Erdoğan: Barışı tehdit eden adımlara sessiz kalamayız
Abone olArap Birliği bakanları ve Mısırlı liderlerle görüşen Başbakan Erdoğan, Türkiye ve Arap ülkelerinin ortak geçmiş ve geleceği paylaştığını söyledi. Erdoğan'a göre Filistin devletini tanımak zorunluluk, İsrail'in 'barış için söyleyecek sözü yok'.
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Mısır ile başladığı bölge turunda, Arap ülkelerine ortak bir gelecek çizme çağrısı yaparken, İsrail'e uyarılarını sürdürdü.
Kahire'de Filistin'in devlet ilanı planlarını değerlendirmek üzere toplanan Arap Birliği bakanlarına hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Bizler aynı bedenin ve aynı ruhun unsurlarıyız" dedi.
Bölgenin tarihi bir dönemeçte olduğunu kaydeden Erdoğan, bölgede 'ortak geleceğe' sahip çıkmanın geçmiş nesillere borç, gelecek nesillere karşı sorumluluk olduğunu belirtti.
Filistin yönetiminin devlet olarak tanınmasını 'bir seçenek değil, zorunluluk' olarak niteleyen Erdoğan "İnşallah bu ay sona ermeden Filistin'i BM nezdinde çok farklı bir statüde bulacağız." dedi.
İsrail'e eleştirilerini yineleyen Başbakan, İsrail hükümetini kendi meşruiyetini ve geleceğini tehlikeye sokan sorumsuz adımlar atmakla suçladı.
Erdoğan bu eleştirilerini Mısır Başbakanı İsam Şeref ile düzenlediği ortak basın toplantısında da sürdürdü.
İsrail'e atıfla, "Bölgedeki barışı huzuru tehdit eden, istikrarın tesisini engelleyen adımlar karşısında hiç birimiz sessiz kalamayız." dedi.
Bölgenin büyük bir değişimden geçtiğinin altını çizen Erdoğan ancak "bölgemizde bu değişimi okuyamayan ülkeler de var." diye konuştu.
Bir gazetecinin ziyaretin İsrail basınında 'tehlikeli' olarak yorumlandığına dikkat çekmesi üzerine ise Türkiye'nin stratejisini kendisinin çizeceğini kaydeden Başbakan, "İsrail'in barış adına dünyada söyleyecek hiç bir sözü yoktur." dedi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, açıklamalar konusunda yorum yapmaya yanaşmazken, ülkesinin Mısır ile paylaştığı sınırı ziyaret eden Başbakan Binyamin Netanyahu bu konuya doğrudan girmekten kaçındı, ancak ilişkilere 'sağduyu ve serinkanlılığın' hakim olmasıyla sorunların çözülmesi umudundan söz etti.
Yoğun ilgi
Mısır'daki temasları sırasında bölge liderlerine 'Kardeşim' diye hitap eden Erdoğan kamuoyunun büyük ilgisi ile karşılandı.
Arap Birliği bakanlarına hitaben yapılan konuşmayı dinlemek üzere binaya gelen çok sayıda Mısırlı, güvenlik nedeniyle içeri alınmadı.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre dışarıda Erdoğan'a sevgi gösterisinde bulunan ve saatlerce bekleyen Mısırlılar, ''Kahraman Erdoğan'' sloganları attı.
Erdoğan dün akşam ülkeye varışında da kalabalıkların sevinç gösterileri ile karşılanmıştı.
Temaslar
Erdoğan Kahire'de ayrıca El Ezher Şeyhi Ahmet el Tayyib, Mısır Müftüsü Dr. Ali Cuma, Yüksek Askeri Konsey Başkanı ve Savunma Bakanı Mareşal Muhamed Hüseyin Tantavi ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi ile başbaşa görüştü.
İki ülke başbakanları ise Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Kuruluş Deklerasyonu'nu imzaladı.
İkili temasların yarın İş Konseyi çerçevesinde devam edeceğine dikkat çeken Erdoğan iki ülkenin toplam nüfusunun 150 milyonu bulduğunu ve bölgede 'sıklet merkezi' olunduğunu kaydederek, ticaret hacminin 3 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediğini söyledi.
Başbakan Erdoğan daha sonra Kahire Üniversitesi'nde Mısır ve uluslararası kamuoyuna yönelik bir konuşma yapacak.
Burada daha önce de ABD Başkanı Barack Obama, Müslüman alemine dostluk mesajları verdiği konuşma yapmıştı.
Başbakan Erdoğan Mısır'dan sonra Tunus ve Libya'ya da geçeceği 'Arap Baharı' ülkeleri turunda, demokrasi ve halkın iradesine kulak verilmesi temalarını tekrar tekrar vurguluyor.
Bugünkü konuşmalarında da ortak şiarın daha fazla özgürlük ve insan hakları olması gerektiğini söyleyerek, adalet, hakkaniyet, barış, huzur, emniyet, güven, demokrasi ve hukukun önemine değindi.
Erdoğan, Mısır'dan Gazze Şeridi'ne geçme fikrini ise rafa kaldırmış görünüyor.
Mısır hükümeti, geçen ay İsrail sınırında bir grup Mısırlı askerin öldürülmesi ardından geçen Cuma günü Kahire'deki İsrail büyükelçiliğine saldıran halkının öfkesini yatıştırmaya çalışıyor.
Büyükelçiliğe düzenlenen saldırı yüzünden İsrail büyükelçisi ülkeden ayrılmış, Mısır da Amerikan hükümetine 1979'daki barış anlaşmasına sadık olduğu güvencesini vermek zorunda kalmıştı.
Mısır, İsrail'le bu anlaşmayı imzaladığından beri ABD'den milyarlarca dolarlık yardım almıştı.
Erdoğan'a bölge turunda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, üst düzey bürokratlar ve 280 iş adamı eşlik ediyor.
Ayrıca başbakanın eşi Emine Erdoğan, oğlu Bilal, kızı Sümeyye Erdoğan da geziye katılıyor.
Ziyarete katılan iş adamları için Ankara ve İstanbul'dan birer uçak kalktı.
Heyetin bundan sonraki durakları Mısır gibi bu yıl içinde rejim değişikliği yaşayan Tunus ve Libya olacak.