Erdoğan'ı kızdıran cep telefonu çılgınlığı

Abone ol

Türkiye'de insanlar ne sıklıkta cep telefonu değiştiriyor? Cep telefonu için ne kadar para harcıyoruz? İşte Türkiye'deki cep telefonu gerçeği...

Turkcell’in kuruluşunun 20’nci yıldönümünde resepriyonunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bakkaldan çiklet alır gibi alınıyor. İnsanları tahrik ediyor” sözleriyle bir anda dikkatleri üzerine çeken Telekom sektörü Şubat ayında getirilen taksit sınırına rağmen büyümesini sürdürüyor.

İşte Türklerin cep telefonu kullanımına dair 5 soru ve cevabı..

Türkiye’de telefon değiştirme sıklığı nedir?

Türklerin cep telefonu değiştirme sıklığı büyük bir hızla artıyor. 6 yıl önce bir telefonu ortalama 3 sene kullanan aboneler, akıllı telefonların payının artmasıyla birlikte artık ortalama 2 senede bir değiştiriliyor. (2013 yılı MOBİSAD verisi)

Taksit sınırlandırması cep telefonu satışlarının büyümesini frenledi mi?

Şubat ayında kredi kartı taksitleri bazı sektörler için 9 ay ile sınırlanmış, telekom sektörü için ise kaldırılmıştı. Bu değişimin etkileri ikinci çeyrekte de görülmeye devam etti. İkinci çeyrekteki cirosal büyüme geçen senenin aynı dönemine göre %24.7 oldu. Fakat ilk çeyrek büyümesi geçen seneye göre %33 olarak gerçekleşmişti. İkinci çeyrekte perakende zincirleri tarafından hediye çekleriyle ödeme, doğrudan satış noktasından alınan banka kredileriyle ödeme gibi alternatif ödeme yöntemleri geliştirildi. Bu yöntemler satışların artışına belli bir ölçüde faydalı oldu. Fakat Mayıs ayında hediyeçekleriyle taksitlendirme yöntemi de durdurulunca satışlara etkisi negatif yönde oldu. Akıllı telefon pazarını ikinci çeyrekte yeni lansmanlar pozitif yönde etkiledi.

2014’ün ilk yarısında cep telefonlarına 6.3 milyar lira harcanırken, bu rakam 2013 yılının ilk yarısına göre yüzde 28 artış gösterdi.

Peki bu durum satılan telefon adedine nasıl yansıdı?

Hem BTK verileri, hem de GFK Temax araştırması büyümenin taksit sınırlamasının ardından da durmadığı konusunda birleşiyor. IMEI sayısı itibariyle bakıldığında, 2013 ilk 6 aylık dönemde toplamda 6 milyon 235 bin 784 IMEI numarası ithalat bildirimi ile kayıt altına alınırken 2014 ilk 6 aylık dönemde 7 milyon198 bin785 IMEI numarası kayıt altına alınmış duurumda. Yani ilk iki çeyrekte ithalat yoluyla kayıt altına alınan IMEI sayısında % 15,44 oranında artış görülüyor. İmalat başvurusuyla alınan IMEI numarasındaki artış ise 2014 ilk 6 ayında yüzde 860 artmış durumda.

Taksit sınırlandırması sonrası yolcu beraberinde getirilen cihaz kayıt başvurularında bir artış oldu mu?

Olmadı. Aksine düşüş var. 2013 yılı ilk 6 aylık dönemde yurtdışından yolcu beraberinde getirilerek kayıt altına alınan IMEI sayısı 661 bin 13 olurken 2014 yılı ilk 6 aylık dönemde bu sayı yüzde 56,45 azalmış ve 287 bin 869’a gerilemiş durumda

Telekom sektöründe son dönemde büyümeyi getiren telefonlar, hangi özelliklere sahip?

2014 ikinci çeyrekte Türkiye pazarında en çok öne çıkan ürün özelliklerinden biri geniş ekran boyutu oldu. 5 inçten büyük ekrana sahip telefonlar ikinci çeyrekte toplam pazarın adetsel olarak %14’üne sahip oldu. Akıllı olmayan diğer cep telefonları pazarı ise adetsel olarak yaklaşık %60 civarında daraldı ve Toplam telefon pazarında payları ciddi şekilde düştü.

ERDOĞAN: BAKKALDAN CİKLET ALIR GİBİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Turkcell resepsiyonunda firmaların farklı tasarımlar ile cep telefonu üretmeye devam ettiğini ifade ederek “Dünya nüfusunun üzerinde bir rakam telaffuz ediliyor. Bakıyorsunuz bir kişinin elinde bir tane yok. Kiminde 2 kiminde 3. Adeta yarışıyorsunuz bunlarla. Her gün cep telefonları güncelleniyor. Herkes birbirine bir de havasını atıyor. Diyor yenisi çıkmış. Hemen git bir tane de bakkal dükkanından ciklet alır gibi bir tanesini daha alıyor. Tahrik ediyor insanı” diyerek eleştirmişti.

Günün Önemli Haberleri