Erdoğanın Çankaya planı devrede

Abone ol

Köşk için tartışmalar son hızla giderken Erdoğan AK Parti olarak Çankaya için planlarının olduğunu açıkladı.

Atv'de yayınlanan Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke-Tek programına konuk olan Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

''Türkiye, Tayyip Erdoğan'ın kararının ne olduğunu merak ediyor. Başbakanlık mı Cumhurbaşkanlığı mı? Kafanızda bir plan oluşmadı mı?'' sorusu üzerine Erdoğan, ''Bir siyasetçinin kafasında herhangi bir planın olmaması mümkün mü? (Nisan ayına kadar bizden herhangi bir şey duymayacaksınız) derken aslında planın uygulaması başlamıştır'' karşılığını verdi.

NEDEN AÇIKLAMADIĞIMI AÇIKLAYAMAM
Bu konuda bazı hassasiyetlerinin bulunduğunu dile getiren Erdoğan, şunları
kaydetti:
    
'' Herkes bu konuda bizden isim beklerken biz isim açıklamıyoruz. Onlar
kendi kendilerine meşgul oluyorlar. Geçen gün bir basın toplantısında da
söyledim. (Biz çelik çomağı verdik oynasınlar) dedim ve Nisana kadar bu
açıklanmayacak. Böyle bir şeyi asla ortaya koymayacağız. Bunun nedenini, niçinini açıkladığım takdirde, orada da ben şu andaki kendi yol haritamızı ifşa etmiş olurum ki, bu da bir lider, siyasetçi olarak benim bir yanlışım olur. Bunu da açıklamamın bir anlamı yok.

Ama, Nisan ayı gelir, isimleri açıklamaya karar verdiğimiz anda o zaman yine böyle bir basın toplantısı olursa, nedenini, niçinini o zaman daha rahat açıklama imkanı olur veya Cumhurbaşkanı adayı belli olduktan sonra bunun açıklanmasını o zaman partimiz en iyi şekilde yapar.''
    
Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda parti içinde ve sivil toplum örgütleriyle istişarelerde bulunacaklarını ifade eden Erdoğan, bu istişarelerin ardından
yetkili kurullarında değerlendirme yaparak neticeye gideceklerini söyledi.
     
 BÜTÜN KAPILAR KAPANIR
     
Bu konuda diğer partilerle istişarede bulunup bulunmayacakları yönündeki
soruya da Başbakan Erdoğan, ''Gönlümüz bunu da ister de ama iş o noktaya gelmeden bütün kapılar kapanır'' dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bu kapılar kapanırken maalesef gerilimin boyutu çok çirkin. Bana göre
siyasetin kendi içinde ahlak kuralları var. Bunların olması lazım ve lüzumsuz
gerilimlerle bu tür eleştiri başka şeydir ama hakarete hiç kimsenin hakkı yoktur. Bir taraftan demokrasi diyeceksin, öbür taraftan demokratik kurallar içerisinde hak ettiği halde bir insana yasak getireceksin. Olur veya olmaz bu önemli değil.
    
Benim aday olacağımı kim biliyor? Onu bilmedikleri halde bakın ne diyorum,
ben diyorum ki, 'aday olur muyum, olmaz mıyım bunu ben biliyorum. Ama ben bunu kimseye açıklamam.' Ama, burada çirkin olan şey şu, her insanın demokratik hakkı olan Anayasa'nın amir hükmü olarak bu var, orada kimler aday olabilir bu belirlenmiş. Hüküm neyse ona göre uygun olanlar adaylığını koyar, bu Ahmet olur, Mehmet olur ayrı şey... Yani, burada Tayyip Erdoğan bugüne kadar böyle bir şey açıklamadığı halde şu ana kadar benden başladılar, eşimden, çocuklarımdan, hepsinden söylenmedik laflar bırakmadılar.''
    
HAREM TARTIŞMALARINA AÇIKLAMA
Başbakan Erdoğan, ''Haremime girdiler dediniz, ne demek o?'' sorusu üzerine de, bunun sözlük anlamının eş ve çocukları kapsadığını ifade etti.
    
''Ben göreve geldiğimden beri bu kesim maalesef eşimden çocuklarıma kadar hepsiyle ne yazık ki çok çirkin, hakaretamiz tabirler kullanmak suretiyle
ilgilendiler, Hala da devam ediyorlar. Gazeteler, dergiler hepsi...'' diyen
Erdoğan, ''Halbuki bir araya geldiğimiz zaman, bu işin raconu budur diyorlar. Böyle geçiştirmeye kalkıyorlar'' şeklinde konuştu.
    
