Erdoğan ve Başbakanlık ‘Böcek’ davasına müdahil
Abone olBeşi firari 13 sanığın yargılandığı davada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakanlığın müdahil olma talepleri kabul edildi. Erdoğan'ın çalışma ofisinin başbakanlığı döneminde dinlenmesiyle ilgili davada, sanıkların 36 yıla kadar hapsi isteniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanlık, Ankara'da bugün başlayan "Böcek" davasına müdahil oldu. İlk duruşmada ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Başmüşaviri Mustafa Varank ile birlikte "böcek" aramasına katıldıkları belirtilen altı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlisinin bir sonraki duruşmada tanık olarak dinlenmesine karar verildi.
Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "Böcek" davası, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ofisinin başbakanlığı döneminde dinlenmesiyle ilgili.
13 sanığın yargılandığı davanın bugünkü ilk duruşmasında yedisi polis, biri eski Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) yöneticisi toplam sekiz sanığın sorgusu yapıldı.
Haklarında yakalama kararı bulunan beş sanık ise duruşmaya katılmadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanlık isnat edilen suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle davaya müdahil olmak istedi.
Mahkeme de bu talebi kabul etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakanlık müdahil olarak davanın bundan sonraki aşamalarında soruşturmanın genişletilmesi, tanık dinletilmesi gibi taleplerde bulunabilecek, dava dosyasını resmen inceleyebilecek ve davanın sonunda kararı temyiz de edebilecek.
Mahkemede gerginlik
Bugünkü duruşmada ise sanıklardan eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, MİT'in talebi üzerine böcek silikonlarının katılaşması konusunda düzenledikleri raporda, tarihin 10 gün geriye çekilmesi için Başbakanlık Müfettişi tarafından "Senin için hoş olmaz, görevinden alınırsın" diye tehdit edildiğini iddia etti.
Hasan Palaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ali Özkaya'nın, "Neden suç duyurusunda bulunmadınız?" sorusuna, "Yapsam ne olacak? Her şey ortada. Müfettişin adını savcıya bildirdim. Ben görevimi yaptım. Zaten buralara da güvenim yok" yanıtını verdi.
Bunun üzerine Avukat Özkaya sanık Palaz'a, "Kimin kime güvenmediği belli oluyor" dedi. Palaz ise sinirlenerek, "Siyaset yapılacaksa Allahını yaparım" deyince hakim tarafından "Mahkemenin sabrını zorlamayın" diyerek uyarıldı.
Palaz, "Bir yerde böcek varsa sökmezsiniz. Akıllı adam sökmez. Sökerseniz kanıtları yok edersiniz. Yalancı sinyal yayını yapar, dinleyen adamın sinyallerini izler, kulağından yakalarsınız" dedi.
'Devlet sırrı olabilir'
Mahkeme Başkanı Hüseyin Karamanoğlu, "firari sanıklardan Serhat Demir'in 1,5-2 ay süre ile İstanbul'da Erdoğan'ın hangi misafirine refakat ettiği" sorusunun sanıklardan Mehmet Yüksel'e sorulmasına, "Devlet sırrı olabilir" diyerek engel oldu.
Mahkeme, sanıkların ve avukatların dinlenmesinin ardından ara kararını açıkladı.
Sanık avukatlarının, "Hakkında yakalama kararı olan sanıkların yakalama kararlarının kaldırılması, bazı sanıkların duruşmalardan vareste tutulmaları, sanıkların beraatlerine karar verilmesi, adli kontrolün kaldırılması ve mahkemenin görevsizlik kararı vermesi" yönündeki talepleri reddedildi.
Duruşma, 4 Şubat 2015’e ertelendi.
21 yıldan 36 yıla kadar
"Böcek" davası iddianamesinde sanıklara, "Başbakan'ı siyasi casusluk amacıyla dinlemek, kişiler arası haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arası konuşmayı izinsiz kayıt etmek" suçu isnat ediliyor. Sanıklar hakkında 21 yıldan 36 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede, Erdoğan'ın resmi konutunun ve çalışma ofisinin 24 Kasım 2011- 29 Aralık 2011 tarihleri arasında dinlendiği belirtiliyor.
Soruşturması üç yıl önce "Başbakan'ın odasına dinleme cihazı konulduğu" ihbarı sonrası başlatılmış, MİT yapmıştı.
Savcılıkta ifadesi alınan şüpheli polisler "böcekler" hakkında bilgileri olmadığını savunmuştu. Soruşturma savcısı, bazı polislerin tutuklanmasını talep etmiş ancak mahkeme yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle polisleri serbest bırakmıştı.