En eski takvim İskoçya'da bulundu
Abone olArkeologlar, İskoçya'nın kuzeyinde buldukları oyukların, bilinen en eski takvimin kalıntıları olduğu görüşünde.
İskoçya'nın kuzeyinde çalışan arkeologlar, dünyanın bilinen en
eski ay takvimini bulduklarını belirtiyor.
Arkeloglar, İskoçya'nın Aberdeenshire bölgesindeki Crathes Kalesi civarında yaptıkları kazılarda, Ay'ın hareketlerini gösteren ve kameri ayları izlemeye yaradığı sanılan oyuklar keşfetti.
Birmingham Üniversitesi'nden araştırmacılar, kalıntıların yaklaşık 10 bin yıl önce yaşayan avcı-toplayıcı insan toplukularına ait olduğunu düşünüyor.
Söz konusu oyuk sırası ilk olarak 2004'te tespit edilmişti.
Son bulguya kadar, bilinen en eski zaman ölçüm aletlerinin, bir
bölümü bugünkü Türkiye topraklarına uzanan Mezopotamya'da yapıldığı
sanılıyordu.
Internet Archaeology dergisinde yayımlanan analize göre, Warren Field alanındaki bu oyuklar avcı-toplayıcıların kış ortası gibi yılın önemli mevsim geçişlerini takip etemleri için yardımcı oluyordu.
Birmingham Üniversitesi'nden Prof. Vince Gaffney, İskoçya'daki avcı-toplayıcı toplulukların, Yakın Doğu'da bilinen takvimler oluşturulmadan yaklaşık 5 bin yıl önce zamanı ve mevsim geçişlerini ay yılına göre hesaplayacak kadar gelişmiş olduklarının anlaşıldığını söylüyor.
Prof. Gaffney'e göre, bu buluş "zamanın belirlenmesi ve tarihin kendisiyle ilgili önemli adımlara ışık tutuyor."
St. Andrews Üniversitesi'nden Dr. Richard Bates de, Mezolitik Çağ'daki İskoçya hakkında heyecan verici bulgulara ulaştıklarını belirterek şöyle diyor: "Böyle bir yapıya ilişkin en eski örnek ve ne İngiltere'de ne de Avrupa'da karşılaştırılabilecek bir örnek bilinmiyor."