Erdoğana dokunulmazlık tehdidi

Abone ol

Baykal'dan Erdoğan'a üstü kapalı tehdit: Türkiye'de vekillerin dokunulmazlığı var Cumhurbaşkanının yok

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Olay Televizyonu'nda Gazeteci İsmet Solak'ın sunduğu ''Başkent Gündemi'' adlı programda soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı olacak kişi hakkında şaibe olmaması gerektiğini ifade eden Baykal, ''cumhurbaşkanı olacak kişinin hakkında yargı organlarının soruşturamadığı ama iddiasını ortaya koyduğu yığınla dosya olmaması gerektiğini'' ifade etti.

Baykal, şöyle devam etti: ''Gözden kaçırdıkları bir nokta şu: cumhurbaşkanlığının dokunulmazlığı yok Türkiye'de. Eskiden vardı. Anayasa değişti. Anayasamıza göre milletvekilliğinin var, cumhurbaşkanlığının yok. Şu anda Tayyip bey milletvekili dokunulmazlığı olduğu için hakkındaki dosyalar nedeniyle mahkemeye gitmiyor. Hakkında bir çok üzücü suçlamalar var, ciddi olaylar var.Vali yazmış, 'havuz kurdu bu adam, havuzda para topladı, bu paraları şu şekilde kullandı' diyor.

Müfettişler, hesap uzmanları incelemiş, 'evet' demiş. Bunların hepsi raporlu, ancak bu Danıştay'a gidiyor ve o arada iktidar değişiyor ve dokunulmazlık geliyor. O gelince hakimleri, savcıları tayin etme yetkisi geliyor. O doğrultuda çok ciddi bir uygulama ile tayin, terfi uygulamaları ile tablo ciddi şekilde sarsılıyor. O arada 'dokunulmazlık kaldırılsın' diye söz vermişsin. Nerede? 5 yıl oldu. Bütün bunların altına koyduğu bir şey var. Ortada hesabı verilmemiş bir durum var. Hesabı vermemiş olan bu kişi, cumhurbaşkanı olacak Türkiye'de. Cumhurbaşkanı olunca dokunulmazlığı olmayacak. Bu süreç işlemeye başlayacak. Hele, bir iktidar değişikliği olursa bu arada, yani o tayin terfilerin, himayelerin ortadan kalktığı bir ortamda çok daha değişik bir manzara ortaya çıkacak... Bu yanlış bir iştir. Halkın ezici çoğunluğu da bu tercih içinde değildir. Bu bir inatlaşma konusu haline getirildi. Ben Türkiye'nin sağduyusu, demokratik refleksleri, vatanseverliği devreye girer diye düşünüyorum.''

Türkiye'de, ''eyalet sistemi Türkiye için iyidir'' diyen bir cumhurbaşkanının düşünülemeyeceğini dile getiren Baykal, ''Ordusuna yan gelip yatıyor diyen bir adam, ABD'de cumhurbaşkanı olur mu?'' diye konuştu. Baykal, bu konuda karamsar olmadığını belirterek, ''Türkiye demokrasinin, hukukun, cumhuriyetin kazanımlarının sahiplenildiği, gereğinin yapıldığı bir cumhurbaşkanlığı seçimini yaşar'' dedi

Günün Önemli Haberleri