Erdoğan BDP'nin taleplerinden sıkıldı
Abone olThe Economist dergisi Türkiye'nin Kandil'e düzenlediği hava saldırılarıyla ilgili ilginç iddialara yer verdi.
Economist dergisi, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK kamplarını
hedef alan hava saldırılarından fazla sonuç alamayacağını öne
sürdü.
Derginin iddiaları bununla da sınırlı değil. Economist'e göre Erdoğan artık BDP'lilerin taleplerinden sıkıldı.
1990'LARI HATIRLATAN MANZARA
"Türkiye'nin doğusunda 1990'ları hatırlatan bir manzara var" diyen dergi "Ama o tarihten beri, Erdoğan iktidarı altında Türkiye'deki 14 milyon Kürt'ün koşulları daha iyi oldu" analizinde bulundu.
"2009'da PKK'nın silah bırakmasını sağlayacak bir
anlaşma, olasılık dahilindeydi" iddiasında da bulunan
dergi, şunları kaleme aldı:
"Ancak bir dizi PKK saldırısından sonra bu çöktü. Ama hükümet, 12 yıldır hapiste olmasına rağmen PKK üzerindeki hakimiyeti büyük ölçüde koruyan Öcalan'la konuşmaya devam etti. Geçtiğimiz ay militanlar şiddeti tırmandırıp 40'dan fazla asker ve polisi öldürünce her şey değişti."
ABD RAHATSIZ
Economist'in iddialarından biri de ABD'nin rahatsızlığıyla ilgili:
"PKK'ya karşı savaşında Ankara'yı destekleyen ABD'nin rahatsızlığı artıyor. Türkiye ile Iraklı Kürtler arasındaki ilişkilerin iyi olması ABD'nin Irak'ta istikrarı sağlama çabaları açısından hayati önem taşıyor. Ama Türkiye, saldırıları sürdürmekte ısrar edeceğini söylüyor. Türkiye, bu operasyonlardan ne elde etmeyi umabilir. Muhtemelen çok fazla bir şey değil. Daha önceki sınır ötesi operasyonlarda PKK'nın kamplarına zarar verildi, birçok militan öldürüldü. Ama militanlar, daha kalabalık olarak gelmeye devam ediyorlar."
BDP'NİN TALEPLERİ SIKTI
Erdoğan'ın BDP'nin taleplerinden sıkıldığını da ileri süren dergi şunları yazdı:
"BDP'nin talep listesi bölgesel özerklik, Kürtçe eğitim, PKK savaşçıları için af ve sadece PKK'lıları değil tüm muhalifleri hapse gönderen yasaların kaldırılmasını da içeriyor. Erdoğan, yeni anayasada bu taleplerin bazılarına yer vermek zorunda kalacak. Ancak üst düzey bir güvenlik yetkilisi, Erdoğan bu taleplerin tümünü karşılasa bile şiddetin durmayacağını söylüyor.
Bölgedeki gerçek sıkıntılardan güç alarak ortaya çıkan PKK, o zamandan bu yana Avrupa ve Orta Doğu'ya yayılan, örgütlü suçla ve Türk güvenlik güçleri içindeki yozlaşmış unsurlarla bağlantısı olan karmaşık bir şebekeye dönüştü. Suriye ve İran da PKK'yı Türkiye'ye karşı koz olarak kullandı.
Türk istihbaratı Çukurca saldırısını Suriyeli bir PKK komutanının planladığını söylüyor. Ilımlı bir isim görülen ve Türkiye'yle sonuçsuz kalan anlaşma için çaba harcayan Karayılan da kayıp. Karayılan'ın İranlıların elinde olduğu söyleniyor. Ama tüm bu spekülasyonlar içinde bir gerçek öne çıkıyor: Kürtler ve sorunları daha uzun süre gündemde olacak."