Erdoğan o patronları takibe aldı
Abone olBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan da eğitime destek vaadinde bulunan hayırseverlerin projelerini yakın takibe aldı
Eğitimde 4+4+4 sistemi yürürlüğe girdi ancak 200 bin derslik açığı var. İhtiyacı karşılamak için yeni kampanyalar yolda. İlk hedef daha önce destek sözü veren patronlarda. Başbakan Erdoğan da okul yaptıracağını vadeden hayırseverleri takibe aldı.
Akşam'ın haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre Türkiye'deki mevcut 60 bin 165 okulda 25 milyon 429 bin 670 öğrenci eğitim görüyor. Toplam derslik sayısı ise 607 bin 98. Eğitimde 4+4+4 sisteminin hayata geçmesiyle birlikte yaklaşık 200 bin yeni dersliğe ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor. Çalışma başlatan Bakanlık, müdür odalarından öğretmenler odası ve depo olarak kullanılan sınıflara kadar tüm mekanları tek tek inceliyor. 32 metrekareden büyük müdür odalarının sınıf olarak kullanılması planlanıyor. Derslik açığının kapatılması için yeni okul kampanyaları da gündemde. İlk hedef ise daha önce okul yaptırmak için söz veren patronlar. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da eğitime destek vaadinde bulunan hayırseverlerin projelerini yakın takibe aldı.
BİZ DE YÖNETİME KATILACAĞIZ
Bunlardan biri de '100 kadın 100 okul' projesiyle İstanbul'un derslik sorununu çözmek isteyen Türkiye İş kadınları Derneği (TİKAD.) Yeni sistemle birlikte okul ihtiyacının artacağına işaret eden TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, 'Bu nedenle biz de daha önce başlattığımız '100 kadın 100 okul' projemizi hayata geçirmek için çalışmalarımıza hız veriyoruz. Yaptığımız okullardan verim alabilmek için yönetimlerine katılıp okulun hamisi olmak istiyoruz' dedi. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de derslik açığı sorununun çözümü için iki proje üzerinde çalıştıklarını söylemiş, 'Bir tanesi kiralama yöntemi olacak. Diğeri ise kamu ve özel ortaklığı' demişti.
DOKUZ YILDA REKOR DERSLİK
Eğitim sendikaları ise daha önce başlatılan kampanyaların yeni teşvik için yol haritası olduğuna dikkat çekiyor
- Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Yaptığımız hesaplara göre 4+4+4 sistemi ile birlikte Türkiye'nin derslik ihtiyacı 200 binlere çıkacak. Bunun karşılanması gerekiyor.
- Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer: Türkiye'de mevcut derslik sayısının yaklaşık üçte biri son 9 yıl içerisinde üretilmiştir. Bunda 'Eğitime 100'de 100 Destek' kampanyası son derece etkili olmuştur. Bu aynı zamanda yeni teşvik unsuru için bir yol haritasıdır.
İSTANBUL'UN İHTİYACI 40 BİN
Türkiye'nin en fazla öğrenciye sahip illerinden İstanbul'un yeni sistemle birlikte derslik ihtiyacı da arttı. Şu anda 25 bin dersliğe ihtiyaçları olduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, şu bilgileri verdi: 'Yeni sitsem ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınıf mevcutlarını 2016 yılına kadar 24'e düşürme projesi kapsamında derslik ihtiyacımız en az yüzde 50 artacak. Bu da en az 40 bin dersliğe ihtiyacımız olduğu anlamına gelir. İstanbul'a 2003 yılından bu yana 24 bin derslik yapıldı. Bunların yaklaşık 6 binini hayırseverler yaptı.'
1 YILDA 9 BİN DERSLİK
Yurt genelinde sadece 2011'de tamamlanan derslik sayısı 9 bin 802. Bunun bin 627'sini anaokulu-anasınıfı, 3 bin 797'sini ilköğretim, 2 bin 7'sini ortaöğretim, 114'ünü yaygın eğitim kurumları, 2 bin 257'sini ise 'Eğitime Yüzde 100 Destek' kampanyasıyla yapılan derslikler oluşturdu. Yeni yürürlüğe giren 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte hayırseverler ve iş adamlarının yeniden taşın altına ellerini koymaları istenecek.