Erdoğan 'ikinci çılgın projesini' açıkladı
Abone olBaşbakan Erdoğan İstanbul'da İstanul'a '2 yeni şehir' projesininin ayrıntılarını açıkladı!
İNTERNETHABER- Geçen haftalarda Çılgın Projesi'ni
açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün de İstanbullular'ın
merakla beklediği "İki şehirli İstanbul" projesinin ayrıntılarını
açıkladı.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "12 Haziran seçimlerinin ardından İstanbul için iki yeni şehrin inşasına başlıyoruz" dedi.
PROJENİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN
Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde "İstanbul ve Türkiye için İki Yeni Proje"yi açıkladığı tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, bugün açıklayacağı projenin bir İstanbul projesi olmaktan ziyade bir Türkiye projesi olduğunu belirterek, "Çünkü İstanbul, Türkiye'nin özüdür, özetidir" dedi.
BİRİ KARADENİZ'E BİRİ ASYA'YA
Kanal İstanbul projesinin dünya çapında ses getirdiğini ve şimdiden alıcı bulduğunu belirten Erdoğan, "spekülasyon" riski nedeniyle projenin inşa edileceği kesin bölgelerin ismini vermedi.
"Şehirlerden birini Karadeniz sahiline, diğerini ise Asya yakasına kuruyoruz. Bunu kimse spekülasyon etmesin. Derdimiz, birinci derecede İstanbul'un deprem riskine karşı güvenli hale getirmektir. Depreme hazırlık ve kentsel değişim, dönüşüm amacıyla bu iki şehri inşa ediyoruz. Zihni hazırlıklarını yaptık. Bunları hayata geçirmenin adımlarını atıyoruz. Modern inşatlar devam ederken, vatandaşlarımızı da taşımayı hedefliyoruz. Benim vatandaşım, insanca yaşamanın erdemine ulaşsın."
ÖRNEKLER GÖSTERDİ
Daha önce, Başakşehir, Hilal Şehir, Ataşehir'i gibi marka şehirleri İstanbul'a kazandırdıklarını da anlatan Erdoğan, "Bir yangın olduğu zaman, insanımızı kurtarmak istiyoruz. Bir deprem olduğu zaman, on binlerce belki de yüzbinlerce insanın ölümüne sebep olacak felaketten İstanbul'u kurtaralım istiyoruz. Şu an Karadeniz sahil şeridi, deprem tehdidi en az olan bölgedir. Onun için buralarda güçlü yapılanmanın adımını atıyoruz" diye konuştu.
1,5 MİLYON İNSANA İSKAN
Kanal İstanbul'un çevresinde de belirli ölçülerde yapılaşmayı öngördüklerini açıklayan Erdoğan, "Tüm dünyanın dikkatlerini üzerine toplayacak bu projede, 1 ila 1,5 milyon nüfusu iskan edebileceğiz. Bizim hedefimiz bir milyon bir tarafta, bir milyon da diğer tarafta iskan yaratılmasıdır" dedi.
ADRES TAŞ OCAĞI BÖLGESİ
Avrupa yakasındaki şehrin, Karadeniz kıyısında ve maden
alanlarında inşa edileceğini bildiren Erdoğan, şöyle konutu:
"Bu alanda şu anda zaten maden ocaklarıyla ekolojik denge bozulmuş durumda. Maden ocaklarının artık faaliyetlerini durdurduğu 40 bin hektarlık alan, kurulacak şehir sayesinde yeniden hayat bulacak ve yeşile ve hayata kavuşacak. İstanbul'un marka şehir olma özelliğini artırıyoruz. Yaşanabilir kentler olacak. Her türlü imkanı barındıracak. Üçüncü köprünün hattı da buradan geçecek. Dikey bağlantılarla birbirlerine bağlanacak."
FİNANS MERKEZİ HEDEFİ GÜÇLENECEK
İstanbul'un finans merkezi olma hedefi, bu iki yeni şehirle daha da güçleneceğini de söyleyen Başbakan Erdoğan, detayları şöyle anlattı:
"Bu iki şehir İstanbul'un, fiziki yapısına ve çevreye zarar vermeyecek. Burada bu unsurları güçlendiren bir anlayışla inşa edilecek. İstanbul'un finans ve turizm merkezi olduğunu düşünürsek, ne kadar ihtiyacı olduğunu takdir edersiniz.
SEÇİMDEN BİR YIL SONRA MAKİNALAR ÇALIŞACAK
Bu iki şehir projemiz de ayrıntılı ve hassas etüt plan aşamasından sonra yükselmeye başlayacak. Seçimden sonra, bir yıl içinde makinalar o bölgede çalışmaya başlayacak. Bu arada biz 3. köprü ihalesini yapmış olacağız."
