Ensarioğlu: Devlet Öcalan'la görüşüyor
Abone olAK Parti Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu verdiği röportajda çözüm süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ensarioğlu çözüm sürecinin bitmediğini ve Öcalan'la görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.
AK Parti Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu BBC Türkçe’ye önemli açıklamalarda bulundu.
Ensarioğlu çözüm sürecinin yeniden başlaması için hükümetin şartının "PKK'nın Türkiye'deki silahlı varlığına son vermesi" olduğunu söyledi. Ensarioğlu, "Devlet ile Abdullah Öcalan arasındaki görüşmelerin sürdüğünü" de belirtti ve "Biz Öcalan'ın etkin pozisyonunu korumaya çalışıyoruz" dedi.
İşte Ensarioğlu röportajının ilgili kısmı:
Dolmabahçe mutabakatı kamuoyunda sürecin belli bir yere taşınması ve somutlaşması olarak algılanmıştı. Hükümet Dolmabahçe sürecinden neden geri adım attı?
ÇÖZÜM SÜRECİNDE GERİ ADIM SÖZ KONUSU DEĞİL
Geri adım atılması söz konusu değil aslında. Orada konuşulanlar, gerek hükümet kanadının orada ifade ettiği şeyler, gerek de HDP'nin ifade ettiği şeyler aslında sürecin geldiği noktaydı ve oradan geri adım atıldığı falan da yok.
SÜRECİ BOZMAK İÇİN BAHANELER ÜRETTİLER
Ama süreci bozmak için bir takım bahaneler ileri sürüldü. Hükümet, süreç başladığından beri hiçbir zaman, “ben süreci bozdum, bozuyorum, bozacağım” laflarını kullanmadı.
PKK'NIN OLUMSUZ BEYANLARI VAR
Ama örgütün, PKK'nin, süreç başladığından beri her defasında, “süreç şu olmazsa biter, bu tarihe kadar şu yapılmazsa biter, sürecin bir anlamı kalmadı, süreç bitiyor, süreç bitti” gibi sürecin biteceğine dair beyanları var.
CUMHURBAŞKANININ SÖZLERİNE DAYANDIRIYORLAR
Bunu, Dolmabahçe mutabakatından sonra, Cumhurbaşkanı'nın sözlerine dayandırıyorlar. Cumhurbaşkanı'nın sözlerinden sonra süreci hükümetin yürüttüğü, süreçte bir sıkıntı olmadığına dair, iki defa, üç defa ifadesi var.
SÜRECİ BAŞLATAN İRADE ERDOĞAN'A AİT
Cumhurbaşkanı kendi fikirlerini, düşüncelerini, rahat bir şekilde, düşündüğü bir şekilde söyleyen biridir, basın önünde tartışan biridir. Kendisi farklı söyleyebilir, farklı düşünebilir ama bu süreci başlatan irade de kendisidir.
Cumhurbaşkanı’nın Dolmabahçe ile ilgili ifadelerine rağmen hükümette Dolmabahçe mutabakatından vazgeçme söz konusu olmadı mı diyorsunuz?
HÜKÜMET YETKİLİLERİNİN BEYANLARI PAYLAŞILDI
Asla olmadı. Cumhurbaşkanı'nın beyanından sonra hükümet yetkililerinin süreci hükümetin yürüttüğü ve bu sürecin devam ettiğine yönelik beyanları basında paylaşıldı.
Ama orada bir takım somut başlıklar vardı ve kamuoyu o başlıklar üzerinden ilerlenmesini bekliyordu. Madem bu mutabakattan vazgeçilmedi, ne oldu da ilerlenemedi?
Hemen bu mutabakatın ardından seçimlere gidildi. Seçimlerde siyasi partilerin kendine rakip gördüğü siyasi partiyi, herhangi bir güncel şey üzerinden eleştirmesi söz konusu.
HDP SÜREÇ ÜZERİNDEN AK PARTİ'YE VURDU
Maalesef HDP sürekli süreç üzerinden AK Parti'yi vurmaya çalıştı.
Hâlbuki süreç çok önemli bir eşiğe gelmişti, çok büyük mesafe kat edilmişti, çözüm sürecinin yasasının çıkarılmasıyla birlikte yasal zemine oturtulmuş, daha sonra bakanlar kurulu, çerçeve yasanın gereği olarak kimler tarafından yürütüleceğine dair kararları da açıklamıştı.
AK PARTİ'Yİ ORTADAN KALDIRACAK BİR SÖYLEMLERİ VARDI
Tabiî ki AK Parti onun siyasi rakibidir, iktidardır ve eleştirecektir ama HDP eleştiriyi hem çözüm sürecini bozacak nitelikte ve AK Parti'yi ortadan kaldıracak nitelikte bir söylem üzerine geliştirdi.
Yani HDP, süreci başlatan, sürecin başlamasına ve sürdürülmesine neden olan baş aktörü ortadan kaldırmak gibi bir siyasi duruş sergiledi. Söylemlerini de sürekli bunun üzerinde yoğunlaştırdı. Bu da çözüm sürecinin iklimini bozuyordu.
AKTÖRLERDEN BİRİNİ KALDIRIRSANIZ SÜREÇ DE BİTER
Çözüm sürecinin HDP de tarafıdır AK Parti de tarafıdır. PKK bu işin tarafıdır. Siz bu aktörlerden birini ortadan kaldırarak çözüm sürecini ortadan kaldırırsınız, çözüm sürecine hizmet etmezsiniz. Ama tabii çözüm sürecinde yanlış giden bir şeyleri eleştireceksiniz, kendinizde yanlış gördüklerinizi ve olması gerekenleri ifade edeceksiniz.
BİZ ÖCALAN'IN POZİSYONUNU KORUMAYA ÇALILŞIYORUZ
Ama o halde, eğer dediğiniz gibi bir durum varsa ve Öcalan kamuoyuna görüşlerini bildirirse bu sizin, hükümetin de çıkarına olmaz mı?
Bakın, bu bir satranç gibidir. Öyle sizin dediğiniz gibi Öcalan'ı sürekli basın karşısında tutarak anlamsızlaştırırsınız, etkisizleştirirsiniz, itibarsızlaştırırsınız. Bunu biraz şunun için de soruyorum… Süreç boyunca birçok kez gerilimler yaşandı. Ama o dönemde görüşmeler vardı ve o görüşmeler üzerinden Öcalan açıkça görüşlerini bildiriyordu… Biz Öcalan'ın pozisyonunu korumaya çalışıyoruz, etkin pozisyonunu korumaya çalışıyoruz.
DEVLETLE ÖCALAN ARASINDA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Şu anda devletle Öcalan arasında görüşmeler yapılıyor mu?
Mutlaka…
Ama bu görüşmeler sadece devletin bilgisi dahilinde…
Devletin bilgisinde. Faydalı olacağına kanaat getirildiği zaman bu, farklı kesimlerle de devam eder.