistinli hamileleri bekleyen en büyük tehlike, kamplardaki altyapı sorunları nedeniyle baş gösteren hastalıklar.
Mülteci kamplarındaki her bin doğumdan 35'i ölümle sonuçlanıyor. Çatışmalar, iç savaşlar ve diğer sebeplerle bu çocukların bir kısmı dünyaya gözünü yetim olarak açıyor. Halen mülteci kamplarında on binlerce yetim çocuk bulunuyor.
Bu çocuklar için, hem ulusal hem de uluslararası yardım kuruluşları, dernek ve vakıflar, projeler üretiyor. Şanslı çocuklar, sayıları sınırlı yetimhanelerde özel şartlarda büyütülürken kimilerinin ailelerine cüzi miktarda da olsa ayni ve nakdi yardımda bulunuluyor.
Oyuncakları silah olsa da...
İşgal nedeniyle vatanlarını terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin barındığı Lübnan'daki mülteci kamplarında erkek çocukların en iyi arkadaşları oyuncak silahlar.
Kamplarda iki adımda bir elinde oyuncak silahlarla birbirini kovalayan erkek çocuklara, bir elinde şeker, diğerinde oyuncak silahıyla dolaşan miniklere rastlamak mümkün. Fotoğraf çekmek için objektifinizi kaldırdığınızda kadraja aniden oyuncak bir silahın namlusunun girmesi çok sık rastlanan durumlardan. Kız çocukların gözdesi ise tüm dünyada olduğu gibi oyuncak bebekler
Güvenceleri yok
Mülteci kamplarındaki çocukların en temel sorunu, eğitim ve sağlık konularında güvenceleri bulunmaması. Lübnan vatandaşı olmadıkları ve kimlikleri bulunmadığı için Lübnan okullarına gidemiyorlar. O yüzden birçok çocuk eğitim alamadan büyüyor.
Şanslı olanları BM'nin kurduğu okullara gidebiliyorlar veya dernek, vakıf ve insani yardım kuruluşlarının meslek içi kurslarına katılabiliyor. Kamplarda temiz su bulunmaması ve çöplerin belediyelerce toplanmaması gibi nedenlerle sık sık bulaşıcı hastalıklar ortaya çıkıyor. Bu nedenlerle en büyük sağlık sorunlarını yine küçükler yaşıyor.
Çocukların ve büyüklerin tedavi imkanları da kısıtlı çünkü hastanelerden de faydalanamıyorlar. Ancak yardım kuruluşlarının kamplarda kurduğu kliniklerde tedavi görebiliyorlar. Sadece vaka ölümcülse BM'nin özel yazışmalarıyla bu Filistinli çocuklar veya büyükleri, Lübnan devletinin hastanelerine yatırılabiliyor" dedi.