Enis Berberoğlu'ndan olay Öcalan sözü
Abone olCHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu "Abdullah Öcalan İmralı'da yattığı müddetçe AKP'yle PKK arasında çok büyük bir kriz çıkmaz" dedi.
Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevinden istifa ederek CHP'den siyasete atılan Enis Berberoğlu, tezkere konusunda açıklamalar yaptı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu, Halk Tv'ye konuşan Berberoğlu, "Hükümetinki savaş tezkeresidir. Bizimki milli bir terörle mücadele tezkeresidir" dedi.
"Çok kısa zamanda İmralı yeniden bir liderlik gösterisinde bulunacak. Bu olaylar 3 gün sonra unutulmuş olacak ve yine iktidarla bu sokaktaki arkadaşlar yine kanka olup kol kola girip çözüm sürecinden büyük yok diye bağırarak dolaşacaklar" diyen Enis Berberoğlu, Abdullah Öcalan'la ilgili de ilginç bir iddiada bulundu:
"Yani bütün mesele şu; yani bir yerde bir tutsak var. Yani bu tutsak içeriden dışarı çıkmaya çalışıyor. Ötekilerde buna o havucu vermişler 'Seni bir gün özgür bırakırız' diye ona istediklerini yaptırıyorlar. Yani böyle çözüm süreci falan diye çok fazla entelektüel ve çok böyle romantik birtakım başlıklar kullanmaya gerek yok. Yani Abdullah Öcalan İmralı'da yattığı müddetçe eninde sonunda seçim öncesinde AKP'yle PKK arasında çok büyük bir kriz çıkmaz."
İKTİDAR KONTROLÜ KAYBETTİ
Enis Berberoğlu "Kesinlikle çok açık söyleyeyim CHP şu anda en doğru teşhisi koyan parti. Bazı dönemler vardır ki devleti yöneten kurumlar bir şekilde siyasi körlüğe düştüğü zaman muhalefetle iktidarın çok fazla farkı kalmaz. Bunu çok uzun yıllar yaptığım eski mesleğimden yani gazetecilikten iyi bilirim. Türkiye'de şu anda siyasi iktidar maalesef diyorum. Yani bunu özellikle söylüyorum kontrolü kaybetmiş durumdadır.
O yüzden önce bir kere meselenin özüne inmekte yarar var. Sizin çizdiğiniz tablo bence az bile. Diyorsunuz tarih yaşanıyor, ben diyorum ki makus bir talih yaşanıyor. Yani makus bir talih yaşanıyor aslında. Bunlar olmayabilirdi açık söyleyeyim. Şimdi problem Türkiye'nin hemen sınırının ucunda soydaşlarımızın yaşadığı bir bölgeye yapılan bir terör saldırısı. Bir kere doğru anlamak lazım tezkere bizim seçtiğimiz CHP olarak bir tanım değil. Anayasanın 92. maddesine göre hükümetin getirmesi gereken bir format. Yani böyle yazılıyor. Yani Türkiye bir şey yapacaksa sınır ötesinde adı tezkere olmalı. Bunu biz seçmiyoruz. Bana sorarsanız bizim yaptığımız aslında terörle mücadele tasarısı. Yani öyle bir çerçevede görüyoruz bu olayı" diye konuştu.
HÜKÜMETİNKİ SAVAŞ TEZKERESİDİR
Enis Berberoğlu, "Hükümetinki savaş tezkeresidir. Bizimki milli bir terörle mücadele tezkeresidir eğer tabir yerindeyse. Sebebi, Türkiye Cumhuriyetinin bu kadar hakikaten yani yıllardır terörle mücadelede deneyim kazanmış, şehit vermiş bir TSK var. Bunlar dururken ve Amerika ve NATO kara harekatı yapmayacağım diye basbas bağırırken hala yabancı askere açık bir tezkere getirmenin ne alemi vardı?
