Eraslanın edebiyat düşüncesi

Abone ol

Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde Sibel Eraslan konuştu.

Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Kadınlar ve Hikâyeler’ isimli panelde konuşan gazeteci-yazar Sibel Eraslan, ‘İçinde gerçeklik olan edebiyattan yanayım’ dedi.

Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Kadınlar ve Hikâyeler’ başlıklı panele konuşmacı olarak katılan gazeteci-yazar Sibel Eraslan, edebiyatla ilgili düşüncelerini okuyucularıyla paylaştı. Edebiyat alanında yaşanan gelişmelerle ilgili çeşitli tespitlerde bulunan yazar Eraslan, ‘edebiyat kişinin kendisine yolculuğudur’ ifadesini kullandı. Eraslan şunları söyledi: “Edebiyatın kendini aramak gibi bir yönü hep olmuştur. Edebiyat kendimize sessiz ve kendimizce bakmaya çalışmaktır. Bu yönüyle önemli bir fonksiyonu vardır. ‘Edebiyat belirli bir misyona hizmet etmeli midir’ sorusuna gelince; Ben, edebiyatın bir misyona hizmet etmesi gerektiği görüşünde değilim. Ancak yaşayan ve gerçeklikten beslenen edebiyattan yanayım. Bence edebiyat gerçeklikten beslenmeli.”

‘HİKÂYE, HAYATA EN YAKIN EDEBİYAT DALIDIR’

Konuşmasının bir bölümünü son kitabı ‘Balık ve Tango’ya ayıran yazar Sibel Eraslan, ‘kadınların içinde tıkır tıkır işleyen bir saat vardır. Benim de saatim geldi ve yazmaya başladım’ dedi. Eraslan, hikâyenin hayata en yakın edebiyat dalı olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü hikâye an’a dayalıdır. Az zamanda çok şey anlatma düşüncesidir. Roman ise bellek üzerinden yapılan itiraflardan oluşur. Bizim toplumumuzda ise itiraf pek sevilmez. Doğu insanı itiraf etmiyor. İtirafı kişisel bir ilişki olarak görüyor. Bu yüzden roman yazmak da gecikmiş.”
Balık ve Tango isimli kitabının hayatında önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Sibel Eraslan şunları söyledi: “Kadınların güçlü olduğuna vurgu yapan bir söylem içinde yetiştim. Hikâyelerimde, gazetede yazdıklarımdan farklı olarak, dünyayı değiştirmeye değil, anlamaya çalıştım. Yine çok önemli bir ayrıntı olarak, hikâyelerimin çocukluğuma bir yolculuk olduğunu anladım. Bundan da önemlisi, bu kitapta babamla karşılaştım ve babamla ilgili ne kadar çok şey yazdığımı anladım.”

Panelin ardından kitaplarını imzalayan gazeteci-yazar Sibel Eraslan, okuyucularıyla da sohbet etti.

Günün Önemli Haberleri