Erdoğan'a kıyak geçen gazeteler
Abone olMilliyet'ten Mehmet Tezkan, bazı gazetelerin belgelerde sansür yapılarak Erdoğan'a kıyak çekildiğini iddia etti.
"Yandaş medya" Erdoğan'a Wikileaks belgeleriyle kıyak mı geçiyor! Milliyet'ten Mehmet Tezkan, sızıntı istihbarat belgelerinde, Erdoğan ile ilgili olumsuz söylemlerin bazı gazetelerde sansürlendiğini iddia etti. Tezkan'a itiraz ise Star gazetesinin yayın yönetmeni Mustafa Karaalioğlu'ndan geldi.
Wikileaks, Türk medyasınında kafasını da karıştırdı. İstihbarat kaynaklı belgeler, Türkiye saatiyle gece yarısına yakın bir saatte yayınlanınca, internet siteleri bayram etti. Okuyucuyu internet tabanlı haber kuruluşlarına kaptıran gazeteler ise gelişmeleri daha çok yoruma dayalı olarak okuyucuya aktarınca olanlar oldu. Merkez medya, istihbarat belgelerinde Erdoğan ile ilgili belgelerin sansürlendiğini iddia etti.
TEZKAN'A KARŞI KARALİOĞLU
Mirgün Cabas imzalı programda,Milliyet yazarı Mehmet Tezkan ile Star
HADİ ÖZIŞIK'A |
NTV'deki Tartışmayı köşesine taşıyan Hadi Özışık, bir yoruma o kadar sinirlendi ki diyecek söz bulamayıp "yuh" çekti. Gazetelerin, yayınlanan belgeler konusundaki performansının yeterli olmadığını da söyleyen Özışık, Wikileaks'in yayınladığı belgelerle medyada yeni bir dönemin kapılarının ardına kadar aralandığını iddia etti. |
gazetesinin yayın yönetmeni Mustafa Karaalioğlu karşı karşıya geldi. NTV'deki programda Tezkan merkez medyanın eleştirilerini yüksek sesle dile getirince "yandaş medya" eleştirilerine cevap vermekte Karaalioğlu'na kaldı.
BELGELER BALON MU ÇIKTI?
Tezkan, sızdırılan belgelerin içerik olarak bu kadar abartılacak bir yanı olmadığını söylerken dengelerde yeni bir duruma yol açamayacağını savundu.
"Hiç bir şey olmayacak aslında. Biz fazlasıyla abartıyoruz. Sonuçta belgelerin çoğu kişisel görüşleri içeriyor. O diplomatın öyle düşünmesi ABD hükümetinin de öyle yapacağı anlamına gelmez."
Karaalioğlu ise olaya ABD açısından bakarken belgelerin içerik olarak sarsıcı bir bilgi içermediğini söyledi. Karaalioğlu şöyle konuştu:
"Bundan sonra ABD'li diplomatlar kolay kolay samimi görüşlerini açıklayacak insan bulamazlar. Şu ana kadar çıkan belgelerde ise Türkiye açısından biz gazeteciler için sarsıcı bir bilgi yoktu."
İNTERNET MEDYASI MI YAZILI MEDYA MI?
Cabas, konuklarına Wikileaks'ın yaptığı işi 'gazetecilik ve internet medyası' açısından da değerlendirmelerini istedi. Karaalioğlu, İnternet medyasının artan gücüne karşın yazılı basının derinliği ve yorum gücüyle etkisini sürdürdüğünü söyledi.
"İnternet giderek yükselen bir önem kazanıyor elbette. Ancak şu da var, Wikileaks'ın sızdırdığı belgeler sadece kendisiyle sınırlı kalsaydı etksi bu olmazdı. Gazetelerin elgelere dair sunduğu yorum ve haberler olayın gündemdeki yerini derinleştiriyor."
TEZKAN BELGELERE UYGULANAN SANSÜRÜ TOPA TUTTU!
Mehmet Tezkan ise köşesinde de gündeme getirdiği 'devlet sansürü'nü ekranda da eleştirdi. Karaalioğlu'nun yaptığı savunmayla yetinmeyen Tezkan,'dedikodu bile olsa ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nin yazdığı bir metin var ortada nasıl sansürlenir ki bu?' diye sordu.
"Bu bilgiler böyle ortalıkta ve herkes ulaşabiliyor. Bazı Türkiye ilgili belgelerin Türkiye'de sansürlenmesi nedir ya? Bazı gazeteler bir kısmını yayınlıyor, bir kısmını yayınlamıyor. Başbakan için iyi söylenenleri yayınlıyor ama kötü söylenenleri yayınlamıyor. Ya O öyle dedi diye Başbakan'ın kötü olacak hali yok ki"
Eleştirinin kısmen muhattabı sayılabilecek Karaalioğlu ise belgeleri böyle bir sansür anlayışıyla yayınlamadıklarını söyledi. Star'ın yayın yönetmeni "ABD büyükelçisi o kadar dedikodu yazmış ki bazı belgelerde onları yazmadık. Büyütülme değeri yoktu bizce" dedi.
Tezkan ise ABD'nin Ankara büyükelçisinin ne dediğinin önemli olduğunu ve bunları bir okuyucu olarak merak ettiğini söyledi. 'Sokaktaki bakkalla manavın dedikodusu değil ki' diyen Tezkan, belgelerin 'sansürlenmeden' yayınlanması gerektiğini savundu.