Enflasyon Haziran’dan sonra...
Abone olMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Enflasyonun, Haziran’dan itibaren düşüş sürecine geçmesi öngörülüyor” dedi. <br/>Yerli ve yabancı yatırımcılar...
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Enflasyonun, Haziran’dan itibaren düşüş sürecine geçmesi öngörülüyor” dedi.
Yerli ve yabancı yatırımcıları İstanbul’daki InterContinental Hotel’de bir araya getiren “The Euromoney Eurasia Forum”una katılan Maliye Bakanı Şimşek, burada yaptığı konuşmada, enflasyonun aşağıya doğru iniş yapma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Şimşek, “Enflasyon muhtemelen bugün açıklanan rakamlarla zirveyi bulmuştur. Yüzde 9,7 yüksek bir enflasyon oranıdır. Türkiye’nin hızlı bir şekilde enflasyonu tekrar yüzde 5’lere doğru çekmesi gerekiyor. Orta ve uzun vadede de yüzde 5’in altına çekmemizde büyük fayda var. Düşük enflasyon Türkiye’nin büyüme potansiyelini yükseltecek çok önemli bir faktördür. Türkiye’nin son dönemde enflasyonu tek haneli rakama indirmesi büyük bir başarıdır.
Önümüzdeki döneme baktığımız zaman, iş talebinin yumuşak seyrediyor olması, çıktı açığının olması gibi faktörler enflasyonun Haziran’dan itibaren bir düşüş sürecine girmesi ihtimali yüksek olarak öngörüyoruz. Yakın dönem enflasyon öngörülerimize bakacak olursanız tabi ki lirada bir değer kaybı riski olur. Tabi ki hem parasal sıkılaştırma hem çıktı açığının yüksek olması hem de biz ekim aynından bu yana makro ihtiyati bir çok tedbir aldık kredi genişlemesini sınırladık. Tüm bu faktörler sayesinde enflasyonu tekrar bir aşağı doğru trende girme ihtimali çok yüksektir” dedi.
"SANDIKTAN 3 MESAJ ÇIKTI"
Türkiye’deki ekonomik istikrarın siyasi istikrardan geçtiğine vurgu yapan Maliye Bakanı Şimşek, “Her şeyin temeli siyasi istikrar. Tabii siyasi istikrar olmadan reformlar olmuyor. Reformlar olmadan kalıcı refah artışı mümkün değil ve hakikaten de son 12 yıllık süreçte Türkiye’nin başarısında siyasi istikrarın önemi büyük. İstikrar tek başına yeterli değil statükoyu koruyacak bir istikrar anlamlı değil. İstikrar reformla birlikte olursa yani bir gündemle beraber olursa o zaman istikrar işe yarıyor. Türkiye de de hakikaten son 10 yılda böyle bir süreç yaşadık Türkiye’de çok ciddi değişim ve dönüşüm yaşandı. Ortalama ömrü 17 aylık hükümetlerden son 11-12 yıldaki güçlü hükümet dönemi yansımaları. Seçimler güçlü bir siyasi istikrar için güçlü bir sinyaldir. Aslında sandıktan üç yeni mesaj çıktı, basit mesaj. Bir tanesi siyasi istikrar tehlikede değil diğeri son dönemde gündeme gelen tabi ki yolsuzluk iddiaları siyasi motiflerle, siyasi bir gündemle tabi ki ortaya atılmıştır. En azından bu çerçevede bir sonuç söz konusu. Muhtemelen cumhurbaşkanlığı seçimi rahat bir şekilde Türkiye’de bir sorun yaşamadan bu süreci atlatacak ve tabii ki AK Parti’nin göstereceği adayın kazanma ihtimali son derece yüksek. Sandıktan çıkan sonuç bunlar. 2 tane önümüzde seçim var cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler tabii ki siyasi istikrarın devamı Türkiye’nin bundan sonraki 4-5 yılının şekillenmesi açısından, 2023 hedeflerine ulaşmak açısından çok önemli” şeklinde konuştu.
(İHA)