Erdoğandan Demirele taş

Abone ol

Başbakan Erdoğan, ''Bizim dönemimizde aile albümlerindeki kişilerin kayırılma dönemi bitti" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bizim dönemimizde aile albümlerindeki birkaç yakınının cebini düşünen kayırmacı siyasete son verilmiştir. Artık sadece milletinin cebini düşünen bir iktidar iş başındadır'' dedi.

Taksim-Kabataş arasında inşa edilen 640 metre uzunluğundaki füniküler sistemin hizmete girmesi nedeniyle düzenlenen törende konuşan Erdoğan, İstanbul'da yaşayan vatandaşların öncelikli sorunlarının başında ulaşımın geldiğini söyledi. Bu sorunu çözmek için bugüne kadar birçok önemli çalışmanın altına yereli ve geneliyle imzalar atıldığını dile getiren Erdoğan, 1950'lerden sonra uygulanmakta olan karayolu taşımacılığındaki politikalar sonucu bugün yurtiçi taşımacılığının yüzde 94'ünün karayoluyla yapıldığını kaydetti.

Erdoğan, bu nedenle ulaşım modları arasında büyük dengesizlikler oluştuğunu vurgulayarak, karayolları üzerindeki bu trafiğin yılda ortalama 3-5 bin civarında insanın ölümüne, 10 binlerce insanın yaralanıp sakat kalmasına ve milyarlarca dolar maddi hasara neden olduğunu anlattı.

Geçmiş yılların ihmalini telafi etmeye çalıştıklarını ifade eden Erdoğan, bunun için bir yandan şehirleri duble yollarla bağladıklarını, bir yandan da KÖYDES projesiyle bütün köyleri yol ve suya kavuşturduklarını kaydetti.

-ULAŞIM ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR-

Hava, deniz ve demiryolu ulaşımında yaptıkları çalışmalara da değinen Erdoğan, hava taşımacılığında Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün kendilerine 2015 yılının rakamlarını verdiğini, ama bu rakamı 2005 sonu itibariyle yakaladıklarını bildirdi. Bunu, özel sektörü hava taşımacılığına sokarak başardıklarını, bu sayede fiyatların düştüğünü ve lüks otobüs fiyatına uçaklarla seyahat döneminin başladığını ifade eden Erdoğan, ''Bu da İstanbul'da çalışmayan Sabiha Gökçen Havaalanını çalışır hale getirmemize neden oldu. Şimdi ne Atatürk Havalimanı ne Sabiha Gökçen ihtiyaca cevap veriyor. Görülen o ki İstanbul'da bir üçüncü havalimanını da açacağız'' diye konuştu.

Erdoğan, deniz taşımacılığında kabotaj hattında çalışan gemilere ucuz yakıt imkanı sunulduğunu hatırlatarak, bunun deniz taşımacılığının cazibesini artırdığını vurguladı. Şimdi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, deniz otobüsleri iskeleleri ile şehir hatlarına ait iskeleleri İstanbul'un güzel mimari üslubu içerisinde yenilediğini ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''İşte bu çağdaşlaşmanın adıdır. Bu modern bir anlayışın adıdır. Çağdaş olmak lafla olmuyor. İcraat gerektiriyor icraat. Bizim dönemimizde aile albümlerindeki birkaç yakınının cebini düşünen kayırmacı siyasete son verilmiştir. Artık sadece milletinin cebini düşünen bir iktidar iş başındadır. Çünkü bizim albümümüzde birkaç kişiden oluşan fotoğraflar değil, bizim aile albümümüzde 73 milyon insanımızın fotoğrafı var. Farkımız bu. İşte bu nedenle biz 3-5 kişinin çıkarı için değil, bütün vatandaşlarımızın huzur ve refahı için çalışıyoruz. İşte bu nedenle biz imtiyaz değil, adalet üretiyoruz.''

-MARMARAY PROJESİ-

Erdoğan, İstanbul'un ulaşım sorununa son vermek amacıyla Marmaray Projesi'ni başlattıklarını ve bu projenin Türkiye'nin en büyük ulaşım projelerinden biri olduğunu dile getirerek, proje tamamlandığında tek yönde saatte 75 bin yolcunun taşınacağını bildirdi.