TÜRKİYE'NİN GÜCÜ KOBANİ'YE YETER
Buradan soruyorum ben hükümete madde bir. İki, kara harekatını Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı, Başbakanı talep ediyor. O zaman kendi askeri yetmiyor mu ki onları çağırıyor madde iki. Çok klasik bir şey vardır yani fıkra gibi anlatılır böyle diplomaside. Büyük bir ülke küçük bir ülkenin Başbakanını, işte büyük ülkenin Başbakanı demiş ki, sınırda bir hareketlilik var eğer bize saldırmayı düşünüyorsanız çok az bir kuvvet. Eğer bizim saldırımızı karşılamayı düşünüyorsanız o da çok az bir kuvvet. Şimdi Türkiye'yle Suriye'nin durumu biraz bu. Hele Kobani çerçevesinde baktığımızda. Yani Türkiye'nin gücü zaten Kobani'ye yeter ve bu olayı da terörle mücadele kapsamında halledebilir. Bizim önerdiğimiz bu.
TSK MENSUPLARI BU İŞİ BİTİRDİĞİNDE...
Neden bunu öneriyoruz? Çünkü aksi halde Kobani'de yaşanılacak birtakım olayların, katliamın sorumlusu olmak istemiyoruz insanlık suçudur bu sebeple. Madde bir. Türkiye'de bir savaş istemeyen belki de tek partiyiz. Bu kadar açık. Ama bu savaş istememek burnumuzun dibindeki bir insanlık suçuna da seyirci kalmak anlamına gelmiyor. Bu sebeple biz Kobani özelinde bir terörle mücadele pakedi önerdik hükümete. O yüzden milli tezkere diyoruz. O yüzden yabancı askere karşıyız. TSK ile sınırlı olsun diyoruz. O yüzden TSK'nın mensupları bu işi bitirdiğinde o ülkede işgal etmek amacı taşımadığı için en kısa zamanda geri dönsün diyoruz. Bu iki maddelik bir çıkışımız var bizim" dedi.
TÜRKİYE BÖYLE BİR MANZARAYI HAK ETMİYOR
Enis Berberoğlu "Bunun algısı bir kere çok kötü yurtdışında. Yani gün geçmiyor ki bir yerde dediğiniz gibi IŞİD'le birlikte anılmasın bu ülkenin Başbakanı ya da bu ülkenin Cumhurbaşkanı. Bundan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak ben üzüntü duyarım ancak. Yani gerçekten üzüntü duyarım. Çünkü Türkiye böyle bir manzarayı hak etmiyor, böyle bir algıyı hak etmiyor. Türkiye'nin aydınlık insanları böyle bir şeyi hak etmiyor. Fakat bunun korkarım diplomatik ve iktisadi sonuçları olacaktır Türkiye'ye. Yani burada felaket tellallığı yapmanın alemi yok. Çünkü hepimiz aynı ülkede yaşıyoruz. Bir ekonomik sıkıntı hepimizi vuracak. Ama yanlış politikalar baştan beri uyardığımız yanlış politikalar bunlardı zaten CHP olarak. Yani bakın, Kızılay'da yani Ankara'da olduğumuz için bu örneği veriyorum. İki şahıs birbiriyle tartışsa ve bu fiziki şiddete dönse bunun adı kavgadır. Savaş için bundan fazlası gerekir. Yani ben Esad'a kızdım savaşırım diyemezsiniz. Yani onun başka bir mantığı olması lazım, başka bir protokolü olması lazım. Maalesef öyle takıntılı hale geldi ki hükümet bir başka ülkenin Cumhurbaşkanıyla beğendiğimden, sevdiğimden değil. Yani öyle işkenceci, halkına eziyet eden bir insanı savunmak bir sosyal demokrat yani bir politikacıya ya da bir eski gazeteciye zaten vazife değildir. Asla Esad'ın avukatlığını yapmıyorum. Ama en yakın pozisyonda olan insanların kalkıp da ben Esad'dan hoşlanmıyorum şimdi onun devrilmesini istiyorum demesini de anlamakta bayağı güçlük çekiyorum. Ve koca bir ülkenin dış politikasını sadece bir insanın devrilmesine bağlamayı da anlamakta zorluk çekiyorum. Türkiye'de çok benzer sınır problemleri Irak'la da yaşanıyor. Irak'ın toprak bütünlüğünü savunurken Suriye'nin toprak bütünlüğünü hiç düşünmeden bu işlere girmeyi gerçekten ben naçizane söyleyeyim hiç anlamıyorum. Anlamadığım içinde meselenin tekrar en başa dönersek özüne inmek gerektiğini düşünüyorum. O da Kobani'dir şuanda. Acil çözüm bulunması gereken yer odur. Şuanda siz söylemediniz ben söyleyeyim Türkiye'de kardeş kanı dökülüyor. Yani maalesef sınır ötesinde yaşanan meselelerin yani sınır ötesinde yaşanan çatışmaların Türkiye'ye yansımasını en ağır şekliyle yaşıyoruz maalesef" diye konuştu.
