Enerjisini kalpten alan kalp pili
Abone olEnerjisini kalp atışlarından alan yeni kalp pili ile, pil değiştirme ameliyatlarına gerek kalmayacak. Deneme aşamasındaki yeni cihaz umut verdi.
"Pil mi kalbi çalıştıracak, kalp mi pili?" sorusu daha önceleri akıllara bile gelmezdi. Ancak Amerikalı araştırmacılar, kalp atışından elde edilecek enerjiyle çalışabilen bir kalp pili geliştirdi.
Halihazırda kalp atışlarını düzenleyen ve halk arasında kalp pili olarak anılan cihazların kendileri de pille çalışıyor ve yenilenmesi için hastanın defalarca ameliyat olması gerekiyor.
Yeni kalp pili ise, kalp atışlarından cihazın çalışması için yeterli olandan 10 kat daha fazla enerji üretebiliyor.
İngilitere Kalp Vakfı bununla birlikte yeni cihazın kullanımının güvenli olup olmadığını belirlemek için önce klinik denemelerin tamamlanması gerektiğini bildirdi.
'Piezoelektrik' diye adlandırılan malzemeler şekil değiştirdiğinde ortaya elektrik şarjı çıkıyor. Örneğin bazı mikrofonlarda titreşimleri ses sinyaline dönüştürmek için bu malzemelerden yararlanılıyor.
Michigan Üniversitesi araştırmacıları da kalp atışlarını, bir enerji ve elektrik kaynağı olarak kullanmaya çalışıyor.
Kalp atışı simülasyonu ile yapılan denemelerde, bir kalp pilini çalıştırmaya yetecek enerji elde edildi.
Tasarımcılar şimdi cihazı gerçek bir kalp üzerinde deneyip, piyasaya sürülebilecek ticari bir model hazırlamak istiyor.
Dr. Amin Karami'nin Amerikan Kalp Birliği'nin bir toplantısında yaptığı konuşmaya göre, şu anda kullanılan kalp pillerinin her yedi yılda bir yenilenmesi gerekiyor.
Yeni teknoloji kullanıma girerse, bu tür ameliyatlara gerek kalmayacak.