Engeller kaldırılıyor

Abone ol

Engellilerin de iş hayatında iyi pozisyonlara gelmeleri için Microsoft ve Türkiye Bilişim Vakfı, 'Eğitim şart!' diyor.

Engellilerin de iş hayatında iyi pozisyonlara gelmeleri için Microsoft ve Türkiye Bilişim Vakfı, 'Eğitim şart!' diyor. Yaklaşık 5000 dolarlık bilgisayar eğitiminin engellilere ücretsiz olarak verileceği bu projede hedef, vasıflı engelliler yetiştirmek...

Teknoloji özellikle engellilerin hayatını kolaylaştırmak açısından son derece önemli. Teknoloji sayesinde engellilerin hayatı kolaylaşıyor kolaylaşmasına ancak bu imkânlara binlerce engellinin ulaşması mümkün değil. Özellikle de maddi sıkıntılar ya da ulaşım sorunları engellilerin eğitim almaları için önlerindeki en büyük engel. Bu nedenle Microsoft ve Türkiye Bilişim Vakfı, en az üç yıl sürecek bir projeye başlattı. Birkaç ay içerisinde faaliyete geçecek bu eğitim projesi kapsamında engellilere “bilgisayar okur-yazarlığı” öğretilecek. Bilgisayar kullanımıyla ilgili temel bilişim bilgilerinin ve en önemli yazılım programlarının öğretileceği bu kurslar sayesinde amaç, engellilerin sosyal hayatın içinde yer almalarını, iş hayatına vasıflı bireyler olarak atılmalarını sağlamak. Ulaşım sorunu yaşayan engelliler, bu eğitim sayesinde bilgisayar ve internet vasıtasıyla evlerinden de çalışmayı öğrenecekler...

Eğitim en az 3 yıl sürecek

Microsoft ve Türkiye Bilişim Vakfı yetkilileri uzun süreli bir sosyal sorumluluk projesi başlattıklarını söylüyorlar. Amaçları, ufak tefek yardımlarda bulunmak ya da birtakım projeleri desteklemek değil, belli bir hedefe doğru ilerleyerek engellilerin eğitim ve kariyer konusundaki sıkıntılarının ortadan kalkması için gerekli olan desteği vermek.

Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan Microsoft Eğitim ve Sosyal Sorumluluk Programları Müdürü Şeniz Ciritci, engellilere eğitim verme konusunda en az üç yıl boyunca sivil toplum kuruluşları ve belediyelerle projeler geliştirmek istediklerini söylüyor:

“Hedefimiz engellilerin bilişim teknolojilerinden yararlanarak ekonomik ve sosyal yönden gelişmelerine yardımcı olmak, onların ekonomik ve sosyal hayata entegre olmalarını sağlamak. Engelliler, bilişim teknolojilerinden en fazla yarar sağlayabilecek kesim. Engellilere temel bilişim teknolojileri becerileri kazandırarak iş bulmalarını kolaylaştıracağız. ‘Bilgisayar okur-yazarlığı’ diye adlandırdığımız bu eğitimi Türkiye Bilişim Vakfı’yla birlikte vereceğiz. Projeyi vakıf yürütecek, ayrıca belediyelerle birlikte çalışmayı planlıyoruz. Ayrıca İşkur ve Başbakanlık Özürlüler İdaresi’yle de işbirliği yapacağız. Eğitimler belediyelerin merkezleri ve sivil toplum kuruluşlarının yerlerinde verilecek. Belediyeler ve engellilere eğitim imkânı sağlayabilecek ortamı olan merkezler bize başvuracak, biz de ilk etapta onların eğiticilerini eğiteceğiz. Onlara bir eğitici belgesi ve müfredatları vereceğiz. Bu eğitimlerin sağlanacağı yerlerde Microsoft ürünlerinin lisanslarını sağlayacağız. Eğiticileri eğittikten sonra da eğitimler engellilere ulaştırılacak.”

