Erdoğan, Türkiye’nin Suriye olan yakın ilişkisini değerlendirdi

Abone ol

ABD temasları kapsamında, ABD Dışişleri Bakanlığında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından onuruna veril...

ABD temasları kapsamında, ABD Dışişleri Bakanlığında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından onuruna verilen öğle yemeğine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yemek öncesi konuştu.
ABD Başkanı Barack Obama ile uzun süreli bir toplantı gerçekleştirdiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, siyasi anlamda bölgeler arası konuları ve bölgedeki gelişmeleri değerlendirirken, diğer noktada Türkiye ABD arasındaki ekonomik ilişkileri değerlendirme fırsatını bulduklarını söyledi. Erdoğan, istişarelerin detaylarına daha dar kapsamda bu akşam Beyaz Saray’da verilecek yemekte devam edeceklerini belirtti.
Türkiye Amerika ilişkilerinin çoğunlukla siyasi tarih konusu olarak bilindiğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
"Oysa iki milletin, her geçen gün derinleşen ve güçlenen bağlarının temelinde, kadim semboller ve karşılıklı fedakarlıklar yatıyor. Şu anda bulunduğumuz bu güzel binanın sadece bir mil uzağındaki George Washington Anıtı’nda, üzerinde Sultan Abdülmecit’in tuğrasının bulunduğu bir mermer yer alıyor. Sultan Abdülmecit, dönemin Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin ricasını kırmayarak, ABD’nin bağımsızlığını simgeleyen bu anıta bir hediye göndermiştir. Beyaz mermere Osmanlı figürlerinin işlendiği blokta şu ifadeler yer alıyor; ‘İki ülkenin ebedi dostluğunu güçlendirmek için, Abdülmecit Han, Washington’daki dikili taşa adının yazılmasına izin verdi.’ Yaklaşık 170 yıl öncesinden gelen bu hatıra, bizlere iki ülkenin dostluğunun kökenlerini hatırlatıyor. George Washington Anıtı’ndan biraz ileri yürüdüğünüzde, karşınıza Kore Savaş Anıtı çıkar. Kore Savaşı’nda yaşamlarını kaybeden fedakar askerler için yapılan bu anıtta, tıpkı bundan 60 yıl önce Kore’de omuz omuza savaşan askerlerimiz gibi iki ülkenin bayrakları yan yana dalgalanıyor. Kore Anıtı’nı geride bırakıp ABD Kongresi’ne vardığınızda, bu defa sizleri Kanuni Sultan Süleyman’ın portresi selamlar. Hukuk devletinin tesisine katkıda bulunan diğer 22 tarihi liderin resimleriyle birlikte, Temsilciler Meclisi toplantı salonunda asılı duran bu portre, esasen iki milletin sahip olduğu değerlerin de bir nişanesidir. Çoğulcu demokrasi ve hukuk devleti anlayışı, bizleri binlerce mil öteden birbirimize ayrılmaz biçimde bağlıyor.”
"Şunu herkes bilmeli ki Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri’nin kadim ittifakı, en çok da küresel sorunları çözmek hedefine odaklanmıştır” diyen Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin, çok eskiye dayanan tarih, kültür, devlet ve medeniyet birikimiyle küresel meselelere önemli katkılar sunan, daha fazlasını da yapma azminde olan bir ülke olduğunu ifade etti. Erdoğan, Türkiye’nin başta Selçuklu ve Osmanlı cihan devleti olmak üzere, çok sayıda büyük devletin bakiyesi ve birikimi üzerine inşa edildiğini özellikle hatırlatmak istediğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye’nin selefleri olan Selçuklu ve Osmanlı devletleri, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarına yayılan, çok geniş bir coğrafyayı, uzun yıllar barış ve adalet içinde idare etmişlerdir. Türkiye’nin bu birikim ve tecrübesinin günümüzün küresel sorunlarına katkı sağlayacağından hiç şüphe yoktur. Şimdi gün bölgemizde ve dünyamızda barış, hoşgörü, huzur, refah ve istikrar dışında da hiçbir gayenin amacın olmadığı bir dünyayı tesistir. Her ülkenin toprak bütünlüğüne saygı içinde içişlerine karışmadan, egemenlik haklarına müdahale etmeden, barışı ve demokrasiyi en güçlü şekilde tesis etmektir. Türkiye’nin, Suriye meselesine olan yakın ilgisi, bölgesel barışın tesis edilmesi amacına yöneliktir. Bölgede gerek Filistin-İsrail gerek Suriye meselesi bunlar gerçekten Ortadoğu barışının şu anda çözülmesi süreciyle barış noktasında olmazsa olmazıdır. Ve tabi bu bölgede yaşanan dramı hep birlikte çözeceğiz."
Bu noktada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin üzerinde tarihi bir görevin söz konusu olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, “Türkiye’nin dış politikasının ana eksenleri; barıştır, adalettir ve en önemlisi de vicdanla düşünme üzerine inşa edilmiştir. Bizler kısa bir süre önce Boston Maratonu’nda yaşanan olayda nasıl canımız yandıysa, Anneler Günü’nde kadınlar üzerine sıkılan kurşunlarda nasıl canımız yandıysa şu anda Suriye’de olanlar noktasında da canımız o şekilde yanmaktadır" şeklinde konuştu.
Salonda, Türkiye ve Amerika’nın saygın iş adamlarının bulunduğunu ve bu iş adamlarının bugün öğleye kadar ciddi çalışmalar yaptığını, çalışmalarının öğleden sonra da devam edeceğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Bu, Türkiye ile ABD arasındaki 20 milyar dolarlık dış ticaret hacmini çok daha ilerilere taşıyacak bir adım olmalıdır diye inanıyorum, böyle düşünüyorum. Tabi bu rakamı çok komik görüyorum. Türkiye-Amerika arasında 20 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi olacak şey değil. Denge bizim aleyhimize. Bunu da gidermemiz lazım, bunları da aramızda görüştük. Ve bu noktada inanıyorum ki yüksek düzeyli yapılacak olan çalışmalar, gerek ekonomi bakanlarımız gerek dışişleri bakanlarımızın önümüzde yapacakları konuşmalarla bu konuda ciddi adımlar atacağız" ifadelerinde bulundu.
Amerika’ya yaptığı her ziyarette Amerikan hükümetinin ve halkının zarif misafirperverliğine şahit olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Gerçekten Sayın Biden’ın hastalığımda evime kadar gelip ziyaret nezaketini göstermeleri bizleri çok çok mutlu etmiştir" diye konuştu.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ise Türkiye’ye son 1 ay içerisinde geliş ve gidişinin bölge sorunlarıyla ilgili hassasiyetini göstermesi bakımından çok önemli olduğunu ifade ederek, "Tabi gençlikleri inanıyorum ki bizim de dinamizmimizi artırıyor" diyen Erdoğan’ın bu sözleri salonda gülüşmeler ve alkışlarla karşılandı.
Başbakan Erdoğan buradaki yemeğin ardından da ABD Ticaret Odası’nda düzenlenen yuvarlak masa toplantısına katılarak konuştu.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri