Erdoğan'a Twitter'da hakaretten tutuklama!

Abone ol

Şüpheli Veli Hasan Kavut hakkında, tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine, başta Twitter olmak üzere sosyal paylaşım platformlarında yurt içinden açılan sahte hesapların tespit edilebilmesi için Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulan özel bilişim ekibinin ilk operasyonunda gözaltına alınan şüphelinin hakimlikçe serbest bırakılmasına yapılan itiraz kabul edildi.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Vedat Yiğit, ''Cumhurbaşkanına hakaret'' suçundan mahkemeye sevk edilen şüpheli Veli Hasan Kavut'un hakimlikçe serbest bırakılmasına itiraz etti.

Savcılık itiraz dilekçesinde, suça konu twitlerin tamamının şüpheli tarafından atıldığının tespit edildiği ve şüpheliye ait el konulan telefonda söz konusu hesabın açık olduğu kaydedildi. Şüphelinin hakimlikteki ifadesinde ''twitter hesabına başkalarının girerek twitler attığını'' iddia ettiği ancak savunmasının suçtan kaçmayı amaçladığı belirtilen dilekçede, aynı operasyon kapsamında gözaltına alınan diğer 2 şüphelinin, Kavut'un söz konusu hesabı kullanarak twitler attığını söylediği bildirildi.

Dilekçede, sahte hesap açarak diledikleri gibi insanlara hakaret edip, insanları örgütleyen bu kişilerin serbest kalmasının toplum ve devlet vicdanında yaralara sebep olacağı aktarılarak, şüphelinin serbest bırakılmasına itiraz edildi. Dilekçede, şüpheli Kavut hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emrinin çıkarılması talep edildi.

İtirazı inceleyen İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği'nce, şüpheli Veli Hasan Kavut'un üzerine atılı ''Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına hakaret'' suçundan, atılı suçun niteliği, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin varlığı, şüphelinin aleniyet oluşturan birden çok kez hakaret içerikli sosyal medya paylaşımları, şüphelinin diğer sosyal medya kullanıcılarına internet üzerinden VPN programı kurarak gönül rahatlığıyla küfür edilebileceğini ve IP adreslerinin de kimsenin bulamayacağını paylaştığının tespit edildiğine işaret edildi.

Söz konusu nedenlerle savcılığın itirazının kabulüne karar veren hakimlik, Kavut hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti.

Olayın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine, başta Twitter olmak üzere sosyal paylaşım platformlarında yurt içinden açılan sahte hesapların tespit edilebilmesi için Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde özel bilişim ekibi kurulmuştu.

Bilişim ekibi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin talimatıyla yaptığı ilk operasyonda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanlar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in de aralarında bulunduğu çok sayıda devlet görevlisine küfür ve hakaret içerikli mesajlar yazdıkları tespit edilen Veli Hasan Kavut, Serpil I. ve Serap K'yı gözaltına almıştı. Hakimlik kararıyla şüphelilerin evinde arama yapılmış ve bu kişilere ait cihazlara el konulmuştu. İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği'nce, şüpheliler adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılmıştı.

Günün Önemli Haberleri