Erdoğan konuştu, CHPliler çıldırdı!

Abone ol

Erdoğan'ın konuşmaya başladığı an, Meclis'te gerilimin doruk noktaya çıktığı andı. Bir söz CHP'lileri ayaklandırmaya yetti.

Meclis'teki "Demokratik Açılım" oturumunda Başbakan Tayyip Erdoğan hükümet adına konuştu. CHP grubu, Erdoğan'ın konuşması sırasında Meclis'i terk etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Demokratik Açılım"la ilgili yapılan oturumda hükümet adına yanıt verdi.

Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu Meclis, 89 yıl öncesinin gerisine düşemez. Bu Meclis, hep milletin Meclis'i olarak kaldı. Türkiye'nin en önemli sorunların Meclis'te konuşmak zorundayız. Muhalefetin iktidarla her konuta ittifak etmesini bekleyemeyiz. Demokrasinin temel şartı uzlaşı aramaktır. Milletin Meclisi'ndeki üslup herkese örnek olmaldır.

"ATATÜRK KİN GÜTMEMİŞ"

Yurtta sulhu tesis edemeyenler cihanda sulhu tesis edebilir mi? Atatürk savaştan sonra kin gütmemiş yeni bir dönem başlatmıştır. Düşman üretmek değil, dost kazanmak zorundayız. Tarih boyunca hep büyük düşündük, bütün hedefler ve ideallerin peşinde koştuk.

Bu Meclis, sorunlara çözüm üretecek bir Meclis'tir. Bu Meclis, yıllarca hayali tehditlerle meşgul edildi. Bu ülke sonu gelmez tartışmalarla duraklatıldı, geri bırakıldı. Kimsenin sanal tehditler üretmeye hakkı yoktur. Her alanda ezberleri ve statükoyu bozduk. Ülkemizdeki tüm sorunlara el atmak için Demokratik Açılım sürecini başlattık. Öncelik, terörle mücadeledir.

"AZINLIK VE İNANÇ SORUNLARI VAR"

Laz, Arnavut'un sorunu da vardır. Azınlık ve inanç sorunları var, bunları çözeceğiz. 72 milyon vatandaşımızın sofrasındaki ekmeğin büyütülmesi için çalıştık. 7 yıl boyunca kucaklayıcı tavırdan taviz vermedek.

Halkın taleplerine duyarsız kalan bir devlet anlayışı olamaz.

Demokrasi bu ülkeyi bozmaz; birleştirir, kardeşliğimizi daha da pekiştirir. Demokrasi korkuların pazarı değil, panzehiridir. 81 ilimizde vatandaşlarımıza anlatacağız. Gökkuşağı ne kadar güzel ve muhteşemse farklılık da o kadar güzel ve etkileyicidir.

"İNSANI İNSAN OLDUĞU İÇİN SEVİYORUZ"

Komşumuzun ihtiyacını biliriz ama etnik yapısını bilmeyiz. İnsanı insan olduğu için seviyoruz. Benim milletim oralarda size niye oy vermiyor ortadadır. 7 bölgenin 7'sinde de birinci partiyiz.

Dışlamak bizim anlayışımızda yok, Halepçe'de hayatını kaybedenlerin acısını duyan bir milletiz.

Bizim tarihimiz acılarımız, sevinçlerimiz bir. Biz bu ülkenin kronik meselelerine kulaklarımızı tıkayamayız. Statükoyu sürdürmek mümkünse, buyurun sürdürelim.

"SORUN ÇÖZÜLDÜ MÜ?"

25 yıl boyunca güvenlik sorunu ele aldığımız bu sorunda dağlar bombalandı mı, bombalandı, sınırötesi operasyon yapıldı mı, yapıldı. Sorun çözüldü mü?

İhmal edilen bölgeleri Ankara'dan izlemiyorum, muhalefet de ilgilensin. Muhalefet de gidip oraları dolaşsın, görmeden olmuyor.

Yüreği yanan annelere, acı haber alan eşlere, bacılara konuşuyorum. Artık bebekler, çocuklar kinine kin katarak büyümemelidir. Popülist siyaset anlayışıyla hareket etmiyoruz.

"GÖRMEZDEN GELEMEYİZ"

Biz görmezden gelemiyiz, duymazdan gelemeyiz, bilmezden gelemeyiz. Günü bağırıp çağırma günü değil, sesi yüksek çıkanın rantı toplayacağı gün değildir. Gün koltuk kaygısıyla ülkenin acıya terk edileceği gün değildir. Gün büyük düşünme günüdür. Kucaklayıcı bir üslup günüdür.

Herkes elini vicdanına koysun ve vicdanıyla konuşsun. Sinsi bir intikam duygusunun gizliden gizliye birlik ve beraberliğini kemirdiğini daha ne kadar görmezden gelebiliriz.

25 yıl bu sorun görmezden gelindi. Biz etnik, bölgesel ve dinsel milliyetçillliğe karşıyız.

"MUHALEFETİN HABERİ YOKTUR"

Anlattıklarımdan muhalefetin haberi yoktur. Hızlı trenden haberiniz yok. Şöyle bir Ankara'dan bin Eskişehir'e git. Raydan çıkan yok, raydan çıkan sensin. Hızlı tren bizim dönemimizde hizmete girdi, kazalar her yerde olur.

Rahatsız olmayın, yapamadıklarınızı biz yapıyoruz. Sıkıntının temeli bu, AK Parti sizin yapamadığını yaptığı için rahatsız oluyorsunuz.

"SİZİN HİÇ OĞLUNUZ ÖLDÜ MÜ?"

'Analar tabii ki ağlayacak' diyenler, sizin hiç oğlunuz yavrunuz öldü mü? Dersim'de olanları savunları olanları insanlık noktasında nasibi almamış olarak değerlendiriyorum.

Terör örgütüyle benim Kürt kökenli kardeşlerimi bir araya getiremezsiniz. Sayın Bahçeli kendisi de inanmıyor ama buradan nemalanıyor.

Açılıma içeriğini bilmediği için karşı çıkanlar var. Bunları aydınlatmak boynumuzun borcudur. 3.5 yıl iktidarda kaldınız Türk Cumhuriyetlerine hangi yardımı götürdünüz? Sokak sokak, mahalle mahallle dolaşıp açılımı anlatacağız.

TEPKİ ÇEKEN SÖZLERİ!

Bu açılımın sonunda rant kapıları kapanacak. 'Şehitler gelsin de biraz bağıralım' diyenler var. Bu sözlerin ardından CHP grubu genel Kurul'u terk etti)

Sizin bir öneriniz yok mu? Açık yaraları kanatmak isteyenlerin iş kolaydır. Biz büyük düşünmeye devam edeceğiz. Şehit ve gazileri istismar eder bir tavır var ortada, Atatürk'ü istismar eden bir tavır var. Toplumu provoke eden bir tavır var.

Cesur bir adım attık. Son derece samimiyiz. Çok geniş ufuklar açılacak. Umudumuz, heyecanımız coşkumuz var. Hep birlikte aşkla yarının Türkiyesi'ni inşa edeceğiz. Bizim yolumuz milletimizin yolu ve üslubudur.

Bugün yeni bir gün ve yeni bir şey söylemek zorundayız. Bu toplum asla zillet içinde değildir. Biz birlikte bir Türkiye'yiz."


Günün Önemli Haberleri