Erdoğan El Kadı’yı savundu

Abone ol

Erdoğan, danışmanı Cüneyd Zapsu'nun Yasin El Kadı ile olan ilişkisini savundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, danışmanı Cüneyd Zapsu"nun, adı BM Örgütü"nün teröre destek verenler listesinde yer alan Yasin El Kadı"yla ilişkisini savundu. Erdoğan, “Yasin Bey"i tanırım, kendim kadar inanırım. Türkiye"yi seven bir hayırseverdir” dedi.

Başbakan Erdoğan, NTV canlı yayınında, gündeme ilişkin soruların yanı sıra, danışmanı Cüneyd Zapsu hakkında ortaya atılan iddialara da yanıt verdi.

Son dönemde, bazı çevrelerin, Cüneyd Zapsu üzerinden partisini ve kendisini yıpratma gayretine girdiğini savunan Erdoğan, BM"nin veABD"nin, El-Kaide"nin finansörleri arasında gösterdiği Yusuf El-Kadı ve Cüneyd Zapsu arasındaki ilişkiye de değindi.

Erdoğan, “Ben Yasin Bey"i tanıyorum ve kendime inandığım gibi inanıyorum. Yasin Bey"in bir terör örgütüyle münasebet kurması, ona destek vermesi mümkün değil... Türkiye"yi seven ve burada yatırımları olan bir insan... Hayırsever olmaktan başka hiçbir özelliği olmayan bir insan...” dedi.

Cüneyd Zapsu ve Yasin El-Kadı"nın geçmişte bir ortaklıkları olduğunu belirten Erdoğan, Zapsu"nun söz konusu şirketten yıllar önce ayrılmış olmasına karşın, hala o şirketin ortağı gibi gösterildiğini, böylelikle yargısız infaz yapıldığını vurguladı. Erdoğan bu haberleri yapanlara da sert çıkarak, “Boşuna uğraşmasınlar biz bunların derdini biliyoruz. Bakın ben sabırlı gidiyorum. Açık söylüyorum vakti saati geldiğinde açıklayacakların milleti rahatlatacak ama onları da hoplatacaktır” dedi.

Yasin El-Kadı, geçmişte Zapsu ailesine ait BİM marketler zincirinin ortağıydı.

Bazı gazetelerde yer alan haberlerde, Yasin El-Kadı"nın FBI belgelerinde, Hamas"a ve Balkanlar"daki silahlı islamcı harekete mali destek verenler arasında yer aldığı ileri sürülmüştü.

Yasin El-Kadı, bu haberler üzerine, bazı Türk gazetelerine ilan vermiş, ve El-Kaide ya da benzer oluşumlarla hiçbir ilgisi olmadığını savunmuştu.

HAMAS ZİYARETİ
Başbakan, Hamas"ın Ankara ziyaretinin tepki topladığını ancak görüşmelerin faydalı olduğunun zamanla anlaşılacağını söyledi.

Erdoğan, hükümet olarak süreci yakından takip ettiklerini gerekmesi halinde Hamas ile yeniden görüşebileceği mesajını da verdi. Erdoğan, “Yaptığımız görüşmelerin faydalı olduğu zaman geçtikçe daha iyi anlaşılıyor” dedi.

Başbakan Erdoğan, Ortadoğu"da bir İsrailli askerin kaçırılmasıyla patlak veren kriz konusunda, hükümetin olayın takipçisi olduğunu söyledi.

Kriz sürecinin başladığı günden bu yana Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve İsrail Devlet Başkanı Ehu Olmert"le görüştüğünü belirten Başbakan Erdoğan; Abbas"ın askerin teslim edilmesi için zaman istediğini bu istediği Olmert"e aktardığını belirtti. Erdoğan, Olmert"e “Bombalar patlamasın” demelerine rağmen ertesi gün köprülerin yıkıldığını, altyapının kullanılamaz hale geldiğini, bakanlık binalarının vurulmaya başladığını ifade etti.

Sürecin İsrail"in 7 Filistinli çocuğu öldürmesiyle başladığını belirten Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Bush ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan"a yaptığı tüm görüşmeleri anlattığını ve gidişatın iyi olmadığını da sözlerine ekledi. İsmail Haniye"nin tavrının krizde başrolü oynayacağını söyleyen Erdoğan, son açıklamalar ışığında askerin Hamas"ın elinde olduğunu ancak karşılığını almak istediklerini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile İngiltere Başbakan Blair"in kendisinden çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, Rusya ve İngiltere"nin bu konuda Türkiye"ye güvendiğini ve gereken her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söylediğini de belirtti.

“HAMASLA TEMASA GEÇEBİLİRİZ”
Türkiye"nin üstlendiği role ilişkin bilgi veren Başbakan Erdoğan, ABD ve İsrail"den gelen talep üzerine, Dış Politika Danışmanı Ahmet Davutoğlu"nu Suriye"ye özel temsilci sıfatıyla gönderdiğini söyledi. Davutoğlu"na yönelik eleştirileri doğru bulmadığını belirten Erdoğan, Büyükelçi Davutoğlu"nun Suriye Devlet Başkanı Esad"la yaptığı görüşmenin ayrıntısının vermenin doğru olmayacağını da söyledi.

