Erdoğan ile Yunan gazeteci kapıştı

Abone ol

Başbakan Erdoğan yunan medya temsilcileri ile buluştu. Toplantıda gerilimli anlar yaşandı.

Başbakan Erdoğan'ın, "Medya olarak gazetecilerin de yaşananlara iyi tarafından bakmaları gerektiğini" belirtmesi üzerine, bir Yunan gazeteci, "İşlerin nasıl yapılması gerektiğine yönelik tavsiyelerde bulunuyorsunuz" ifadesini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunan medyasının önde gelen temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Yunanistan gezisinin son gününde, Başbakan Erdoğan, Hilton Otel'de Yunan medyası temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Alınan bilgiye göre, gazetecilerin toplantıda, hava sahası ihlalleri, AB ve Kıbrıs konularını gündeme getirdikleri öğrenildi.

GERİLİM YÜKLÜ DİYALOGLAR

Başbakan Erdoğan'ın, "İki ülke ilişkilerini geliştirmek için olumlu adımlar atıldığını" belirttiği ifade edilerek, Yunan gazetecilerden "süreci desteklemelerini" istediği bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan'ın, "Medya olarak gazetecilerin de yaşananlara iyi tarafından bakmaları gerektiğini" belirtmesi üzerine, bir Yunan gazeteci, "İşlerin nasıl yapılması gerektiğine yönelik tavsiyelerde bulunuyorsunuz" ifadesini kullandı. Başbakan Erdoğan da gazeteciye, "Siz siyasetçilere tavsiyelerde bulunma hakkını kendinizde görüyorsanız, biz de size bu konulardaki düşüncelerimizi söyleriz" karşılığını verdi.

"SİZ YUNAN SİLAHLI KUVVETLERİ MEDYASI GİBİ DAVRANIYORSUNUZ"

"Yunan medyasının, Türk medyasından farkı bulunduğunu" belirten Erdoğan, "Siz adeta Yunan Silahlı Kuvvetlerinin medyası gibi davranıyorsunuz. Maşallah bu konularla da çok ilgilisiniz. Adeta Yunan Silahlı Kuvvetleri radar üssünde çalışan insanlar gibi konuşuyorsunuz. Uçak ne zaman kalkmış, ne zaman inmiş, nereden geçmiş... Bunlar gazetecilik ilgisini aşan... Yunan radar üslerinde çalışan insanlara benziyorsunuz" dedi.

OLUMLU ADIMLARA DESTEK VERİN

Alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan ayrıca, Yunan gazetecilere, "Rahat olmaları gerektiğini" ifade ederek, "Olumlu adımlar atıldığına, buna medya olarak destek vermeleri gerektiğine" işaret etti. Toplantıda, AB ve Kıbrıs meselelerinin de gündeme geldiği, Başbakan Erdoğan'ın, "Kıbrıs'ta 3 ülkenin garantör olduğunu" anımsatarak, Türkiye'nin görüşlerini anlattığı kaydedildi. Bir gazetecinin, "Neden Kıbrıs'ta tarafları kendi hallerine bırak mıyorsunuz?" sorusu üzerine, Erdoğan, "Ada'da BM Barış gücünün neden bulunduğunu?" sordu.

SAVUNMA HARCAMALARI

Kahvaltı bittikten sonra bir kabul için başka salona yürüyen Başbakan Erdoğan, otel lobisinde Türk gazetecilerle de ayak üstü sohbet etti. "Savunma harcamalarının kısılmasına" yönelik bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, kendileri iktidara gelene kadar savunma harcamalarının bütçe kalemleri içinde ilk sırada olduğunu belirterek, "Biz geldiğimizde zaten birinci sıradaydı, şimdi dört, beş, bu sıralara düştü. Birinci sırada biliyorsunuz eğitim, sağlık harcamaları var" dedi.