KENDİLERİNİN OYU KAÇA TEKABÜL EDİYOR
Partisinin seçimlerde yüzde 34.4 oranında oy almasına rağmen bazı kesimlerin yüzde 25 oranında oy aldıkları yönünde değerlendirmelerde bulunduklarını belirten Erdoğan,''AK Parti'ye yüzde 25'i yakıştıranlar diğer partilerin aldığı oyları niye konuşarak onların oyu kaça tekabül ediyor onu niye konuşmuyorlar'' dedi.

Muhalefet partilerinden gelen Köşk için millete gidelim önerilerini anlamadığını söyleyen Başbakan " Şimdi bize millete gidelim diyen kişiler Çankaya'ya kendi partilerinin adayları giderken neden millete gitmediklerinin" sordu.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Altaylı'nın "Başkanlık ya da  yarı-başkanlık sistemini istediğinizi biliyoruz bununla ilgili bir çalışma yürütüyor musunuz, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde bir Anayasa değişikliğine gider misiniz?" sorusuna ise cevap olarak Yarı- başkanlık sistemini değil ama Başkanlık sistemini istediğini söyleyen Erdoğan bu sürecin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra düşünülebileceğini bu düzenleme için zaman olmadığını açıkladı.


SİNE-İ MİLLET TARTIŞMALARI

Sine-i millet tartışmalarına değinen Erdoğan CHP'nin sine-i millete dönemeyeceğini belirtti ve CHP milletvekillerinin istifalarının Meclis'te kabul görmesi gerektiğini söyledi ve oylamanın gizli yapılacağını hatırlatarak "bakalım kendileri bu oylamada hangi yönde rey verecekler" dedi.

KOYUN SÖYLEMLERİNİN HEDEFİ SEZER DEĞİL

Fatih Altaylı'nın "son günlerde sürekli tartışılan ve "hayatlarında iki koyun güdemeyenler şimdi kalkmış erken seçim çağrısı yapıyorlar" söylemenin hedefi kimdi Cumhurbaşkanı sayın Sezer miydi?" sorusunu da yanıtlayan Başbakan Erdoğan hedefinin Sezer olmadığını söyledi. Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

" Bu söylentiler basına yansımadan önce bana geldi. O zaman da cevap verdim "Cumhurbaşkanı'ndan bunu duymadıkça buna inanmam" dedim. Ben bu açıklamayı partimin grup toplantısında yaptım ve doğal olarak vekillerimi motive etmek söyledim. Hem benim haddim mi ki sayın Cumhurbaşkanı'na bu ifadeyi kullanayım. Bir kez daha altını çiziyorum ben o sözleri muhalefet için kullandım. Hem ayrıca hakaret de etmedim ki, bu deyim yüzyıllardan beri atasözü olarak kullanılıyor" 

KIBRIS BİLGİLENDİRMESİ OLDU MU?

Erdoğan bu soruya Kıbrıs konusunda yazılı bir tahadütte bulunmadıklarını cevabını verdi ve zaten bu konuda atacakları adımların defalarca Milli Güvenlik Kurulu'nda defalarca konuşulduğunu ve bilgilendirmeme gibi bir durumun söz konusu olmadığınının altını çizdi.

KIBRIS KONUSUNDA TAVİZ VERİLMEDİ

Kıbrıs konusunda taviz vermediklerini söyleyen Erdoğan bundan önceki yönetimlerde mi Kıbrıs dış dünyaya daha açıktı, yoksa bizim dönemimizde mi sorusunu sordu. Kendi dönemlerinde KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın ilk kez bir Devlet Başkanı olarak Pakistan'a resmi ziyarette bulunduğunu ifade etti. İngiltere Dışişleri Bakanı'nın da Kıbrıs'a resmi gezi yaptığını hatırlatan Başbakan taviz iddialarını karşısında kendi politikalarını savundu. 

REJİM TARTIŞMALARI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Altaylı'nın Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık gibi 2 önemli kurumun başında AK Parti'nin istediği kişilerin olmasının rejim tartışmalarına neden olacağı iddialarını hatırlatmasına yanıtı ise net oldu.

Öncelikle rejim zaafiyetinin nasıl oluştuğunun bilinmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, rejim tartışmalarının ancak devletin kurumlarının zaafiyete uğraması sonucu olacağını belitti ve " Türkiye'de şu anda devletin kurumları zaafiyet mi gösterdi yoksa güçlendi mi?" diye sordu.

Günün Önemli Haberleri