Erdoğan haritayı gösterdi
Abone olErdoğan Türkiye'yi bölmek isteyenlere seslendi: Büyüklüğümüze inanmayanlar bu haritaya baksın dedi ve ekledi;
Erdoğan, "Türkiye'nin büyüklüğüne inanmayanlar, gelip, şehitlerimizin kabirleri ile çizilmiş bu memleket haritasına iyi baksın.. Kimse bir ameliyat sevdasına düşmesin" dedi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da 18 Mart şehitleri anma günü mesajında laik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza kadar yaşatacaklarını söyledi.
Orgeneral Büyükanıt, Çanakkale Savaşı'nı hatırlattığı mesajında, "Çanakkale düşmanın zannettiği gibi öylesine bir savaş ve sıradan bir ölüm yeri değildir" dedi.
Büyükanıt, şehitlerin kahramanlıklarının Atatürk ilke ve devrimlerine yönelik her türlü tehdide karşı verilecek mücadele için ilham kaynağı olduğunu belirtti.
Çanakkale’de ilk tören Cumhuriyet Alanı’nda düzenlendi. Törende Atatürk Anıtı’na çelenk konularak saygı duruşunda bulunuldu.
Kutlamalar, öğleden sonra, Şehitler Abidesi'nde devam edecek.
Şehitler Abidesi Temsili Türk Şehitliği, Anıt Liman (Morta Koyu), Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı yolları ile Namazgah Tabyası'nın açılışı, Başbakan Erdoğan tarafından yapılacak.
Ankara'da ise, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in eşliğindeki sporcular, Gelibolu'dan getirdikleri toprak, deniz suyu ve Türk Bayrağı'nı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunacak.
Anıtkabir'de bir ilk gerçekleşti
18 Mart şehitleri anma gününde bir ilk gerçekleşti. Ankara garnizonunda görevli subay ve astsubaylar aileleriyle birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti. Törene katılımcı sayısı 18 bine ulaştı.
Ankara'daki şehitler anma gününde Ankara garnizonunda görevli subaylar, astsubaylar ve askeri okul öğrencileri Anıtkabir'de buluştu. İlk kez yapılan törene asker aileleri de katıldı.
Törene katılanların sayısı yaklaşık 18 bine ulaştı. Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Saldıray Berk ve Ankara Valisi, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktılar. Daha sonra da saygı duruşunda bulunuldu.
Resmi törenler dışında Anıtkabir'de askeri personelin katılımıyla ilk kez bu kadar geniş katılımlı bir tören yapıldı.
Çanakkale deniz zaferi gerçekleri
Çanakkale'de, 1915 yılında yaşanan savaşlarda, Türk askerinin kahramanlığıyla elde edilen zaferin gerçekleri, İngilizce yazılan pek çok yabancı kaynakta hep saklandı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ahmet Esenkaya, itilaf kuvvetlerinin, 18 Mart 1915 tarihinde yaşadıkları hazin yenilginin, bazı kaynaklarda ''gemilerin hurda'' olması nedeniyle açıklandığını, ancak Çanakkale'ye saldıran filonun dünyanın en sağlam ve güçlü donanması olmasına rağmen, ''Türklerin şahlanışı'' karşısında çaresiz kaldığını belirtti.
Esenkaya, ''Gelibolu yarımadasındaki kara çıkarması da çok iyi hesaplanıp, Arı Burnu yarlarına yapıldı. Bu birliklerin bütün planları, Mustafa Kemal Atatürk ile 236 rakımlı tepede karşılaştıklarında alt üst oldu. Buradaki başarısızlıklarının, Arı Burnu Körfezi'ndeki şamandıraların kuzeye kayması sonucu ortaya çıktığını savundular. Bu tezleri kabul görmeyince bu kez de büyük bir akıntıya kapıldıklarını ileri sürdüler. Ancak saat 10.35'de Anzak birlikleri zirveye yakın bir tepeye ulaştılar. Madem bu kadar aksaklıklar yaşandı, çaresiz kaldılar, peki bu askerlerin karaya çıkıp, söz konusu bölgeye ulaşması nasıl izah edilebilir?'' dedi.
Yrd.Doç.Dr. Esenkaya, 34 gün içinde toplam 35 bombardıman yapan itilaf kuvvetlerinin Çanakkale Boğazı'nı geçeceğinden o kadar emin olduğunu, bu nedenle filo komutanının ''1 ay içinde İstanbul'da olacakları müjdesini'' Londra'ya ulaştırdığını ifade etti.
Esenkaya, her şeyleriyle bir bütün içinde bombardıman yaptıkları halde, Çanakkale kent merkezinin 13 kilometre güneyindeki Soğanlıdere-Dardanos hattına bile yaklaşamadıklarını kaydetti.
Yabancı kaynaklarda Anafartalar kahramanı Atatürk ile ilgili yer alan ortak görüşün, ''o, küçük rütbeli kaderin insanı orada olduğu için tüm planlarımız alt üst oldu'' şeklinde yer aldığını belirten Esenkaya, Gelibolu'daki zaferin tek tanımının Türk askerinin kahramanlığı olduğunu dile getirdi.