Erdoğan, bir gazetecinin, "Bir öneriniz oldu mu, savaş uçaklarının uçuşlarıyla ilgili..." sözleri üzerine, "(Biz bombasız uçuyoruz) dedik, 'Siz de bombasız uçun'. NATO'ya zaten bunlar bildiriliyor. NATO istasyonu var. Bunlar veriliyor, hepsinin kayıtlarında bunlar var. Yani buradan da kalkış olduğunda bizim de kayıtlarımıza giriyor. Komşunun kapısını çalmadan girmeyiz, çalar öyle gireriz, Silahlı Kuvvetlerimize de söyleriz, karşılıklı olarak" diye konuştu.

EKÜMENİK KONUSU

"Ekümenik konusuyla dün yaptığı açıklamaların bugün gazetelerde geniş yer bulduğunu" belirten gazetecinin sözleri üzerine ise Erdoğan, "Devamı önemli. Biz düşüncemizi söyledik" karşılığını verdi.

MÜFTÜLERİ KABUL ETTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan daha sonra Gümülcüne seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ile İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, PASOK Gümülcüne Milletvekili Ahmet Hacıosman, İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kara ile Batı Trakya azınlık temsilcileri ile bir araya geldi.

İŞTE TARİHİ 22 ANLAŞMA

[PAGE]

Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSİK) toplantısında iki kabineden 10 bakan, başbakanların eşbaşkanlığında toplandı. Ekonomiden kültüre, ticaretten enerjiye 22 anlaşmanın altına imza atıldı. YDSİK, her iki başkentte yılda bir kez bir araya gelecek ve anlaşmaların uygulamasını gözden geçirecek.

-Türkiye ile Yunanistan arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin kurulmasına yönelik ortak siyasi bildiri.
-Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanlıkları arasında düzenli siyasi istişareler gerçekleştirilmesine ilişkin protokol.
-Pazarkule-Kastanies sınır kapısındaki engellerin kaldırılmasına ilişkin bildiri.
-Diplomatik ve konsüler misyonlarda çalışan personelin yakınlarının kazanç getirici işte çalışmalarına ilişkin anlaşma.
-Ekonomi alanında ve özel sektörler arasında işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin ortak bildiri.
-TSE ile Yunanistan Standardizasyon Kurumu (ELOT) arasında teknik işbirliği alanında mutabakat zaptı.
-Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile INVEST in Greece arasında yatırım konularında işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin mutabakat zaptı.
Ormancılık alanında mutabakat zaptı.
-Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Orman Bakanı ile Yunanistan Cumhuriyeti Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı'nın ortak bildirisi.
-Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Çevre, Enerji ve iklim Değişikliği Bakanlığı arasında enerji alanında işbirliği hakkında mutabakat zaptı.
-Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı ile Yunanistan Cumhuriyeti Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanı'nın ortak bildirisi.
-Bilim ve Teknolojiden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı arasında TÜBİTAK ve Yunanistan Cumhuriyeti Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı'nın araştırma ve teknolojiden sorumlu Genel Sekreterliği'nin işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı.
-Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Altyapı Ulaştırma ve Şebekeler Bakanlığı arasında demiryolu ulaştırması ve intermodal taşımacılığın geliştirilmesi konusunda niyet beyanı.
-Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı ile Yunanistan Cumhuriyeti Altyapı Ulaştırma ve Şebekeler Bakanı arasında karayolu taşımacılığı alanında işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin ortak bildiri.
-Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı ile Yunanistan Cumhuriyeti Altyapı Ulaştırma ve Şebekeler Bakanı arasında bilgi ve iletişim teknolojileri ve posta hizmetleri alanında ortak bildiri.
-Yasadışı göç, iltica, organize suç, uyuşturucu kaçakçılığı ve sivil savunma konularında ortak bildiri.
-Hususi pasaportların vizeden muafiyetine ilişkin ortak bildiri.
-Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı arasında kültür alanında işbirliğine dair ortak bildiri.
-Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yunanistan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı arasında turizm alanında işbirliğine dair ortak bildiri.
-Anadolu Ajansı ile Atina Haber Ajansı-Makedonya Haber Ajansı (ANAMPA) arasında işbirliği protokolü.
-Türkiye Bankalar Birliği ile Yunan Bankalar Birliği arasında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yunanistan Cumhuriyeti Hükümeti arasında ortak deklarasyon.

Günün Önemli Haberleri