Erdoğan yeni süreç için bugün düğmeye basacak!
Abone olCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşerek seçim kararı alacak. 1982 Anayasası ile getirilen değişiklik ilk kez uygulanacak.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 7 Haziran seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aldığı hükümet kurma görevlendirilmesi ardından yapılan koalisyon görüşmeleri olumusuz sonuçlandı. Anayayasa'da belirtilen 45 günlük hükümet kurma süreci dün sona erdi.
Genel seçimlerden 77 gün sonra hükümet kurma sürecinin bitmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim için bugün düğmeye basacak.
SEÇİMLERİ YENİLEME VE GEÇİCİ HÜKÜMET KURMA
Türkiye ilk kez; seçim sonrası hükümetin kurulamaması nedeniyle yeniden sandık başına gidecek. 1961 Anayasası’nda, 18 ay boyunca Bakanlar Kurulu’nun 2 kez düşmesi veya 3’üncü kez güvensizlik oyu alması durumunda Başbakan’ın isteği üzerine Cumhurbaşkanı’na, Meclis Başkanı’na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verme yetkisi tanıyan maddeye, 1982 Anayasası ile getirilen değişiklik böylece ilk kez uygulanacak. Anayasa’nın, 45 gün içinde yeni hükümetin kurulamaması durumunda Cumhurbaşkanı’na verilen, “seçimleri yenileme ve geçici hükümet kurma” yetkisi bugün kullanılacak.
DAVUTOĞLU'NA GÖREV VERİLECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün önce TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşerek seçim kararı alacak. TBMM’ye bildirilecek kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Cumhurbaşkanı 5 gün içinde seçim hükümetini kurmak üzere Davutoğlu’na görev verecek. TBMM’deki temsil oranlarına göre İçişleri, Adalet ve Ulaştırma bakanlıklarına bağımsız bakanlar atandıktan sonra AK Parti’ye 11, CHP’ye 6, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlık düşecek.
CHP VE MHP BOYKOT EDECEK
Seçim hükümetinin ilk uygulaması da boykotla başlayacak. Hükümete MHP ve CHP bakanlık vermeyeceğini açıkladı. Bu nedenle kabinede hem 3 temel bağımsız bakan hem de MHP ve CHP’li bakanların yerine bağımsızlar bakan olarak atanacak. Kabinede toplam 12 bağımsız, 11 AK Parti ve 3 HDP’li bakan olacak.
BAKANLAR NASIL ATANACAK?
Cumhurbaşkanı’nın görev vereceği Başbakan, Meclis’in bildirdiği sayılara göre bakanları atayacak. HDP, “uyumlu ve yetkin isimleri bildireceğini” belirtse de isimler üzerinde son sözü Cumhurbaşkanı söyleyecek. İlk kez uygulanacak bu model böylece, “Partileri temsil edecek bakanlar başka parti tarafından belirlenemez” tartışmasıyla da tarihe geçmiş olacak.
İlk uygulamanın getirdiği bir başka tartışma konusu da “bağımsız ve Meclis dışından atanacak bakanların yemin etme zorunluluğu” olacak.