En az 10 yıl buradayız
Abone olAP'ye göre ABD, Irak'ı terk etmeye hiç niyetli değil.Zira, 1 milyar $ harcayarak üslerini baştan sona yeniliyor
Amerika'nın Irak'taki operasyonlarını yöneten General John Abizaid'in geçen hafta yaptığı, "Irak'ta El Kaide ve İran tehdidiyle başedebilmek için kalıcı üslere ihtiyaç duyabiliriz" açıklaması büyük yankı yaratmıştı. ABD, savaşın başından beri Ortadoğu'da kalıcı olmaya çalışmakla suçlandı, savaşın maliyetini de petrol yataklarıyla karşılayacağı ileri sürüldü. Amerikan Associated Press ajansı da (AP), "ABD'nin asıl niyetini" belirlemek için, şu an kullandığı üslerin en büyüğü olan Balad'a hareket etti. Kaydettikleri manzara ise ABD'nin Irak'ı terk etmeye hiç de niyetli olmadığını gösteriyor...
Üsleri Türkler yeniliyor
AP muhabiri Charles Hanley'in izlenimlerine göre, Bağdat'ın 40 kilometre kuzeybatısında yer alan üs, yoğun bir inşaat faaliyetine sahne oluyor. 120 helikopterle sayısız uçağın rahatça iniş kalkış yapabilmesi için mevcut olan 3 piste ek olarak, Türk inşaat firmaları tarafından dördüncü pistin inşaası hummalı bir şekilde devam ediyor. 49 kilometrekareye yayılan dev üste barınan 17 bin askerin, kendilerini ülkelerinde gibi hissedebilmeleri için her türlü konforu düşünülmüş. Basketbol sahaları, yüzme havuzları, alışveriş merkezleri, hatta oto kiralama firmalarının yer aldığı merkez askerlerin hizmetinde. AP'nin konuştuğu askerler, bu kadar masrafın birkaç yıl sonra gerçekleşmesi beklenen çekilme planıyla çeliştiğini savunuyor. Josh Remy adlı askerin, "Etrafıma baktığımda sanırım sonsuza dek burada kalacağız diye düşünüyorum" sözleri de bunun en büyük göstergesi.
"En az 10 yıl buradayız"
Her türlü altyapı faaliyeti, Irak geneline yayılmış en büyük 4 ABD üssünde devam ediyor. Uzmanlara göre Bush yönetiminin 2005-2006 bütçesinde üs inşaası için ayırmış olduğu 1 milyar dolar, burada çok daha uzun süre varlık göstereceklerinin garantisi... Diğer işaretler ise 2006 bütçesinde üssü çevrelemek için yapılacak olan güvenlik duvarına ayrılan 7.4 milyon dolar, çift yönlü yol inşaası, 39 milyon dolar değerinde ışıklandırma sistemi ve durmadan yenisi yapılan uçuş pistleri... Uzmanların takıldığı bir detay daha var ki, kalıcı bir üs için bu detay olmazsa olmazlar arasında: Üssün tüm elektrik sistemi hızlı bir şekilde Irak şebekesine entegre ediliyor. Yarbay Scott Hoover'a göre tüm bunlar tek bir şeyin göstergesi, "En az 10 yıl buradayız..."
www.vatanim.com