Özellikle Ankara Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği içerisine girmeyi planladıklarını söyleyen Ciritci, belediyenin imkânlarının iyi olduğunu ve şu an engellilere yönelik kullandırabileceği 20 merkezin var olduğunu belirtiyor. Ciritci, “Belediyelerin yardımıyla bu eğitimleri engellilere sunabileceğiz. Çünkü onların halka ulaşması çok daha kolay. Ayrıca belediyelerin engelli insanlara birtakım olanaklar sağlamak gibi zorunlulukları da var. Önce internet eğitimi vereceğiz. Internet nasıl kullanılır, istenen bilgiye nasıl ulaşılır, hayatı kolaylaştıracak şekilde nasıl araştırma yapılır? Temel olarak bulardan başlayacağız. Daha sonra kelime işlem, hesap tablosu gibi standart bilgisayar okur-yazarlığı eğitimleri olacak. Engelliler bilgisayar kullanımı ve özel yazılımları öğrenecekler. Bu, iş hayatına atılabilmeleri için gerekli bir eğitim” diyor.


Ofis ortamında çalışacak herkesin bilmesi gereken temel bilgileri edinecek olan engelliler, eğitimin sonunda bir sertifika da alacaklar. Ciritci, “Yazılım geliştirme alanındaki bir ay süren eğitimler 3-5 bin dolarlık eğitimler. Bu eğitimleri ücretsiz olarak engellilere sunacağımızı söylediğimizde insanlar inanamadı. ‘Bu işin arkasında organ mafyası mı var yoksa’ gibi sorularla karşılaştık” diyor.


Vasıflı engelli aranıyor


Eğitim projesinin yönetimi ise Türkiye Bilişim Vakfı’nda. Bilişim eğitimlerine çok önem verdiklerini söyleyen Türkiye Bilişim Vakfı Projeler Koordinatörü Gökçe Vahapoğlu, bilişim eğitimlerin yaygınlaşması gerektiğini söylüyor: “Bu projede hedefimiz fiziksel engellileri istihdama katmak. Pek çok işveren engelli çalıştırmak istiyor, ama onların da bir şekilde üretken olmalarını istiyorlar. Biz de burada bir köprü olmak istedik. Ayrıca iş başvurusu ve mülakat konusunda da eğitim vermeyi planlıyoruz. Hem kamu, hem sivil toplum kuruluşları, hem de özel sektörün işbirliğiyle yapılabilecek projeler bunlar. Hep birlikte başarıya ulaşabileceğimize inanıyorum.”


Bilgisayar eğitimlerinin duyurularını ise özelikle belediyeler yapacak. Ayrıca www.engelsizkariyer.com adlı Türkiye’nin engellilere yönelik ilk kariyer portalında da duyurulacak. İşverenler, eğitim alan engellilerin bilgilerine bu portal üzerinden ulaşılabilecek.


Ayrıca bu işin mevzuatıyla, kurallarıyla ilgili de her türlü bilgiye ulaşabilecekler. Mehmet Kızıltaş ise bu sitenin sorumlusu.

Engellilerle ilgili bugüne kadar pek çok başarılı projeye ve ilk’lere imza atmış olan Kızıltaş da engelli. Kızıltaş, ayrıca Microsoft ve Türkiye Bilişim Vakfı’na da engelliler konusunda danışmanlık yapıyor. Kızıltaş, “Bilişim desteğiyle engellilere, yarınlara güvenle bakabilecekleri, özgür olabilecekleri daha güzel bir yaşam sunayı hedefliyoruz. İşverenlerin en büyük sıkıntısı vasıflı engelli bulamamaları. İşte biz engellileri vasıflandırmak için uğraşacağız” diyor...

Mehmet Kızıltaş - Yapımcı/Yönetmen

“Engelliler geleceğe güvenle bakacak”

Biz Yaşadıkca.com olarak Microsoft ve Türkiye Bilişim Vakfı’na danışmanlık yapıyoruz. Uzun yıllar engellilere yönelik programlar, çalışmalar yapmış insanlar olarak sahip olduğumuz deneyimlerle onları destekleyeceğiz. Bir engelli olarak ben yerel radyolarda, televizyonlarda engellilere yönelik program yaptım. “Yaşadıkça” adlı televizyon programım 10 yıl yayında kaldı, 20 kez başarı ödülüne layık görüldü. Daha sonra deneyimlerimizi internet ortamına aktararak www.yasadikca.com sitesini kurduk. Bu, Türkiye’nin ilk engelliler haber ve bilgi portalı. www.engelsizkariyer.com ile de engellileri iş dünyasına kazandıracağız. Engelliler ve şirketler, kariyerle ilgili her türlü soru ya da problemlerine cevap bulacak.




Tempo


Günün Önemli Haberleri