Erdoğana sulukule uyarısı

Abone ol

ABD'den, Erdoğan'a bir mektup göndererek, İstanbul‘daki Sulukule’nin yıkılmamasını istedi.

ABD Kongresi’nin en etkili kuruluşlarından biri olan Helsinki Komisyonu’nun eşbaşkanları Demokratik Parti Florida Milletvekili Alcee Hastings ve Demokratik Parti Maryland Senatörü Ben Cardin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup göndererek, İstanbul‘daki Sulukule’nin yıkılmamasını istedi.

Hastings ve Cardin, geçmişi 1054’e kadar uzanan bu tarihi bölge sakinlerinin, kentin 40 kilometre dışına yerleşmeye zorlandığını iddia ederek, “İstanbul Dönüşüm Projesi kapsamında, 1054’ten bu yana Roman toplumuna ev olan Sulukule’nin, villa tarzı evlerle yer değiştirmek üzere yıkılacak olmasından derin bir rahatsızlık duymaktayız. Bu kent yenileme projesinin talihsiz sonucu, sadece tarihi bir mahallenin yıkımı olmayacak ve 3 bin 500 Sulukule sakini, kentin 40 kilometre dışındaki Taşoluk bölgesine veya sokağa taşınmaya zorlanacak” dediler.

Irkçı ayrımcılık

Mektupta, Romanların, “Avrupa’da halen en geniş, fakir ve en hızlı büyüyen azınlık” olduğu ve çeşitli ırkçı ayrımcılıklara hedef oldukları belirtildi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) 1999 İstanbul zirvesinde, Türkiye ve diğer bütün AGİT ülkelerinin, bu toplumun karşı karşıya kaldığı zorlukları kabul ederek, tam fırsat eşitliğinin sağlanması yönünde etkili tedbirler almayı kararlaştırdığı hatırlatıldı.

ABD’li parlamenterler, AGİT kurallarının izlenmesi görevini üstlenen ABD Helsinki Komisyonu’nun, özellikle İstanbul’daki Roman halkının durumundan endişe duyduğunu belirttiler.

Romanlar çıkarılmamalı

Mektupta, İstanbul’u yenileme projesinin uygulanması yerine, Roman halkının o bölgede yaşamasına izin verilmesi ve eski mahallenin korunması istenerek, aksi takdirde Roman toplumunun dağılmaya zorlanacağı ileri sürüldü. Mahalle sakinlerine, proje çerçevesinde yapılacak evleri satın alma imkânının önerildiği kaydedilen mektupta, evlerin pahalı olması ve Romanların işsizlik ve gelir sorunu dolayısıyla bunun, “boş bir jest” olduğu ifade edildi.
ABD, 1975 Helsinki Anlaşması kararları çerçevesinde, AGİT kararlarının uygulanmasını izlemek üzere, bir hükümet kuruluşu olarak Helsinki Komisyonu’nu oluşturmuştu.

Günün Önemli Haberleri