Endonezya'ya un ihracatı davalık

Abone ol

Türkiye, un ithalatına geçici koruma önlemi getiren Endonezya'ya Dünya Ticaret Örgütü nezdinde dava açabilir.

Gıda ihtiyaçlarının büyük bölümünü ithal eden Endonezya, 5 Aralık itibariyle 200 gün süreyle ithal una yüzde 20 oranında ithalat vergisi getirdi. Haziran sonuna kadar geçerli olan vergi en çok Endonezya'nın un ithalatının yüzde 60'ını oluşturan Türkiye'yi etkiledi.

Orta Anadolu Hububat İhracatçılar Birliği Un Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ünlü, geçici önlemin kalıcı hal alması halinde Türkiye'nin DTÖ nezdinde Endonezya'ya dava açabileceğine dikkat çekerek, "Bu tabii Ekonomi Bakanlığı'nın işi, ama tahmin ediyorum ki Endonezya aleyhine dava açılır" dedi.

Konu hakkında bilgi sahibi bir ekonomi yetkilisi de diplomatik girişimlere öncelik vereceklerini belirterek, "Her ülke DTÖ üyesi olduğu için ticari ihtilafların nasıl çözüleceği belli. (Kalıcı) önlemsiz kapatmak için her türlü önlemi alıyoruz, DTÖ nezdinde girişim son çare olacaktır" diye konuştu.

Dünyanın başlıca un ihracatçılarından Türkiye'nin Endonezya'ya un ihracatı, 2011 sonundaki 376,000 ton seviyesinden 2012 sonunda 210,000 ton düzeyine geriledi. İhracatın mali değeri ise 137.5 milyon dolardan 73.6 milyon dolara indi.

Sektör yetkilileri, Endonezya'nın başlattığı ithalat vergisinin ardından bu ülkeye un ihracının durduğunu, sadece eski kontratlar kapsamında ihracat yapıldığını ifade ettiler.

ENDONEZYA'YA 244 MİLYON DOLARLIK İTHALAT
TÜİK verilerine göre ikili ticarette geçen yıl 1.55 milyar dolar açık veren Türkiye'nin Endonezya'ya yaptığı başlıca ihraç kalemini un oluşturuyor.

Türkiye'nin Endonezya'ya ihracatı geçen yıl 243.7 milyon dolar seviyesindeydi. Ülkeler, tarım veya benzeri faaliyet alanlarının ticaretten öngörülemeyen şekilde zarar gördüğünü kanıtlamaları halinde, aldıkları geçici önlemleri kalıcı hale getirebiliyorlar.

Önlemlerden zarar gören ülkeler ise kalıcı önlemlerin kaldırılması için DTÖ nezdinde dava açabiliyor.

Günün Önemli Haberleri