Erdoğan ile Obama anlaştı

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama ortak basın toplantısı düzenledi.

İNTERNETHABER- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama'nın tarihi toplantısı sona erdi. Toplantının ardından basın açıklaması yapan ABD lideri ve Başbakan Erdoğan, Suriye'ye net mesaj verdi:

"Suriye bir numaralı konumuzdu. Düşüncelerimizin örtüştüğünü Başkan’ın ifadeleriyle hep birlikte dinledik"

Beyaz Saray Kabine Salonu'nda basına kapalı gerçekleşen ve 2 saat sürmesi öngörülen görüşme, yaklaşık 30 dakika uzayarak 2,5 saat saat sürdü. Toplantının ardından ilk açıklamayı Barack Obama yaptı. Obama'nın konuşmasının satırbaşları şöyle:

TİCARETİ GELİŞTİRECEĞİZ

Başbakan'ın misafirperverliğini hatırlıyorum. Bugün birçok konudan bahsettik. Yatırım ve ticareti geliştirmeye karar verdik. PKK şiddetini sonlandırmak için girişimlerde bulundunuz. ABD sizin yanınızda oldu. Sizi destekliyoruz.

ERDOĞAN'I AĞIRLAMAKTAN GURUR DUYDUM

Değerli dostum Erdoğan'ı Beyaz Saray'da ağırladığım için gurur duyuyorum. Türkiye’nin bana gösterdiği sıra dışı misafirperverliği hatırlıyorum. Dört sene önce Erdoğan’ın şehrinde gezmiştim.Bugün birçok konudan bahsettik. Örneğin Afganistan, G-20 ve çok önemli bir başka noktadan da bahsettik: Nükleer silah ve bölgede nükleer silahlanma tehdidi.

TİCARETİMİZ 4 KAT ARTTI

Türkiye’nin ABD’ye ihracatı 4 kat arttı. Üst düzey komite oluşturcaz ticaret ve yatırımı destekleyeceğiz inovasyona destek olacağız.

REYHANLI İÇİN TAZİYE

Karşılıklı güvenliği destekleme kararı aldık. Taziye dileklerimi iletmek istiyorum Reyhanlı’daki korkunç saldırıları kınıyorum. ABD olarak yanınızdayiz teröre karşı mücadelenizi destekliyoruz. Hem Türkiye halkını hem de sizi cesaretiniz için kutluyorum. PKK terörünü sona erdirmek için adım attınız. İnsan haklarını desteklemenizi de destekliyoruz.

TÜRKİYE'DEN SURİYE HALKINA BÜYÜK MİSAFİRPERVERLİK

Suriye konusunda Türkiye halkı inanılmaz misafirperverlik gösterdi. Ağır yük olduğunun farkındayım ABD bu yükün taşınmasına yardım etmeye devam edecek. Gıda, barınma ve sağlık konularında yardımcı olacağız. Esad’a baskıları artıracağız, muhalefete destek vereceğiz. Esad’ın olmadığı demokratik bir Suriye için Başbakan da ön safta olacak. Esad’ın gitmesi için hem fikiriz. Esad’ın tiranlığından bağımsız bir Suriye için çalışacağız. Çünkü bu tüm ulusların çıkarına.

ERDOĞAN NE SÖYLEDİ?

Barack Obama'nın ardından ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kısa bir değerlendirme yaptı. Erdoğan'ın açıklamasının satırbaşları ise şöyle

İki ülkenin ortak gündeminde yer alan ortak meselelere ilişkin görüş alışverişinde bulunduk. Gün içindeki müteakip temaslarda da devam etti. İşadamlarımızla geldik. Sektörel bazda görüşmelerini devam ettiriyorlar.

Türkiye ve ABD ikili ekonomik ve ticari ilişkilerini daha ileri bir düzeye yükseltme hedefindeyiz. 20 Milyar seviyesine ulaştık, ancak bu yeterli değil.

İkili ekonomik ve ticare ilişkilerini daha ileri bir düzeye taşırken, serbest ticaret anlaşmasıyla bunu ilerletmemiz gerekiyor. ortak siyasi iradeye sahip olduğumuzu bir kez daha teyit etme imkanı bulduk.

SURİYE BİR NUMARALI KONUYDU

Suriye bir numaralı konumuzdu. suriye meselesi gündem meseleleri arasında ilk sırayı alırken, geldiğimiz süreç, yapılabilecek olanları konuştuk, düşüncelerimizin örtüştüğün sayın başkanın ifadelerinde hep beraber dinledik.

