En çok şehit Galatasaraydan

Abone ol

O zamanların yıldız futbolcularıydılar. Çanakkale cephesinde şehit düştüler. Fenerbahçe'den de, Cimbom'dan da, Beşiktaş'tan da şehit var.

Gazeteci-yazar Ali Sami Alkış’ın yazdığı “Çanakkale’de Şehit Düşen Futbolcular Yedi Kandilli Avize” adlı kitapta, Çanakkale Cephesi’nde Galatasaray’ın 23, Fenerbahçe’nin 5 ve Beşiktaş’ın da 2 futbolcusunun şehit olduğu anlatılıyor

Gazeteci - yazar Ali Sami Alkış, Çanakkale Savaşı’nda düşmanla mücadeleleri sırasında şehit olan, yaralanan ve esir düşen futbolcuların çarpıcı hikâyelerini kaleme aldığı kitapta anlattı.

Yarımada yayınevinden çıkan “Çanakkale’de Şehit Düşen Futbolcular Yedi Kandilli Avize” adlı kitapta, Çanakkale Cephesi’nde Galatasaray’ın 23, Fenerbahçe’nin 5 ve Beşiktaş’ın da 2 futbolcusunun şehit olduğu belirtiliyor.

1. Dünya Savaşı sırasında da Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Ankaragücü’nün toplam 70 futbolcusunun şehit düştüğü ifade ediliyor. Galatasaray’da kayıtların düzenli tutulması nedeniyle şehit futbolcu sayısının fazla gözüktüğü, Beşiktaş’a ait kayıtların işgal yıllarında kulübün Rumlarca yağmalanması sırasında, Fenerbahçe’ye ait kayıtların da kulüp binasında çıkan yangında tahrip olduğu belirtiliyor.

SAHADA BEKLERKEN ŞEHİT HABERİ GELDİ

1. Dünya Savaşı sırasında futbolcuların yeşil sahalarla savaş alanı arasında gidip geldiklerinin anlatıldığı kitapta, Çanakkale’nin ardından Fransızlarla savaşmak için Niğde’ye giden Fenerbahçeli Arif’in hikâyesi şöyle anlatılıyor:

“Fenerbahçe 1919 - 1920 sezonuna iddialı girmek istiyordu. Bunun için, ilk kez sahaya çıkacakları İdmanyurdu maçında, sağ bekleri istihkam subayı mülazımıevvel Arif’in mutlaka oynamasını istiyorlardı. Ulukışla’da bulunan kaptanları için, kumandanlıktan izin aldılar. Arif’in oynamasını sağlama almışlardı. O mutlaka gelmeliydi. Gelecekti. Fakat onun yerine kara haberi geldi. Arif Ulukışla’dan Niğde’ye giderken tam kalbine aldığı bir kurşunla şehit oldu.”

Arif’in şehit olduğu haberinin ardından Fenerbahçe’nin İdmanyurdu karşılamasına, şehide saygı olsun diye 10 kişiyle çıktığı maçı 11 - 0 kazandığı belirtiliyor.

ALTINYURDU'NUN İMTİYAZI

Çanakkale Savaşı sırasında Beşiktaş’ın yıldız futbolcularından olan kaptan Kazım’ın, düşman işgaline karşı cepheye gittiği ve kendisini tanıyan bir komutanın “emir erim ol” önerisini, “Ben sporcuyum. Cephede daha çok işe yararım” diyerek geri çevirdiği belirtiliyor.

Savaşa giden futbolcuların şehit düşmesi ya da gazi olması nedeniyle kulüplerin tamamen tükendiği dönemler olduğu, hatta savaşın en şiddetli zamanında Fenerbahçe’nin 3, Galatasaray’ın 2, Beşiktaş’ın da sadece l futbolcusunun kaldığı, bazı kulüplerin 15 - 16 yaşlarında çocuklardan takım oluşturularak karşılaşmalara çıktığı anlatılıyor.

1. Dünya Savaşı sırasında vatan savunması için yediden yetmişe herkesin gönüllü olarak askere yazıldığı, ancak cepheye gitmek istemeyen futbolcuların, askerlikten muaf tutulan İttihat ve Terakki Partisi’nin elindeki Altınordu Kulübü’ne gittiğine de dikkat çekiliyor.


Günün Önemli Haberleri