Engelli vatandaşlara iyi haber
Abone olEngelli vatandaşlarımız için ‘engelli dostu eczane’ projesi hayata geçiriliyor. İşte imzalanan protokolün ayrıntıları .
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, Türkiye’de ilk defa işitme engelli vatandaşların eczanelerden, yanlarında refakatçi olmadan ilaç bilgi hizmeti alabileceğini söyledi.
Engelli vatandaşların, yanında refakatçi olmadan eczacılarla rahat iletişim kurup, ilaçlarını alabilmelerini sağlayacak protokol, TEB ile İşitme Engelliler Federasyonu arasında imzalandı. Protokol ile Türkiye’nin her tarafında hizmet veren eczacılar ve tüm eczane çalışanlarına uzman kişilerce işaret dili eğitimi verilecek.
İmza töreninde konuşan TEB Başkanı Çolak, eczacıların, doğru ilaçların doğru şekilde kullanılmasını sağlamak için hastalara ilaçları sunmanın yanı sıra bilgi verme, öğretme ve bazı durumlarda destek olmak gibi sorumlulukları olduğunu belirtti. Çolak, “Bizler engelli vatandaşlarımız için ‘engelli dostu eczane’ projemizi hayata geçiriyor ve Türkiye’de ilk defa işitme engelli vatandaşlarımız için bu protokole imza atıyoruz.” dedi.
Çolak, engelli vatandaşların eczanelerle sağlıklı iletişim kurabilmelerini sağlayabilmek için eczanelere uzman kişiler tarafından eğitim verileceğini ve sonrasında eczanelerin sertifikalarını alabileceklerini kaydetti. Çolak, bunun yanında, eczacılara ve eczanelerde çalışan personele, çift el parmak alfabesi ve sözlük kelimelerin yanı sıra rakamlar ve tarihler, istekler, öneriler ve şikayetlerle ilgili işaret dili eğitimi verileceğini aktardı.
Çolak, bu proje kapsamında, eczacıların okuma yazma bilmeyen işitme engelliler için piktogram denilen resimli tarifleri hastalarına bilgisayarlardan çıktı alarak vermeye başlayacağını ve görme engelli vatandaşlar için de ilaç bilgi yazılarının, onların okuyabildikleri Braille alfabesi ile yazılabilmesi için çalışmalar yürüttüğünü vurguladı.
ECZACILAR İÇİN EĞİTMEN
‘Eczacınıza Danışın, Sağlığınızdan Olmayın’ sloganıyla hareket ettiklerini söyleyen Çolak, “İşitme Engelli Federasyonu ve Eczacılık Akademisi ile işbirliğine girerek eczanelerden talep gelmesi halinde hemen eczanelerde eğitim başlayacak. Eğitimi Ankara’dan başlatmayı düşünüyoruz. İllerin talepleri doğrultusunda eğitmenleri oraya göndereceğiz. Ücretleri eczaneler tarafından karşılanacak. Böylece, eczaneler eğitimini alacak. Bu işin yaygınlaşmasını istiyoruz. Meslektaşlarımızdan böyle bir talep geleceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Başkan Çolak’tan sonra söz alan İşitme Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ay ise sadece eczanelerde değil, diğer kurumlarda da işaret dilini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını belirtti.
Ay, 4 yaşında yanlış tedavi sonucu sol kulağını kaybettiğini ifade ederek, şöyle devam etti: “Türkiye’de işaret dili bilen eczane yok. İşaret dili tercümanlarının fazla olmaması nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Hastalar istediği ilacı alabilmek, problemlerini anlatabilmek için 40 takla atıyor. Eczanelere 8 saatlik mesleki eğitim verilecek, bu eğitim, eğitim meteryallleri ile desteklenecek. İşitme engelliler sadece eczanelerde değil emniyette, Türk Hava Kurumu’nda ve bir çok kurumlardan da faydalanabilecek. Tabi her kurumun alanına göre eğitim saati de değişiyor. Yabancı bir turist geldiği zaman eczanede rahatlıkla hizmet alabiliyor. Çünkü orada İngilizce bilenler var. Aynı şekilde işitme engelli vatandaşlarımızın da eczanelerden faydalanması için eczanelere eğitim verilecektir.”