Erasmus'la geldi, DHKP-C'den tutuklandı

Abone ol

Üniversite eğitimi için Türkiye'ye gelen Sevil S., terör örgütü üyeliğinden 5 yıl 2 ay ceza aldı

'' Erasmus '' programı kapsamında bir yıllık eğitim için Fransa 'dan Eskişehir'e gelen ve terör örgütüne yönelik operasyonda gözaltına alınıp tutuklandıktan sonra serbest bırakılan genç kız, yargılandığı dava da 5 yıl 2 ay cezasına çarptırıldı.

Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Eskişehir'de düzenlenen operasyonda gözaltına alınıp ''3. Yargı Paketi'' kapsamında 7 Ağustos'ta salıverilen üniversite öğrencisi Sevil S'nin de aralarında bulunduğu 6 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Sevil S. ve diğer sanıklar duruşmaya katılmazken, Fransa İstanbul Başkonsolosu Herve Magro ile sanıkların avukatları katıldı.

Avukat İnayet Aksu müvekkili Sevil S'nin, annesi rahatsız olduğu için duruşmaya katılamadığını belirterek, ''Sevil S. bugünkü duruşmaya katılmayı çok istiyordu. Ancak annesinin ağır bir hastalığı dolayısıyla gelemedi. Uçak biletini almıştı, son anda iptal etti'' dedi. Aksu, mütalaanın abartılı ve yoruma dayalı olduğunu mahkemenin de bunu dikkate alması gerektiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Müvekkilim, Ali Yıldız'ın cenazesine terör örgütünün sözde bayrağı ile katıldığı iddia edilmektedir. Ali Yıldız'ın kemiklerinin bulunması için kampanya yapılmış, bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de kemiklerin bulunması için Ali Yıldız'ın akrabası ile görüşmüş ve o esnada ağlamıştır. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Balyoz davası sanıklarından üst rütbeli bir generali hastanede ziyaret etmiştir. Bu, suçluyu övmek mi, yoksa örgütün propagandasını yapmak mı?''

Sevil S'nin üzerine atılı eylemlerin hiç birisinin suç unsuru içermediğini dile getiren Aksu, müvekkilinin eğitimi için yurt dışı yasağının kaldırmasını, mahkeme heyeti aksi kanaatte ise adli kontrol tedbirlerin uygulanmasını talep etti.

BERAATİNİ İSTEDİ

Bazı sanıkların avukatı Engin Gökoğlu ise müvekkillerinin üzerlerine atılı suçları işlemediklerini, silahlı terör örgütü ile bağlantılı olmadıklarını iddia ederek beraatlarını talep etti.

Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklardan Sevil S'ye, ''silahlı örgüt üyesi olmak'' ve ''örgüt propagandası yapmak'' suçlarından toplam 5 yıl 2 ay 15 gün, Seren Ö'ye de ''örgüt propagandası yapmak'' suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Seren Ö'nün bu cezasının hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar veren heyet, ''silahlı örgüt üyesi olmak'' suçundan da 3 yıl 1 ay hapis cezası verdi.

Heyet, Sevil S. ve Seren Ö'nün 10 bin lira güvence parası yatırması halinde yurt dışı çıkış yasağı tedbirinin adli kontrol cezasına dönüştürülmesini hükmetti.

Ayrıca heyet, diğer tutuksuz sanıklar Burcu A, Ceren C, Kezban Y. ve Mustafa E.H'nin üzerine atılı suçlar hakkında inandırıcı delil bulunamadığından beraatına karar verdi.

4.YARGI PAKETİ YASALAŞIRSA, SEVİL S'NİN DOSYASI YENİDEN ELE ALINACAK

Duruşma çıkışı basın mensuplarına kararı değerlendiren Aksu, polis operasyonlarının medyaya dönük abartılı şekilde başladığını ve gözaltına alınanların tutuklandığını belirterek, şunları kaydetti:

''Ondan sonra yargılama aşamasında, 'Abartıldığı kadar bir durum değilmiş. Olsa olsa propaganda olabilir' derler. Biz bunu başından beri söyledik. Sanıklara beraat verilmesi lazım, yaptıklarının siyasi düşünce açıklaması olarak görülmesi lazım dedik. Sevil S. toplamda 5 yıl 2 ay hapis cezası aldı. Yurt dışı çıkış yasağı da parasal güvenceyle kaldırılmış oldu. O parasal güvence mahkeme veznesine yatırıldığında Sevil, yurt dışına çıkabilecek. Daha doğrusu üniversitesine ailesinin yanına dönebilecek. Çünkü yurt dışı çıkış yasağı dediğimiz şey aslında Sevil'in doğup büyüdüğü, ailesinin yaşadığı yer. Bu kararı temyiz edeceğiz. Bu sırada 4. yargı paketi var. 4. yargı paketi, bu tür durumları ortadan kaldırmayı amaçlayan bir paket. Eğer yasalaşırsa Sevil'in dosyası yeniden ele alınacak. Paket, bu haliyle yasalaşırsa beraatla sonuçlanacak.''

Günün Önemli Haberleri