IŞİD GİBİ ÖRGÜTLERİN TABAN BULAMAMASININ SEBEBİ ÜLKEDEKİ LAİKLİKTİR
Enis Berberoğlu, "Bu ülkede IŞİD gibi örgütlerin taban bulamamasının sebebi ülkedeki laikliktir. Yani laiklik bugüne kadar olduğu gibi yarında bizim Ortaçağ karanlığına karşı tek silahımız olacaktır. Çünkü mezhep, inanç, vicdan hürriyeti, yani bunların hepsi laiklikle ancak mümkündür. Sigortası laikliktir. Diğer taraftan bakıyorsunuz etnik kimlik siyasetine karşı tek ilacımız, tek politikamız cumhuriyet. Birisi Atatürk'ün mirası, daha doğrusu ikisi de Atatürk'ün mirası. Şimdi siz kalkıp Kobani'yi savunup Mustafa Kemal'in büstüne eğer saldırırsanız, siz cumhuriyetin oraya medeniyet taşımak için, uygarlık taşımak için açtığı okullara saldırırsanız benim bunu anlamam hakikaten mümkün olmuyor ve şiddetle kınıyorum" dedi.
ÖCALAN'A İSTEDİKLERİNİ YAPTIRIYORLAR
Enis Berberoğlu, şöyle devam etti:
"Çok kısa zamanda İmralı yeniden bir liderlik gösterisinde bulunacak, sokaklara bir mesaj gidecek ki zaten başladı o yavaş yavaş. Bu olaylar 3 gün sonra unutulmuş olacak ve yine iktidarla bu sokaktaki arkadaşlar yine kanka olup kol kola girip çözüm sürecinden büyük yok diye bağırarak dolaşacaklar. Yani bütün mesele şu; yani bir yerde bir tutsak var. Yani bu tutsak içeriden dışarı çıkmaya çalışıyor. Ötekilerde buna o havucu vermişler seni bir gün özgür bırakırız diye ona istediklerini yaptırıyorlar. Yani böyle çözüm süreci falan diye çok fazla entelektüel ve çok böyle romantik birtakım başlıklar kullanmaya gerek yok. Yani Abdullah Öcalan İmralı'da yattığı müddetçe eninde sonunda seçim öncesinde AKP'yle PKK arasında çok büyük bir kriz çıkmaz.
ACI BİR KADERİ TÜRKİYE'YE YAŞATMAK HAKİKATEN HAKSIZLIK
Maalesef bu sefer bakın bir şey söyleyeyim. Yani bunu söylemek bir siyasetçi olarak belki doğru da değil ama benim acemiliğime verin. Ben Güneydoğu'yu çok ziyaret etmiş bir meslektaşınızım. 30 sene PKK isyanı yaşandı devlete karşı Türk - Kürt karşı karşıya gelmedi. Bugün kardeş kavgası başladı aynı bölgede. Yani bu kadar acı bir talih, yani acı bir kaderi Türkiye'ye yaşatmak hakikaten haksızlık öyle söyleyeyim. Şu anda mahkumlar. Yani ben biraz tanıyorsam orada şuanda rehin kalmış durumdalar maalesef. Ve yani CHP olarak bizim bugün yaptığımız çıkış bir siyasi çıkış değil.
Yani birilerinin bunu söylemesi lazım. Yani birilerinin Türkiye'de bu kadar derin bir kırılma yaratacak, kırgınlık yaratacak dayanışmayı, yani toplumsal dayanışmayı bu kadar dibinden dinamitleyecek bir gelişmeye karşı tavır alması gerekiyor. Yani halkımızın da böyle anlamasında büyük yarar var. Yaratıcılık için yapmadık zaten. Yani mesele bu zaten. Yani birileri yaratıcılık peşinde koşup Türkiye'yi bu hale getiriyor. Birileri de tam yani ayağını sağlam zemine basıp politika üretmeye çalışıyor. Maalesef birisinin adına iktidar, birisinin adına muhalefet demişler. Belki onu da düzeltirler halkımız."