Erdoğana ihanet sorusu

Abone ol

Başbakan Erdoğan Malezya ziyareti öncesi sorulan bir soruya çok kızdı.

Başbakan Erdoğan, İslam Konferansı Örgütü'nün (İKÖ) Kuala Lumpur'da gerçekleştireceği zirveye katılmak üzere Malezya'ya gitti. Hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, açıklamalarının sonunda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

''Terör örgütü PKK'nın dağdan indirilmesi''ne ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

''Bu sorular bir defa bu ülkeye ihanet sorularıdır. Bakın bu kadar ağır konuşuyorum. Ne demek bu plan ya? Böyle saçmalık mı olur? Bunu kalkıyorsunuz Genelkurmay Başkanımız'a da soruyorsunuz. Genelkurmay
Başkanımız size plan mı açıklayacak, (plan vardır) mı diyecek? Bana soruyorsunuz. Ben size (plan var) mı diyeceğim? Biz size bunun talimatını kaç kere verdiğimizi, ilgili kurum ve kuruluşlara, açıkladık. Dedik ki biz ilgili kurum ve kuruluşlara Hükümet olarak bu konuda talimatı verdik. 'Ne eksiğiniz varsa bize söyleyin, bütün bunları hemen karşılayalım' dedik. Bunları kaç kere Abdullah Bey de ben de açıkladım. Ve bu noktada en ufak bir eksik yok. Yapılması gereken neyse Türk Silahlı Kuvvetlerimiz üzerine düşeni yapmaktadır, yapıyor. Aynı şekilde Emniyet Teşkilatımız yapıyor, yapmaktadır, yapacaktır. Zaten bunun için var.

Hükümet olarak biz de stratejiyi belirleriz, ufku veririz, ama bunu birbirimizle istişare halinde yaparız. Ondan sonra da noktayı koyarız, olay budur. Ama plan var mı, yok mu bir defa bu tür şeyleri sormak çok çirkin. Bir devletin, bir hükümetin planı, programı bu noktada var mı, yok mu bunun olup olmadığını kalkıp medyaya mı açıklayacağız? Amerika'nın, Avrupa'nın medyasında bu tür şeyler göremezsiniz, bu tür şeyler olmaz.''

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, 'Orgeneral Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'na atanmasına ilişkin sürecin Cumhurbaşkanı mı Bakanlar Kurulu mu tarafından başlatıldığı tartışması var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu üzerine, bu haberleri gazetelerde okuyunca şaşırdığını, bir kısım medyanın bu tür atamaların nasıl yapıldığını bilmediğini söyledi.


Bir kısım medyanın önce atamaların nasıl yapılması gerektiğini öğrenmesi gerektiğini dile getiren Erdoğan, "İsterdim ki bunu öğrensinler. Başlıklarını da buna göre atsınlar. Biz güdülen bir hükümet değiliz. Yetkilerimiz neyse bu yetkilerimizi yasaların bize verdiği yetki sınırları içerisinde kullanırız. Genelkurmay Başkanı'nın ataması Askeri Şura ile yapılmaz. Genelkurmay Başkanı'nın ataması, Bakanlar Kurulu kararı ile Cumhurbaşkanı'na teklif edilir ve Cumhurbaşkanı'nın onayı ile yürürlüğe girer. Süreç budur, bunun dışında herhangi bir süreç yoktur. Bu süreç içerisinde sayın Cumhurbaşkanımız'ın gazetelerde, köşelerde yazdığı gibi benimle Genelkurmay Başkanlığı Konutu'nda en ufak bir görüşmesi olmamıştır" diye konuştu.
Harp Akademileri'nde düzenlenen toplantıda kendisinin Cumhurbaşkanı Sezer'e, 'Pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplantım var.


Bu toplantımızda biz kararımızı vereceğiz' dediğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanı'na 'Bu kararımızı verdikten sonra öğleden sonra Milli Savunma Bakanımı göndereceğim' dedim. Onlarda 'uygundur' dedi. Yine kendilerine göndereceğimiz ismi de söyledim. Ama sayın Cumhurbaşkanımız'dan 'Önce gelsin, arka gelsin' diye bir görüşme asla benimle olmamıştır. Süreç tamamen bizim Bakanlar Kurulu olarak yürüttüğümüz süreçtir" ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan, Bakanlar Kurulu'nda bu konuyu Pazartesi günü görüşerek aynı gün karar aldıklarını belirterek, öğleden sonra ise Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen haber üzerine kararnamenin bir kurye ile Köşk'e gönderildiğini bildirdi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı'ndan 'Milli Savunma Bakanı'nın gelmesine gerek yok, kurye ile gönderilmesi uygundur' yönünde gelen mesaj üzerine kararnamenin Başbakanlık Müsteşarı tarafından kurye ile gönderildiğini söyledi. Bunun dışında yer alan haberlerin hepsinin gerçek dışı olduğunu kaydeden Erdoğan, "Olayın aslı budur. Diğerlerinin hepsi doğru olmayan, hilafi hakikat olan, asparagas haberlerdir. Daha çirkin bir ifade burada kullanmıyorum" diye tepkisini gösterdi.

Başbakan Erdoğan, 'Orgeneral Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'na atama kararı, Harp Akademileri Toplantısı'nda Orgeneral Özkök ile yaptığınız görüşmede mi filizlendi?' sorusuna ise, "Genelkurmay Başkanım ile şuanda filizlenmesini bırakın, uygulanacak stratejiyi görüşürüm. Biliyorsunuz, bu tür şeylerde Vecdi Bey bana teklif eder, ben gereğini yaparım ve sayın Cumhurbaşkanı onaylar.


Buna yönelik olan kararlarımız da var. Kuvvet Komutanları'nın ataması da böyle yapılır. Bunun kararı da yine Askeri Şura Kararı değildir. Bunlar üçlüdür. Biz, bu yetkilerimizi kullanırken tabii ki Genelkurmay Başkanımız ile istişareleri yaparız. Kimin olması uygundur, değildir diye. Çünkü O da Savunma Bakanımız'a teklifini yapar. Ama bu teklif üzerinde imzası olanlar Vecdi Bey'dir, benimdir ve onay makamı sayın Cumhurbaşkanıdır. Biz, ilgili olan kurumun başı kimse onunla görüşmeden, istişare ve müzakere yapmadan adımları atmayız. Burada da bu adımı bu şekilde attık. Bundan dolayı da arkadaşlarımız olarak kabine olarak bir sıkıntımız yok. İnanarak, güvenerek, dayanışma içerisinde süreci çalıştırıyoruz" diye cevap verdi.

Günün Önemli Haberleri