Bu rakamın, 12 şeritli bir otoyolun taşıma kapasitesine eşit olduğunu vurgulayan Erdoğan, ''Bu da trafiğin nefes alması, İstanbullular'ın İstanbul'un güzelliklerini daha çok yaşaması demektir. Her şey İstanbul için, her şey Türkiye için'' diye konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Türkiye'nin tüm şehirlerini dört başı mamur hale getirebilmek için yerel yönetimler arasında hiçbir ayrıcalık uygulamadıklarını ve partizanlık yapmadıklarını'' söyledi.

-PARTİZANLIK YAPMIYORUZ''

Taksim-Kabataş arasında inşa edilen 640 metre uzunluğundaki füniküler sistemin hizmete girmesi nedeniyle düzenlenen törende konuşan Erdoğan, ulaşım sorunlarını çözerken, belediye başkanlığı döneminde önüne önemli engeller çıkartıldığını ifade ederek, ''Çünkü o zamanki merkezi yönetimlerin ufku, bizim Türkiye ideallerimizden çok, ama çok uzaktaydı. Onların döneminde Türkiye istihdam, emek ve değer üreten bir Türkiye değildi. Yerel yönetimlerle merkezi idare sürekli çatışma halindeydi'' dedi.

Dertlerini Ankara'ya anlatamadıklarını, Türkiye'nin en büyük şehri İstanbul'un bile Ankara'dan görünmediğini dile getiren Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin, AK Parti iktidarıyla birlikte büyük bir değişim yaşadığını, şimdi yerel yönetimlerle merkezi idarenin, birbirini tamamlayan, birbiriyle bütünleşen uygulama ve projeleri hayata geçirdiğini bildirdi. Geçmişte akıllı bilet uygulamasını başlattıklarını, şimdi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, bu akıllı ulaşım politikasını devrim niteliğindeki yeni bir hizmetle bir adım daha ileriye taşıdığını belirten Erdoğan, İstanbullular'ın daha hızlı ve ekonomik seyahat edebilmeleri için ulaşımda tek bilet uygulamasına geçileceğini hatırlattı.

Erdoğan, 1-2 gün içinde başlayacak uygulamayla İETT, şehir hatları vapurları, metro, özel halk otobüsleri, deniz motorları ve banliyö trenlerine artık tek biletle binileceğini dile getirerek, bu sistemde mavi akbilin geçerli olacağını kaydetti. Başbakan Erdoğan, böylece İstanbullu'nun daha kaliteli bir ulaşıma çok daha ucuza sahip olacağını ifade etti. Bu sırada, töreni izleyenler arasında bulunan 4 kişilik gruptan bir kişi, ''Biz binemiyoruz'' diye bağırdı. Bunun üzerine müdahale eden korumalar, 4 kişiyi gözaltına aldı.

-''AYRICALIK YOK''-

Konuşmasına devam eden Erdoğan, uygulamayla bilet, zaman ve ulaşım entegrasyonunun sağlanacağını belirterek, şöyle devam etti: ''Türkiye'nin bütün şehirlerini dört başı mamur hale getirebilmek için yerel yönetimler arasında hiçbir ayrıcalık uygulamıyor, partizanlık yapmıyoruz. Bu şehir bana oy verdi, şu şehir bana oy vermedi gibi bir hesap içinde olmadık, olmuyoruz. Tüm belediyelerimizin, Türkiye'nin imkan ve kabiliyetlerinden adil bir şekilde faydalanması için çaba harcıyoruz. Göreve gelmeden önce, partimizi kurduğumuz dönemlerde, bizden önceki koalisyon hükümetinin olduğu dönemde, eğer koalisyon içinde bulunan partilerin mensubu olarak yerel yönetimlerde görev yapıyorsanız, büyük paralar alıyor, büyük destekler alıyor, büyük hizmetler alıyordunuz, ama muhalefette olan bir partinin belediye başkanıysa maalesef borcunuzun tamamını tahsil etmek üzere her ay İller Bankası'ndan veya Maliye'den hissenize düşen paranın tamamına el konuyordu. Adeta hizmet vermemek için, başarısız kılabilmek için ellerinden ne geliyorsa onu yapıyorlardı. Biz göreve geldik, bunun tamamını tersine çevirdik. Bakan arkadaşlarımıza şunu söyledik; 'hangi partiden olursa olsun, hangi ilin, ilçenin, beldenin belediye başkanlığı olursa olsun, bu parayı vermekle mükellefsiniz, vereceksiniz' dedik. 'Efendim borcu var', borcu varsa yüzde 40'ını borca mahsuben keseceksiniz, yüzde 60'ını kendilerine göndereceksiniz' dedik. Şu anda böyle devam ediyor. Bu neyi gösteriyor? AK Parti iktidarının farkı budur.''