STK VE MUHALEFETTEN DESTEK İSTEDİ
Başbakan Erdoğan,muhalefetin, bazı medya kuruluşlarının, yazarların, dernek, oda ve STK'ların, bu projeye ön yargılı yaklaşacaklarını, peşin hükümle eleştiri getireceklerini de söyleyen Erdoğan, eleştiri değil destek istedi.
'Tahmin ederim ki ben yanılırım', diyen Erdoğan "Ana muhalefet ve diğer muhalefet, bu vizyonu ve heyecanı paylaşma gayretine girmelerini arzu ederim. Çevre katliamından kimse bahsetmesin. İşte deliller ortada. Köprülere, Vatan Caddesi'ne karşı çıkanların bu projeye karşı çıkacaklarını tahmin ediyorum. Biz Türkiye için İstanbul için gerçekleşebilir hedefler belirliyor ve tek tek gerçekleştiriyoruz" dedi.
[PAGE]"BÜYÜK ŞEHİRLER KURAN BİR MEDENİYETİN ÇOCUKLARIYIZ"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İki şehirli İstanbul" projesini anlatmadan önce millet olarak tarihte yaptığımız şehirleşmelerle ilgili bilgiler verdi.
Millet olarak büyük şehirler imal etmiş, büyük bir medeniyetin
çocukları olduğumuzu hatırlatan Başbakan Erdoğan, Konya, Bursa,
Edirne ve İstanbul'u örnek verdi. "Bizim şehirlerimiz
tarihte insan merkezli kurulmuş, her sokağı, her taşı insanı
yansıtan anlayışla şekillenmiştir" diyen Erdoğan
konuşmasına şöyle devam etti: "Ayrıca, Kayseri Adana,
Samsun gibi şehirlerimiz, medeniyetin tasavuru olarak tarihte
yerini almıştı.
Şehrin ruhunu bozacak her yapı kararlılıkla engellenmiştir.
Her bir şehrimiz, kendi bünyesinde dünyanın en büyük merkezi
olmuştur. Dünyanın üç kıtasına yayılmış Selçuklu ve Osmanlı mimari
eserleri, bir yapıttan öte, şehrin içindeki tabi güzellik olarak
yükselmiştir."
Falih Rıfkı Atay'ın, 1930 yılına ait İstanbul'u anlatan bilgileri de veren Erdoğan, kendi belediye başkanlığı döneminde ise ilk iş olarak çirkin yapılaşmayı durdurduklarını kaydetti. İstanbul nasıl katledildiğini anlatan Erdoğan şöyle konuştu: "Bizden önceki belediyeler, 'bin metrekarelik yere, 14, 15 bin metrekare, kapalı alan inşaat yapabilirsin' denilmiş. Ben 'üç emsalden fazla olmayacak dediğimde' kıyamet koptu. Şahsım döneminde üç emsalden fazla imar izni vermedik. Biz İstanbul'a ihanet edemezdik ve bu süreci durdurduk. Bunların zihniyeti, şehirlere saygılı zihniyet değil, ideolojinin deli gömleğini giymiş, o karanlık kapılar arkasında ne olup bittiğini bilmediğimiz İstanbul'a ihanet etmişlerdir.
İstanbul'u, dünyalar güzeli bir şehiri yapmak için, 1994'ten itibaren çalışma içerisine girdik. Bir takım yasal engellerle karşı karşıya kaldık. Muhteşem şehirler inşa etmiş bir medeniyetten geliyoruz. Bugün de inşa edebiliriz. Üstad Necip Fazıl ne diyor: 'Ceketimizin astarında kayebetiğimiz güneşi, başka iklimlerde arıyoruz.' Mevcuda sahip çıktığımız gibi, yeni şehirler de imal edebiliriz.
Üç kavram çok önemli: İdrak, inşa ve ihya! Biz yaşanabilir şehirler tasarlıyoruz. Yol medeniyettir duyoruz. Şehirleri, ülkeleri, güvenli duble yollarla, üç gidiş-üç geliş, dört gidiş- dört gelişli yollara geçeceğiz. Hızlı trenlerle, artık herkesin binebildiği uçaklarla dünyaya bağlıyoruz. Türkiye'yi hızlı trenle tanrıştırdık. Ankara- Eskişehir hızlı treni bitirdik. Ankara Sivas'ı bu arada inşa ediyoruz. 'Konut medeniyettir, su medeniyettir' dedik. 'Marka şehirler' dedik, her bir şehrimizi kendi zenginliğiyle birer dünya şehri yapmayı kendimize hedef koyduk."