En çok Türk mülteci hangi ülkede var?

Abone ol

Suriye kökenli yüzbinlerce mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, Batı Avrupa'ya mülteci ihraç etmeye de devam ediyor.

Fransız Mülteci ve Vatansızları Koruma Ofisi (OFPRA) verilerine göre 1993-2012 yılları arasında Fransa'ya en fazla iltica başvurusu Türkiye'den yapıldı.

İltica başvurularının büyük bölümünün Kürt kökenlilerden geldiği, ancak çoğunluğuna olumlu yanıt verilmediği belirtiliyor.

Fransa 'ya 1993-2012 yılları arasında yaklaşık 54 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iltica başvurusunda bulundu. Bu dönemde başvuranların yaklaşık 12 bini "siyasi mülteci" statüsüyle Fransız devletinin koruması altına alındı. Aynı dönemde iltica başvurusu sayısında Türkiye'yi sırasıyla Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Çin, Sri Lanka ve eski Yugoslavya uyruklular izledi.

NTV'nin haberine göre, OFPRA sadece 2012 yılında 2 bin 164 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından iltica başvuru aldığını açıkladı. Ancak incelenen bin 771 dosyadan sadece yüzde 4,4'üne, yani 78'ine olumlu yanıt verildi, diğer başvurular ise reddedildi. Aynı dönemde Suriye'den yapılan başvurulara verilen olumlu yanıt oranı yüzde 92 olarak kaydedilirken, Irak 'tan yapılanlar yüzde 68,5, İran'dan yapılanlar yüzde 53,8 olumlu yanıt aldı. Geçen yıl en fazla iltica başvurusu sırasıyla Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Sri Lanka, Kosova, Çin, Pakistan, Türkiye, Gürcistan, Arnavutluk ve Ermenistan uyruklular tarafından yapıldı.

PKK SEMPATİZANLARI BAŞVURUYOR

OFPRA, Türkiye kaynaklı başvuruların niteliğinin yıllardır değişmediğini, ezici çoğunluğu " PKK savaşçılarına destek verdiğini söyleyen veya bununla itham edilenler ya da Kürt partileri içinde militanlık yaptıkları için kaygı dile getirenlerin" oluşturduğunu not etti.

OFPRA verilerine göre şu anda Fransa'da Türkiye uyruklu 10 bin 887 kişi "siyasi mülteci" statüsüyle Fransız Cumhuriyeti'nin koruması altında bulunuyor. Bu kişilerin yüzde 28'ini kadınlar oluşturuyor. Türkiye uyruklular bu alanda Avrupa'da Rusya'nın arkasından 2'inci, dünya genelinde ise Sri Lanka, Kamboçya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Rusya'nın ardından 5'inci sırada geliyor.

Türkiye kaynaklı iltica başvurusu sayısı ile Türkiye kökenli mevcut ilticacı arasındaki fark Türkiye'den gelenlerin ilticacı statüsünden vazgeçenlerin de başını çekiyor olmasından kaynaklanıyor. Fransız vatandaşlığına geçme veya Türkiye'ye geri dönüş nedeniyle sadece 2012 yılında siyasi mülteci statüsündekilerin yüzde 33'ünün bu statüden vazgeçtikleri belirtiliyor.

'DEMOKRASİSİ SAĞLAM OLMAYAN ÜLKE'

Fransa hâlâ Türkiye'yi "demokrasisi sağlam olmayan, temel hak ve özgürlüklere yeterince saygı duyulmayan ülkeler" listesinde tutuyor. Ermenistan, Bosna-Hersek, Gana, Moldova, Moğolistan, Senegal, Tanzanya ve Ukrayna gibi devletler geçtiğimiz yıllarda bu listeden çıkarılmış ve bu ülkelerin vatandaşları tarafından yapılan iltica başvurularının ezici çoğunluğu reddedilmeye başlanmıştı.

2011 yılında Avrupa'nın "en fazla iltica başvurusu kaydeden ülkesi" olan Fransa, 2012 yılında bu unvanı Almanya'ya kaptırdı. Almanya geçen yıl 64 bin 539 başvuru kaydederken, Fransa'ya 55 bin 255 başvuruda bulunuldu. Bu iki ülkeyi sırasıyla İsveç (43 bin 887), İsviçre (28 bin 631) ve İngiltere (27 bin 500) izledi.

Günün Önemli Haberleri