-''MİLLET BUNU GÖRDÜ''-

Başbakan Erdoğan, milletin bunu gördüğünü ve kendilerine olan desteğin arttığını vurgulayarak, milletle birlikte oldukları sürece güçlerinin katlanarak artacağını söyledi. Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının sonunda Taksim-Kabataş arasında çalışacak füniküler sistemin İstanbullular'a hayırlı olması dileğinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, İstanbul Valisi Muammer Güler, BÜyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve diğer davetlilerle birlikte kurdeleyi keserek hattı hizmete açtı. Erdoğan daha sonra füniküler araca bindi ve Taksim'e kadar vatmanlık yaptı. Erdoğan, füniküler aracı Taksim'e ulaştırdığında, aracın mikrofonundan ''Taksim'e hoş geldiniz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, buradaki açılışın ardından Taksim Meydanı'nda, İstanbul'un sualtı yaşamını anlatan fotoğraf sergisini açtı. Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş da İstanbul'un önde gelen en büyük sorununun ulaşım olduğunu vurgulayarak, yatırım bütçelerinin yüzde 65'ini ulaşıma ayırdıklarını söyledi. İstanbul'un bir şantiye kenti haline geldiğini vurgulayan Topbaş, ''7 Tepeye 7 Tünel Projesi ile kentin ulaşım sorununu çözmeye çalışıyoruz'' dedi. Topbaş, açılışı yapılan füniküler sistemin 50 milyon YTL'ye mal olduğunu bildirdi.

-TAKSİM-KABATAŞ FÜNİKÜLER HATTI-

Taksim-Kabataş arasında inşa edilen füniküler sistem (vagonların bir kablo yardımıyla hareket ettirildiği sistem) 640 metre uzunluğunda. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş ile Doppelmayr Tramways Ltd. konsorsiyumuna ihale edilen hattın temeli 27 Eylül 2003'te atıldı.

Füniküler sistemde, Kabataş ve Taksim istasyonları arasında birbirine eklenen ve ikişerli gruplar halinde birleştirilen 375 yolcu kapasiteli vagonlar karşılıklı sefer yapacak. Taksim ile Kabataş arasını 110 saniyede katedecek araçlar 3 dakika aralıklarla hareket edecek ve saatte çift yönde toplam 15 bin kişi taşınacak. Yerin 30 metre altında, yüzde 22 eğimle inşa edilen Taksim-Kabataş füniküler sistemi, bu kadar yüksek bir eğimde çalışabilecek en güvenli, yatırım ve bakım açısından da en ekonomik sistem. Füniküler sistem, Galatasaray-Karaköy arasında 133 yıl önce yapılan ilk füniküler sistemin ardından ikinci olma özelliğini taşıyor. Sistemin devreye girmesiyle deniz ulaşımı ile raylı sistemler arasında entegrasyon sağlanacak. Buna göre, Taksim-4. Levent arasında hizmet veren İstanbul Metrosu ile gelen yolcular, yüzeye çıkmadan füniküler sistemle Kabataş'a inecek. Burada hem deniz ulaşımı, hem de Kabataş-Zeytinburnu arasında çalışan tramvay, Aksaray-Atatürk Havalimanı arasında çalışan hafif raylı sistem ve Zeytinburnu-Güngören-Bağcılar raylı sistemi ile entegre ulaşım mümkün olacak.

Günün Önemli Haberleri