Erdoğan Merkez Bankası'na dediğini yaptıracak!

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzun süredir Merkez Bankası'ndan yapmasını istediği faiz indirimi salı günü gelebilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığı döneminde sık sık dile getirdiği 'faiz indirimi' çıkışını bugün yineledi.

Merkez Bankası'na "Ey Merkez Bankası neyi bekliyorsun?" diye seslen Erdoğan'ın istediği faiz indirim 20 Ocak salı günü gelebilir.

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu-PPK salı günü yeni faiz kararını açıklamak için toplanacak. Piyasalardaki genel eğilim Merkez Bankası'nın beklenen indirimi yapacağı yönünde. Piyasalarda bu beklentiyi güçlendiren gelişmelerin başında dün Hindistan Merkez Bankası'nın yaptığı politika faiz indirimi ve İsviçre Merkez Bankası euro/frank kurunda taban fiyat uygulamasına son vermesi geliyor.

Hindistan'ın kararı piyasalarda pozitif etki yaparken, İsviçre'den gelen haber şok etkisi yaratmış ardından da Euro'da değer kayıpları yaşanmıştı. 

TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLER?

İsviçre'den gelen kararın Türkiye'ye etkisi Avrupa üzerinden olacak. İsviçre'nin kararı 22 Ocak'ta tahvil alım programına başlayacak olan Avrupa Merkez Bankası'nın kararının bir nevi ön hazırlığı oldu. Tahvil alım kararı sonrası Avrupa'da başlayaması beklenen 'parasal rahatlama' Türkiye'de de hissedilecek ve faizlerde düşüş getirecek. 

FAİZLER İKİ YILIN EN DÜŞÜ SEVİYESİNDE

Dış piyasalardan gelen olumlu haberlerin yanında iç piyasada da faiz indirimi getirecek gelişmeler yaşanıyor. Dün 10 yıllık gösterge faiz yüzde 7'nin altına inerek, iki yıllık faiz de yüzde 7,21'e geriledi.

UZMANLAR NE BEKLİYOR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz çıkışı öncesi Merkez Bankası'nın kararlarını değerlendiren uzmanlara göre 25 baz puanlık bir faiz indirimi beklediklerini açıklamışlardı. cnbc-e'nin haberine göre uzmanların Merkez Bankası beklentileri şöyle:

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte: Türkiye ve Hindistan merkez bankalarının faiz indirimlerine başlayacaklarının fiyatlandığını düşünüyorduk. Dün gece Hindistan Merkez Bankası’nın attığı adım TCMB’nin faiz indirimlerine Ocak toplantısında başlaması olasılığını artırdı. Ocak toplantısında politika faizinde indirime gidilmesi karşısındaki en önemli risk TÜFE’nin yüzde 8.2 ile hala yüksek seyretmesi ve Ocak ayı TÜFE’sine baz etkiler. TCMB’nin faiz indirimlerine başlaması tarafındaki güçlü argümanlar ise, cari açık ve enflasyon bazlı makro iyileşmeler dışında, Türk lirası sepetinin 2015’te yüzde 3.9 değer kazanması ve Türk Lirası’nın ABD dolarına karşı yüzde 2.6 spot değer kazancıyla gelişen ülke para birimleri içinde en iyi performansa sahip olması."

MERKEZ'İN ELİ GÜÇLENDİ

ALB Menkul Değerler Yatırım Uzmanı Volkan Kuğucuk: Şu anda piyasa olarak biz zaten bunu fiyatlıyoruz. Özellikle Ocak ayındaki enflasyon rakamlarından Merkez Bankası’ndan sınırlı da bir indirim bekleniyor. 25 baz puanlık indirim gelebilir. Gösterge faiziyle oynamayabilir ama gecelik borçlanma faizinde değişime gidebilir. Deflasyonist baskılar nedeniyle Avrupa’da para maliyetinin neredeyse sıfır olması Hindistan’ın elini güçlendirdi. Türkiye Merkez Bankası’nın da bu konuda geride kalmasını beklemiyoruz.

BASKININ ARTTIĞI SÖYLENEBİLİR

TeraFX Piyasa Analisti Serdar Özdemir: Biraz daha baskının arttığını söylememiz muhtemel. En azından 25 baz puanın üstünde bir faiz indirimi gelebilir. Tabi fiyatlamanın içinde vardı. Ama benim kararımca Hindistan’dan gelen indirim kararı, TCMB’den indirim gelme beklentisini destekliyor. Merkez Bankası’nın faiz indirimdeki en büyük etki petroldeki düşüş. Petroldeki düşüşün cari açığı desteklemesi. Gıda enflasyonunda en kötünün geride kalması da etkili.

Philip Capital Yurtiçi Piyasalar Müdürü Oğuz Yılmaz: Piyasada zaten şu anda Merkez Bankası’ndan bir faiz indirimi geleceği yönünde beklenti var. Hindistan’dan gelen faiz indirim kararının etki edeceğini düşünmüyorum. Burada asıl önemli olan petroldeki ciddi düşüş dolardaki hareketlenmeyi etkiledi. Bu da Türkiye’nin daha kolay borçlanır hale gelmesini sağladı. Merkez Bankası’nın günlük faiz ile Hazine borçlanması arasındaki faiz farkını kapatması lazım.

MB EMİN OLDUKTAN SONRA ADIM ATACAK

Meksa Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı: Merkez bankalarının önceliği fiyat istikrarıdır. Hindistan Merkez Bankası için şartlar oluşmuş ve faiz indirimi için yer açılmıştır. Ancak aynı şeyi Türkiye için söyleyemiyoruz. Enflasyon faiz makasında(politika faizi) faiz indirimi için henüz yer açılmadı. Yaz aylarında enflasyonun düşeceği yönünde tahminiyle MB erken adımlar attı. Fakat tahminler gerçekleşmedi. Bu sefer Merkez Bankası tamamen emin olduktan sonra hareket etmek isteyecektir. Faiz indirimi için düşüşü işaret eden bir enflasyon verisine daha ihtiyaç var. Merkez bankasının fonlama maliyeti hale hazırda 8,33 seviyelerinde ve Dolar/TL:2,2752 Sepet:2,48 civarında. Faiz indirimlerinin TL yaratma özelliği neticesinde kur riskinin ortaya çıkmayacağından emin olunmalı. Avrupa Merkez Bankası’nın 22 Ocak’taki toplantısında alacağı karar ve Ocak ayı enflasyonundan sonra Merkez bankasının faiz indirimi konusunda eli rahatlayacaktır.

HİNDİSTAN VE TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI

Hindistan, gösterge repo oranını yüzde 8’den yüzde 7,75 e düşürdü. Ülkede yıllık enflasyon rakamı TÜFE yüzde 5. Türkiye’de haftalık repo faizi 8,25, koridorun alt bandı 7,50, üst bant 11,25 seviyesinde. Enflasyon ise 2014 sonu itibariyle yüzde 8,2.

Günün Önemli Haberleri