Murat Akgün"ün Dış Politika Danışmanı Ahmet Davutoğlu üzerinden Hamas"la temasa geçecek misiniz sorusuna Erdoğan, “Hamas"ın Türkiye ziyareti oldukça tepki topladı. Ancak görülüyor ki, görüşmeler faydalı olmuştur. Hükümet olarak olayın takipçisiyiz. Eğer gerekirse bölgeye giderim” diye yanıtladı.

“CUMHURBAŞKANINI MECLİS SEÇECEK”
Kamuoyunda tartışılan Cumhurbaşkanlığı konusunda gerekli tüm şartların Anayasa"da belirlendiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı seçimi bir yıl sonra yapılacak. Bu tartışmalarla mevcut Cumhurbaşkanı"na da saygısızlık yapılıyor. Kurallar ve ilkeler gereği partiler kendi kozunu ortaya sürecektir. Sayın Demirel"i, Sayın Sezer"i nasıl Meclis seçtiyse bir yıl sonraki cumhurbaşkanını da Meclis seçer” diye konuştu.

“ERKEN SEÇİM İSTEMEK İHANETTİR”
Erken seçim tartışmalarına da değinen Başbakan Erdoğan, “Türkiye"de erken seçim talebinde bulunmak Türkiye"ye ihanettir. Anayasa 5 yılda bir seçim yapılır diyor. Seçimler önümüzdeki yılın sonbaharında yani zamanında yapılacak” dedi.

SEÇİLME YAŞI 25"E İNDİRİLECEK
Avrupa Birliği yasaları nedeniyle Meclis"in erken açılmasının gündem olduğunu söyleyen Başbakan, “AB ile ilgili yasalarda sıkıntı var. Onların yetişmesi için bir ihtimal 19 Eylül"de Meclis"in erken açılması için bir çağrı yapabiliriz” diye konuştu. Murak Akgün"ün seçilme yaşının ildirilmesi gündemde ki şeklindeki soruya da Başbakan Erdoğan, “Parti programımızda 25 yaşın seçilme yaşı olmasına yönelik ilke kararı var. CHP"nin de istediği söyleniyor. Bu konuda anlaşabilirsek seçilme yaşını 25"e indirebiliriz” dedi.

“KUVVETLER AYRILIĞI İLKESİNE SAYGI GÖSTERİLSİN”
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok"un hükümete yönelik “Hükümet kendisini yargı yerine koyuyor” suçlamasına Başbakan, “Bu konuyla ilgili Mehmet Ali Şahin ve Cemil Çiçek gerekli açıklamaları yaptı. Türkiye kuvvetler ayrılığı prensibiyle önetiliyor. Yasamanın, yürütmenin ve yargının görev alanı bellidir. Anayasa"da tanım neyse herkes onu yapsın. Herkes kuvvetler ayrılığı ilkesine saygı göstermeli” diye yanıtladı.

“GAMBARİ"NİN KIBRIS ZİYARETİ OLUMLU”
Gambari"nin Kıbrıs ziyaretiyle olumlu bir sürecin başladığını belirten Başbakan Erdoğan, “Sayın Talat"la Papadopulos"un bir araya gelmesi olumlu bir adım. Her ikisi de BM"nin Annan Planı çerçevesindeki iki kesimlilik yaklaşımları olumlu bakıyor. Bunları güçlendirebilirsek sıkıntıları giderebiliriz. Kuzey Kıbrıs"a uygulanan izolasyonlar ve adalesiz uygulamalar ortadan kalkar diye temenni ediyoruz. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor” diye konuşu.

"IMF"YE BORCUMUZ 11 MİLYAR DOLAR"
Göreve geldiklerinde, Zorunlu Tasarruf Mevduat Fonu"nda 14 katrilyon liranın görünmesine karşın bu paranın yerinde olmadığını anlatan Erdoğan, “Bu para işçiden, memurdan kesilmişti, biz "devlet işçisine, memuruna borçlu olamaz" dedik, önce anaparayı ödedik sonra faizlerini ödedik ve 20 Haziran"da da 14 katrilyonu ödedik” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, “İmarzedeler”in alacağı olan 8,5 katrilyon liranın, 7 katrilyonluk bölümünün ödendiğini, Ocak 2007"de de ödemelerin tamamlanacağını kaydetti. Erdoğan, yaklaşık 11 bin “off-shorezede”ye de 600 trilyon lira ödeneceğini belirtti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz göreve geldiğimizde IMF"ye borcumuz 23,4 milyar dolardı ama şimdi 11 milyar dolara indi, nereden nereye geldik. Merkez Bankası"nda26 milyar dolar döviz rezervi vardı, şimdi 56 milyar dolar görev rezervi var, aradaki fark; 30 milyar dolar. Biz 22 bankanın fona devredildiği bir Türkiye"yi devraldık, maaşların ödenemediği, uzun vadeli borçlanmanın yapılamadığı... Şu anda farklı bir konumda, güven, istikrar vaadeden bir Türkiye var. Ülkeyi küresel dalgalanmaları rahat bir şekilde atlatabilen bir Türkiye haline getirdik”

Kaynak:NTV

Günün Önemli Haberleri