TAM BİR MUTABAKAT İÇİNDEYİZ

Şu kadarını ifade etmeliyim ki, suriyede kanlı sürecin sonlandırılmasını, yeni yönetimini inşası konusunda tam bir mutabakat içindeyiz. muhalefetin güçlendirilmesi, kimyasala silahların kullanımının engellenmesi, öncelikli olarak belirledik ve yapılabilecek olanları ele aldık. Bunları detaylandıracağız.

MAVİ MARMARA SALDIRISI

Irak bir diğer konumuzdu. Bütün siyasal grupların sürece katılması önem arzediyor. Huzurlu ve istikrarlı bir dönemin başlaması, ABD ile ortak arzumuz.

Ortadoğu barış sürecine gelince, Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara'ya yönelik saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlar için tazminat ödenmesi konusunda İsrail hükümeti ile çalışmalarımız devam ediyor. Gazze'ye yapacğım ziyaretin barışa önemli katkılar verceğini düşünyorum.

Türkiye ABD ilişkileri açısından tarihi bir gün yaşadığımızı düşünüyorum. Türkiye ABD ortaklığı, huzura ve barışa daha çok hizmet edecektir.

SORU-CEVAP

Erdoğan ve Obama basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.

 - Telefon kayıtları, basına sızan kayıtlar dinlendi mi? Dünkabeyaz saray açıklamasını nasıl değerlendirmeliyiz?

OBAMA: Bu tür karşılaştırmaları bence siz basın mensupları yapmalı. Siz tarihi tanıklık edin. Hükümette bir sorun varsa biz kanunları uyguladıklarından emin olacağız. Diplomatlarımızın güvende olduğundan emin olacağız. Adalet Bakanlığı ile ilgili olarak ise, özel bir konu üstüne yorum yapmayacağım. Şu anda bir denge oluşturmaya çalışıyoruz. Ulusal güvenlikle ilgili sızıntılar, insanları risk altına sokabalir. İstihbarat çalışanlarımızı çok büyük tehlike altına sokabilir. ABD ulusal güvenliği, bu insanların güvenliğine bağlı. Onların desteklendiklerini hissetmelerine bağlı. Biz bir demokrasi içinde yaşıyoruz. basın ve ifade özgürlüğü olan bir ülkede yaşıyoruz.

- Esad'ın gitmesi gerektiğini siöylediniz. Ama nasıl ve nezaman? Bir zaman çizelgesi var mı?

OBAMA: Biz Esad'ın iki yıl önce gitmiş olamsını tercih ederdik. Esad'ın meşruluğunu kaybettiği, kendi halkını öldürdüğü, katlettiği doğru. İlk başta barışçıl gösteriler düzenleyenleri öldürdüğü doğru. Zaman içinde olaylar farklı gelişti. Yanıt ne kadar erken olursa o kadar iyi. Nasıl, sorusuna yanıt ise, sihirli bir formül yok. Biz bunu tartıştık. Sıradışı bir şiddet içeren zor bir durumdan bahsediyoruz Suriye'de. başbakan ve ben bazı adımlar attık, bunu bitireceğiz. devamlı bir uluslararası baskı sürdüreceğiz. Cenevre'de Ruslarında bulunduğu bir ortamda bunu konuşacğız. Biz muhalefete yardımcı olduğumuzdan da emin olacağız. Türkiye ile  bu konuda görüşmelerimiz devam edecek. Gözle görülür bir gelişme kaydediyoruz iki ülke arasında.

ERDOĞAN: Düşüncelerimizin örtüştüğünü ifade etmiştim. Akşam yapacğımız görüşmelerle birlikte neler yapabiliriz, Cenevre görüşmelerinin dışında neler yapabiliriz, bu yol haritasını değerlendirceğiz. Rusların ve Çin7in bu gröüşmelerin içinde olması çok önemli. Onların da bu sürece katılım bu işi çok daha hızlandıracaktır. Ama uluslararası camianın baskısı burada çok önemli. BM Güvenlik konseyi çerçevesinde bunu değerlendirdiğmizde, yaptığmız insani yardım 1.5 milyar dolara ulaşmış durumda. Açık kaı politikasımızı sürdüreceğiz. bölge barışı için bunu çok çok önemsiyoruz. Filistin normalleşme süreci i çin atılan atımlar var. Yeni yeni başımıza başka sıkıntılar açmamıza gerek yok.


Günün Önemli Haberleri