En güzel Sivas bıçakları

Abone ol

Bıçakları ile ünlü Sivas'ta, bu el sanatını yeniden canlandırmak amacıyla bıçak yarışması düzenlendi.

Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Kültür ve El Sanatları Merkezi'ne dönüştürülen Buruciye Medresesi'nde gerçekleştirilen yarışma hakkında AA muhabirine bilgi veren Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Sivas'ta bıçakçılığın yaklaşık 700 yıl öncesine dayanan bir 'sanat' olduğunu söyledi.

Kaybolmaya yüz tutmuş bu köklü el sanatını tekrar canlandırmak amacıyla bıçak ustaları arasında ''En Güzel Sivas Bıçağı Yarışması'' düzenlediklerini belirten Pürlü, yarışmanın ''açılır, kapanır bıçak'', ''balerin bacağı'', ''ekmek bıçağı'' ve ''serbest tasarım'' olmak üzere 4 kategoride yapılacağını bildirdi.

Yarışma kapsamında ustaların, yeni tasarımlar yaptıklarını ifade eden Pürlü, ''Bu çalışmamızda, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de bize destek oldu. İnşallah yarışma bu güzel geleneksel el sanatımızın yaşamasına ve tanıtımına bir vesile olur'' diye konuştu.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal ise geleneksel bıçakçılık sanatının yaşatılması için bu ustaların desteklenmesini istedi. Daha sonra 4 kategoride yapılan ve 9 bıçak ustasının katıldığı yarışmada yer alan bıçaklar, jüri üyeleri metal öğretmenleri Hamit Karakuş ve Süleyman Avşar ile bıçak ustası İbrahim Argut tarafından değerlendirmeye alındı. Kadir Pürlü ve Beşir Köksal'ın da gözlemci olarak yer aldığı yarışmada, balerin bacağı ile açılır-kapanır bıçak kategorilerinde Yunus Göçer, ekmek bıçağı ve serbest tasarım da ise Mustafa Argut birinciliği kazandı. Dereceye giren arışmacılara, çeşitli ödüller verildi.

Günün Önemli Haberleri